• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Güneş enerjisiyle çalışan arabaya 30 bin TL

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin ürettiği güneş enerjisiyle çalışan araç için 30 bin TL destek vereceğini açıkladı.
İTÜ’lü öğrenciler ürettikleri güneş enerjili aracı Enerji Bakanlığı binasına getirdiler. Bakan Yıldız, bakanlık binası önünde bir deneme sürüşü yaptı. Sürüş öncesi açıklama yapan Yıldız, “Avusturalya’daki yarışa katılmamız için biraz eksiğimiz var dediler. Bunu da İTÜ’den mezun olan biri olarak, oradan aldığım mühendislik titri ile hem geçimimi sağlayacak hem de bir miktar para biriktirebileceğim bir mühendislik diploması aldım. O yüzden bir miktar parayı da bu araçla paylaşmak istiyorum.” dedi. Basının söz konusu miktarın ne kadar olacağını sorması üzerine Enerji Bakanı, miktarın 30 bin TL olacağını açıkladı.
 
YILDIZ: KENDİMİ PİLOT GİBİ HİSSETTİM
 
Açıklama sonrasında sürüş testi yapan Enerji Bakanı Yıldız, kameralara çok heyecanlı olduğunu söyledi. Sürüş denemesi sonrasında görüşlerini aktaran Yıldız, “Aslında tahmin ettiğimden daha kolay bir sürüşü var. Herkese de tavsiye ederim bununla yarışa girilebilir kendimi pilot gibi hissettim. İstanbul Üniversitesi hocalarına ve öğrencilerine teşekkür ediyorum. Türkiye geleceği için önemli bir proje bunların ticarileşmesini tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı. İTÜ'nün bu çalışmasını doğalgaza ve petrole alternatif çözümler çerçevesinde değerlendirdiğini vurgulayan Yıldız, "Ümitvarım, benim bindiğim araçtan daha değerli." dedi. Bunun üzerine gazetecilerin, “Bu araçları makam aracı olarak değerlendirebilir misiniz?” sorusu üzerine Bakan Yıldız, “Mutlaka ilerde makam aracı olarak değerlendirilecektir, eğer öyle olursa bunu değerlendiren ilk bakanlık da biz olmalıyız.” dedi.
 
İSTANBUL-ANKARA ARASINDA 2 TL YAKIYOR
 
Öğrencilere araç hakkında sorular yönelten Bakan Yıldız'ın, “Günde kaç saat sürdünüz?” sorusuna öğrenciler, "5 saat." karşılığını verdi. Aracı tasarlayan İTÜ’lü öğrencilerden Berkay Beyazıt, kullandıkları malzemenin yüzde 85’inin yerli olduğunu belirterek, 70-80 km hızla giderken saç kurutma makinesi kadar yaktığını ifade ederek, aracın İstanbul’dan Ankara’ya gelirken sadece 2 TL yaktığını vurguladı. Yıldız, üretilen aracın yüzde 85’nin yerli olduğunu öğrenince, “Bize proje yapsaydınız bizden teşvik alırdınız. Sizin bu 2 TL’ye geldiğiniz yola 800 TL veren bin TL veren var.” dedi.
 
Yıldız'ın, “Şimdi almak istersek ne kadara mal olur bize?” sorusu üzerine, aracın 300 bin TL’ye mal olduğunu belirten Beyazıt, seri üretimi geçilmesi halinde 85 bin TL civarında satılabileceğini söyledi.
 
"YOLDA BİZE UZAYLI MUAMELESİ YAPTILAR"
 
Gazetecilerin, sohbet sırasında, “İstanbul’dan buraya gelirken sizi trafikte nasıl karşıladılar, şaşırdılar mı?” sorusu üzerine Berkay Beyazıt, “Yolda bize uzaylı muamelesi yaptılar. Birkaç kişi direksiyonu bırakıp fotoğraf çekmeye kalktı.” şeklinde cevap verdi.
 
untitled-53.20130820153512.jpg
 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim