• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

Güçlü Aile Bağları Organ Naklini Kolaylaştırıyor

Güçlü Aile Bağları Organ Naklini Kolaylaştırıyor
Sağlık Bakanlığının verilerine göre 22 bin 146 kişinin "böbrek nakli bekleyenler" listesinde olduğu Türkiye'de, özellikle kırsalda etkili olan güçlü...

Sağlık Bakanlığının verilerine göre 22 bin 146 kişinin "böbrek nakli bekleyenler" listesinde olduğu Türkiye'de, özellikle kırsalda etkili olan güçlü aile bağlarının organ bulma şansını artırdığı bildirildi.

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı olarak faaliyet gösteren Şanlıurfa Diyaliz Merkezi'nin Dahiliye ve Nefroloji Uzmanı Dr. Metin Singan, kentlerdeki çekirdek ve bireyselleşmiş aile yapısına karşın, Şanlıurfa gibi halen geniş aile yapısı ve güçlü aile bağlarının olduğu kentlerde bağışın kolaylaştığını söyledi.

BÖBREK BULUNMAYIŞI BÜYÜK SORUN

Türkiye'de, böbrek yetmezliğiyle savaşarak nakil olacakları günü bekleyenlerin en büyük sorunlarının başında bağışların azlığı geliyor. Kadavradan organ bağışının istenilen seviyede olmaması, hastaların umutlarını, başta birinci derece yakınlardan olmak üzere vericilerden alınacak böbrekle yapılacak nakil operasyonlarına bağlıyor.

Şanlıurfa bölgesindeki, çok kardeşli geniş aile yapısının bu konuda bir avantaj oluşturduğunu belirten Dahiliye ve Nefroloji Uzmanı Dr. Metin Singan, "Bölgemizdeki böbrek yetmezliği hastaları bu açıdan şanslılar. Çünkü yöredeki geniş akrabalık bağları, kardeş sayısının fazlalığı ve aile yapısının kuvvetli olması organ naklinde işleri kolaylaştırıyor" dedi.

Dr. Metin Singan, böbrek nakli olacak hastaları bağlı bulundukları Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne sevk etiklerini belirterek, "Uzman ekibimizle böbrek nakli olacak hastalara ilgili gereken tüm hazırlıkları yapabilecek donanıma sahibiz. Gerekli hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra burada böbrek nakilleri başarıyla gerçekleştiriliyor ve sağlıklarına kavuşmuş olarak dönüyorlar" diye konuştu.

BAZI BÖLGELERDE VERİCİ SIKINTISI ÇEKİLMİYOR

Geride bıraktığımız 2015 yılında Şanlıurfa'da 20'ye yakın hastanın böbrek nakli olduğunu kaydeden Dr. Metin Singan, "Bu konuda net bir istatistik bulunmamakla birlikte sadece diyaliz merkezi olarak bize başvurulardan biliyoruz ki bir yılda 20 böbrek nakli yapıldı. Bu sayı diğer merkezler ve hastanelerdeki istatistikler incelendiğinde daha fazla olacaktır. Bu hastalara, Başkent Üniversitesi ile başka sağlık kurumlarında böbrek nakli operasyonları yapıldı. Hatta, diyalize girmeden, böbrek bulup nakil olan hastalarımız var" dedi.

Dr. Metin Singan, Başkent Üniversitesi Şanlıurfa Diyaliz Merkezi olarak, program dahilinde 170 hastaya tedavi hizmeti verdiklerini, kent merkezinin yanı sıra 5 servis aracıyla Şanlıurfa'nın tüm ilçelerindeki böbrek yetmezliği hastalarına hitap edebildiklerini söyledi.

Dr. Singan, bir nefroloji uzmanı, iki hemodiyaliz hekimi, 9 hemşire, 7 yardımcı personel ve 4 şoförün görev yaptığı merkezde, gece geç saatlere kadar tedavinin aksamadan sürdüğünü de kaydetti. Dr. Metin Singan, merkezin sosyal güvencesi bulunan hastalarla, yeşil kartlılara da tedavi imkanı sunduğunu sözlerine ekledi. Singan, hastaların servis araçlarıyla evlerinden alındığını ve tekrar servis araçlarıyla evlerine kadar bırakıldığını sözlerine ekledi.

Güçlü Aile Bağları Organ Naklini Kolaylaştırıyor

Güçlü Aile Bağları Organ Naklini Kolaylaştırıyor

Güçlü Aile Bağları Organ Naklini Kolaylaştırıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim