• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Greenpeace Soma'da hava kirliliğine karşı balonlu eylem yaptı

Greenpeace Soma'da hava kirliliğine karşı balonlu eylem yaptı
Greenpeace, Manisa'nın Soma ilçesinde bir sıcak hava balonu havalandırarak, kömür yakıtlı termik santrallerin sağlık, çevre ve iklim üstündeki etkisine...

Greenpeace, Manisa'nın Soma ilçesinde bir sıcak hava balonu havalandırarak, kömür yakıtlı termik santrallerin sağlık, çevre ve iklim üstündeki etkisine dikkat çekmek amacıyla bir eylem yaptı. İçinde çevre aktivistlerinin bulunduğu balon, Soma Termik Santrali ve Kolin Şirketler Grubu'nun geçen yıl termik santral projesi için 6 bin ağacı kestiği zeytinlik alan üzerinde uçtu. Balonun üstüne 100 mekrekarelik, "Kömür Can Alır" yazılı bir pankart asıldı. Eylemi desteklemek için Soma Termik Santrali'nin yanındaki zeytinlik arazide buluşanlar da Greenpeace üyeleriyle birlikte, "Kömürü Değil, Yaşamı Seç" pankartı açtı.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası sorumlusu Av. Deniz Bayram, dünyada kömüre dayalı enerji üretiminden vazgeçildiğin, Türkiye'nin Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın dördüncü büyük kömür tehdidi haline geldiğini söyledi. Bayram, "Kömürlü termik santraller iklim değişikliği, hava kirliliği, çevre tahribatları ve olumsuz sağlık etkilerinin baş sorumlusudur. Geçtiğimiz ay COP21 Paris Zirvesi'nde kabul edilen Paris Anlaşması, iklim değişikliğine karşı devletlerin, kömür projelerine karşı somut politikalar üretmesini öngörüyor. Türkiye'de kömür, enerji üretiminde yüzde 29'luk bir paya sahip. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kabul edilen enerji stratejisi, kömürü teşvik etmeye devam ediyor. Çevreyi kirleten, sağlığı bozan ve iklimi değiştiren mevcut 20 santralin yanısıra planlanan 80 santralle birlikte proje sayısının her geçen gün artışı, Türkiye için umut verici değil. Yaşamı tehdit eden kömür politikası bir an önce terk edilmeli. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, başta Soma'da yapılması planlanan Kolin Termik Santrali olmak üzere tüm yeni santral başvurularını reddetmeli. Etkin enerji verimliliği politikaları ve yenilenebilir enerji üretiminin önündeki engellerin kaldırılması yönünde derhal etkili politikalar hayata geçirilmeli." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre hava kirliliğinin, 2012 yılında 3,7 milyon kişinin erken ölümüne sebep olduğunu kaydeden Deniz Bayram, "Türkiye'de pek çok bölgenin yanısıra Soma'da da Dünya Sağlık Örgütü'nün güvenli limitler olarak ilan ettiği değerlerin çok üstünde parçacık madde kirliliği mevcut. Bölgede pek çok evde, solunum cihazıyla yaşayan çocuklar var. Aktif olan Soma Termik Santrali, halihazırda ciddi sağlık sorunları ve erken ölümlere neden olurken ilçeye yeni bir kömürlü termik santral kurulmasının, burada nefes almayı daha da güçleştireceği ve yeni hastalıklara neden olacağı aşikâr. Güneş enerjisi potansiyeli açısından Avrupa'da ikinci sırada olan Türkiye, buna rağmen güneş enerjisinden en az faydalanan ülkelerden biri konumunda. Kömüre dayalı enerji üretimi teşvik edilirken enerji verimliliği rafa kaldırıldı. Yenilenebilir enerji üretiminde, yasal ve politik engellerle karşılaşılmakta. İletim ve dağıtımda yaşanan kayıpların önüne geçilmesi, acilen enerji verimliliği politikalarının uygulanması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ciddiyetle ele alınması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Greenpeace Soma'da hava kirliliğine karşı balonlu eylem yaptı

Greenpeace Soma'da hava kirliliğine karşı balonlu eylem yaptı

Greenpeace Soma'da hava kirliliğine karşı balonlu eylem yaptı

Greenpeace Soma'da hava kirliliğine karşı balonlu eylem yaptı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim