• BIST 9894.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Görmez: Kırım ile ilişkimizin devamı en büyük arzumuz

Görmez: Kırım ile ilişkimizin devamı en büyük arzumuz
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Geçmişe takılmadan geleceği doğru inşaa etmek gerekir. Kırımdaki Müslümanlarla olan ilişkimizin devam etmesi en büyük arzumuzdur" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Rusya Federasyonu İslam Bilim Kültür ve Eğitimini Destekleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Shafig Pshikhachev başkanlığındaki heyeti makamında kabul etti.

Görmez, görüşmede yaptığı konuşmada, Rusya'daki Müslümanların sorunlarıyla ilgilenmek üzere böyle bir vakfın kurulmasının son derece önemli olduğunu belirtirken, vakfın kurulduğu günlerden itibaren Diyanet İşleri Başkanlığıyla birlikte yaptığı çalışmaların her iki ülke arasındaki ilişkilere zenginlik kattığını söyledi.

Rusya'daki Müslümanların oluşturduğu bir gelenek bulunduğunu anlatan Görmez, bu geleneğin aslında barışçı bir gelenek olduğuna işaret etti. Görmez, şöyle devam etti:

''Bu geleneğin  başka yerlerden ithal fikir ve düşüncelere ihtiyacı yoktur.  Bilgi, kültür ve eğitimle bu geleneği beslemek gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının Rusya'nın içerisindeki bütün Müslüman kurum ve kuruluşlarla bu meyanda geliştirdiği önemli ilişkiler vardır. Bu karşılıklı ilişkiler aynı zamanda her iki ülkenin hassasiyetlerini dikkate alan bir ilişkidir. Daha sonra kurulan sizin vakfınızın da bu ilişkilere farklı bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. Katerina'dan sonra Rusya'da gelişen Müslüman gelenek ile Türkiye'deki Müslüman gelenek birbirine çok yakındır. Pek çok bilim adamının ortaya koydukları eserleri dikkate aldığımızda bilimsel olarak da bu bütün dünyaya örnek olabilecek bir gelenektir. Tarihi ve kültürel dokuya uygun bir gelenektir. Bu geleneğin bilgi, eğitim ve kültürle geliştirilmesine ihtiyaç var. Biz bu üç konuda her türlü desteği vermeye hazırız.''

Kırım'da meydana gelen gelişmeler

''Bu arada yeni bir durumla karşı karşıyayız. O da Kırım'da meydana gelen gelişmeler'' diyen Görmez, Kırım'daki Müslüman Tatarlarla çok uzun, yüz yıllara dayanan tarihi, kültürel ve akrabalık ilişkilerin olduğunu hatırlattı.

'Kırım Tatarları' denildiğinde tarihte yaşanmış çok büyük acıları da unutmamak gerektiğini ifade eden Görmez, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Tarih ibret için vardır. Geçmişe takılmadan geleceği doğru inşa etmek gerekir. Kırım'daki Müslümanlarla olan bu ilişkimizin devam etmesi en büyük arzumuzdur. Siyasi statüsü ne olursa olsun ilmi, kültürel, dini ilişkilere dokunmamak gerekir. Bizim otuz yılı aşkın süredir orada görev yapan arkadaşlarımız var. Kırım'da görev yapan her arkadaşımız sadece barışın simgesi olmuştur. Arkadaşlarımızın Kırım'da yaptığı hizmetler aynı zamanda bölge barışına da katkısı olmuştur. Moskova, Kazan, Ufa ile bu ilişkilerimiz nasıl devam ediyorsa Kırım'daki Müftülükle olan ilişkilerimizin de o şekilde devam etmesi en büyük arzumuzdur''

İslam Ansiklopedisi Rusça'ya çevriliyor

Üzerinde 30 yılı aşkın süredir çalışılan İslam Ansiklopedisi'nin  Rusçaya tercüme edilmesinin de  son derece önem arz ettiğini bildiren Görmez, bu çalışmaya heyetin öncülük etmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Görmez, ''Birinci cilt bitti diğerleri de en kısa zamanda biter umarım. Şu anda birlikte Moskova camisini tamamlamaya çalışıyoruz. Gönül isterdi ki, Moskova camisini ibadete açarken ansiklopediyi de tamamlayıp bütün topluma ikisini birden hediye edelim'' dedi.

Rusya Federasyonu İslam Bilim Kültür ve Eğitimini Destekleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Pshikhachev de Rusya'da İslami değerlerin yayılması ve gelişmesine yardımcı olduklarını belirterek, Rusya'daki islami kültürün, bilimin ve eğitiminin gelişmesinde vakfın önemli bir misyonu ve katkısı olduğunu söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim