• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

Görme Engellilere Sanal Dünyaya Girecek

Görme Engellilere Sanal Dünyaya Girecek
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile görmeyen bireylerin toplumla iç içe yaşaması, günümüz teknolojisinden rahatlıkla...

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile görmeyen bireylerin toplumla iç içe yaşaması, günümüz teknolojisinden rahatlıkla faydalanabilmesi amacıyla bilgisayar kursu açtı. Yavuz Özcan Parkı'ndaki Engelli Hizmet Birimi'nde verilen kursta, görme engelli vatandaşların sesli komutlarla bilgisayar öğrenmesini sağlayan Jaws programından faydalanılıyor. Programla engelli birey, sesli komutlar ile bilgisayarda işlem yapabiliyor. Hayatlarında ilk kez bilgisayar tuşları ile tanışan engelli bireyler, temel ofis programlarını, internette gezinmeyi öğreniyor. Üç ay sürecek kurs sonunda başarılı kursiyerlere sertifika verilecek.

KENDİ İŞİMİ HALLEDEBİLECEĞİM

Bilgisayar kursunun en yaşlı bireyi 60 yaşındaki Cemaleddin Çakar, teknoloji çağındaki yaşadığı sıkıntılara değindi. Bilgisayarın artık hayatın bir parçası olduğunu ifade eden Çakar, "Bilgisayarda bir işim olduğunda insanlardan sürekli yardım istemek ağırıma gidiyordu. En basit bir elektrik faturasını bile internetten ödemiyordum. Şimdi bu kurs sayesinde bilgisayar öğreniyorum. Artık bütün işlerimi sanal ortamdan halledebileceğim" dedi.

TUŞLARLA İLK KEZ TANIŞTIM

Hayatı boyunca bilgisayar tuşlarına ilk kez burada dokunduğunu ifade eden 46 yaşındaki Dudu İpek " Evimde bilgisayar var ama ben göremediğim için ona hiç dokunmamıştım. Bilgisayarın tuşları ile ilk kez burada tanıştım. Çok mutluyum. Kısa zamanda çok yol kat ettik" diye konuştu.

BAŞKAN TÜREL'E TEŞEKKÜR

Görme engelli ise İsmail Ardıç duyguların şu şekilde ifade etti: "Başkanımız Menderes Türel bütün olanakları önümüze teker teker serdi. Topluma faydalı bireyler olmamız için elimizden tuttu. Bilgisayarı, engelsiz bir birey nasıl kullanıyorsa kurs sayesinde biz görme engelliler de aynı şekilde kullanmayı öğreniyoruz."

JAWS PROGRAMI NEDİR?

Jaws programı ile bilgisayarlar görmeyenler için konuşuyor. Bilgisayar açıldığı andan kapandığı ana kadar yazılar, menüler, çerçeveler gibi her türlü bilgiyi seslendiriyor. Görme engelliler kendine özel kısa yollarla görenler gibi bilgisayar kullanabilir. Görmeyen birisi bilgisayar teknolojisiyle bir başkasına gerek duymadan kitaplarını okuyabiliyor notlarını hazırlayıp internetten yararlanabiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim