• BIST 9949.1
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

Görme Engelliler Evlenme Konusunda Sıkıntı Çekiyor

Görme Engelliler Evlenme Konusunda Sıkıntı Çekiyor
Görme Engelliler Dayanışma Derneği (GÖRSEM) Eskişehir Şube Başkanı Abdülkadir Aydın, görme engellilerin evlilik konusunda baz sıkıntılar çektiğini...

Görme Engelliler Dayanışma Derneği (GÖRSEM) Eskişehir Şube Başkanı Abdülkadir Aydın, görme engellilerin evlilik konusunda baz sıkıntılar çektiğini anlattı.

Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarını kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak, vatandaşların birincil görevleri arasında yer alıyor. Engellilerin bir kısmı eğitilerek mevcut ortama uyum gösterebilirken, eğitim almayanların ise durumu biraz daha zor oluyor. Özellikle eğitim ve iş konusunda günlük hayatlarında sıkıntılar yaşayan görme engelliler, bunların yanı sıra yuva kurmakta da sorunlarla karşılaşıyor. Görme engellilerin başka bir özrü olan kişiyle evlenmesi ise daha sağlıklı görülüyor. Çünkü, kutsal bir müessese olan evlilikte farklı özürleri olan engelliler, birbirlerinin açıklarını kapatarak hayatlarına daha kolay devam edebiliyorlar.

İş ve eğitim gibi konuların görme engelliler için evlilik konusunda büyük sıkıntılara yol açtığını aktaran Aydın, çözümün ise engellilere daha fazla imkanın sağlanmasından geçtiğini belirtti. Görme engellilerin kız isteme ve arkadaş edinme konularında zorlandığına dikkat çeken Aydın, "İşsizlik büyük bir etken. Lise veya üniversite mezunlarının KPSS atamalarında memurluk kazanma durumu var ama ilkokul mezunuysanız bu sıfırın altında gibi bir şey. Eş bulmak zaten çok zor bir durum. Kendini anlatıyorsun ama anlamak ve halkın algısı çok önemli. Öncelikle de bu işsizliğin ortadan kalkması lazım. Engellilere iş imkanı ön planda tutuluyor ama sadece lafta ve prosedür üzerinde. İşsizlik çözüldüğü zaman, görme engellinin okuması yolundaki engeller kalktığı zaman, kendine sosyallik kattığı zaman, zaten bir nevi çözülmüş olacak. Görme engelli, özverisini kazandığı zaman, "Ben çalışıyorum, kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum, evime ekmek getiriyorum, maaşım var" dediği zaman evlilik durumu da zaten çözülmüş olacaktır. Görme engellilerin sağlıklı birisi ile evlenmesi karşı tarafın vicdanına bağlıdır. Tabii ki olmuyor değil. Nasip meselesi bu işler ama görme veya diğer engelli grubunda olanların birbiri ile evlenmeleri daha anlayışlı oluyor. Çünkü o senin engelini biliyor, sen onun engelini biliyorsun. Engellinin engelli ile evlenmesi, özrü olmayan birisi ile evlenmesinden daha sağlıklı" dedi.

Görme Engelliler Evlenme Konusunda Sıkıntı Çekiyor

Görme Engelliler Evlenme Konusunda Sıkıntı Çekiyor

Görme Engelliler Evlenme Konusunda Sıkıntı Çekiyor

Görme Engelliler Evlenme Konusunda Sıkıntı Çekiyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim