• BIST 9942.91
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

Gece körlüğünün tedavisi bulundu mu?

Gece körlüğünün tedavisi bulundu mu?
İsviçre'de yapılan bir araştırma, gece körlüğü tedavisinde önemli bir adım atılmasını sağladı. Çalışmada, gece körlüğü yaşayan farelerin görme yetisi yeniden kazandırıldı.

Yapılan araştırmalar gece körlüğünün tedavisine umut verecek önemli bir adım atıldı. Halk arasında tavuk karası olarak da bilinen gece körlüğü hastalığının tedavisi için geliştirilen bir yöntem hayvanlar üzerindeki olumlu sonuç verdi.

İsviçre'deki Bern Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından yapılan araştırmada, gece körlüğüne yakalanan farelerin görme yetisini tekrar kazanmasını sağladı.

Işığa duyarlı protein işe yaradı

Yıllardır bu alanda yapılan çalışmalar sonunda meyvesini vermeye başladı. Bilim adamları, önce bu hastalığa yakalanan farelerin retina hücrelerini, ışığı elektrik sinyallerine dönüştürebilen fotoreseptör hücreler haline getirdi.

Daha sonra bu hücrelere retina tabakasında doğal halde bulunan, memelilerde, ‘"vücut saatinin" ayarlanmasında önemli rol oynayan ışığa duyarlı melanopsin proteini eklendi.

Bilim adamlarından Sonja Kleinlogela, bu protein sayesinde alıcı ve iletici kısma sahip iki kutuplu hücrelerin ölü hücrelerin yerini aldığını ve farelerin görme yetisini tekrar kazandığını vurguladı.

Sıra klinik deneylere geldi

Melanopsin proteininin gözde doğal halde bulunduğuna dikkati çeken Kleinlogela, bu sayede vücudun proteini reddetmediğini belirtti.

Başka görme bozukluklarının tedavisinde de bu yöntemin kullanılabileceğini açıklayan Kleinlogela, klinik deneylere başlamanın en az 2-3 yıl alacağını söyledi. Sonuçları "Plos Biology" dergisinde yayımlanan araştırma, insanlarda da gece körlüğünün tedavisine ışık tutuyor.

Kalıtımsal bir hastalık

Tavuk karası ya da gece körlüğü, retinada karanlıkta görmeyi sağlayan hücrelerin bozulmasıyla ortaya çıkan kalıtımsal bir hastalık.

Hastalık, önce aydınlıktan karanlığa geçişte rahatsızlık duyulmasına, daha sonra karanlıkta cisimlerin görülememesine neden oluyor, son aşamada ise körlüğe yol açıyor.

Henüz tedavisi bulunmayan hastalığa akraba evliliklerinin yaygın olduğu Türkiye'de sık rastlanıyor. Hastalığın seyri vitamin takviyesiyle yavaşlatılabiliyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim