• BIST 8718.11
  • Altın 2243.746
  • Dolar 32.3319
  • Euro 35.1426
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Fıtık değil fit olma zamanı

Fıtık değil fit olma zamanı
Uzmanlar, kişilerin yapacağı sporla hem kilo verip hem de bellerini güçlendirerek fıtık olma riskini ortadan kaldırabileceklerini söyledi.

Uzmanlar, kişilerin yapacağı sporla hem kilo verip hem de bellerini güçlendirerek fıtık olma riskini ortadan kaldırabileceklerini söyledi.

Günümüzde en sık rastlanılan, iş gücü kaybı ve uzun süreli tedaviler sebebiyle yüklü harcamalara sebep olan şikayetlerin başında bel ağrıları geldiğini ifade eden uzmanlar, teknolojik gelişmelerin artmasıyla beraber hareketsiz yaşam, en kısa mesafelerde bile sürekli ulaşım araçlarının kullanılması, beli zorlayarak ağırlık kaldırma, aşırı çaba gerektiren güç antrenmanları, stres ve sigara kullanımı gibi pek çok sebep bel ağrılarının oluşmasına yol açabildiğini söyledi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu ise "Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte kışın alınan kilolardan kurtulmak ve fit görünme telaşına düşüldüğü bugünlerde spor ve bel sağlığı içinde çok önemli. Gövdenin merkezi olan bel ve karın bölgesinin ihmal edilmesi zaman içerisinde sorun yaşatır. İlk hedefin bel bölgesinin güçlendirilmesi olmalıdır. Özellikle bel fıtığı olan hastalar karın bölgesindeki fazla kilolarını vermeliler. Çünkü karın bölgesindeki fazlalık ve kasların gevşekliği tam karşıt bölge olan bel çukurunu arttırır veya düzleştirir. Değişen bu bel kıvrımı o bölgedeki kasların kısalmasına ve buna bağlı olarak bel ağrılarına yol açar" dedi.

Bel ağrılarının önemli sebeplerinden bel fıtığı, bel kayması ve bel kilitlenmesi gibi rahatsızlıklarda uyguladığı manipülasyon tedavisiyle hastalarda yüzde 98 başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Dr. Şahabettinoğlu, "Genel olarak bel fıtıklarının yüzde 98'i ameliyatsız tedavi mümkün. Sadece yüzde 2 hastada ameliyat gerekebiliyor. Ameliyat ise, ayaklarda ilerleyen güç kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olanlar veya ameliyatsız tedavilere cevap vermeyen hastalara uygulanıyor" diye konuştu.

Gerek sağlıklı kişilerin gerekse bel fıtığı rahatsızlığı geçirenler için düzenli sporun önemini vurgulayan Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Bel, sırt ve karın kaslarını güçlendirici egzersizlere ömür boyu devam edilmesi gereklidir. Bu hastalanma riskinizi azaltır. Bel, gövde ve karın kaslarımız dengeli bir şekilde kuvvetli olursa belimizi saran bir kas korsesi oluşuyor. Bu doğal korsemiz omurgaya binen yükü azaltıp bizi koruyor. En ideal olan ve en düzgün koruma yöntemi vücudun kendi korsesini geliştirmektir. Egzersizleri düzenli yapmak bunu sağlamaktadır. Spor yapmak elbette insanın sağlıklı kalmasını sağlar. Ancak bunu yaparken bilinçli hareket edilmediği takdirde sakatlıklar meydana gelebilir. Spora başlamadan önce de çeşitli hareketlerle kas ve bağların ısıtılması gerekir" şeklinde uyardı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim