• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

FED ve Fitch el ele verdi borsayı vurdu

FED ve Fitch el ele verdi borsayı vurdu
FE­D’­denge­len açık­la­ma­lar ile dal­ga­lanan bor­sa, Fitc­h’­in uya­rı­la­rın­dan son­ra bir gün­de 1709 pu­an­lık ka­yıp ya­şa­dı.

Türkiye’nin kredi notunu “BBB- durağan”  olarak teyid  edenFitch’in açıklamalarından sonra piyasalarda ekonomi yönetimine ilişkin endişeler yeniden ön plana çıktı.

Fitch, seçimlerden sonra ekonomi yönetiminde değişiklik olması halinde, yeni oluşacak ekibin izleyeceği politikaların  önemli olacağını belirtti.

Fitch tarafından düzenlenen telekonferansta,  değerlendirmeler yapan kıdemli ülke notu direktörü Paul Rawkins, “Ekonomi yönetimi bir noktada görevi başkalarına devredecek. Burada mesele belki de yerine gelecek ekibin şu anki ekibe kıyasla ne kadar büyüme yanlısı olacağı” dedi. Rawkins sözlerine şöyle devam etti:  “Buradaki risk şu: Ekip büyüme yanlısı oldukça, Merkez Bankası’nın üzerindeki faiz indirme baskısının artması ve belki de şu anda yüzde 4 büyümesi daha yüksek bir olasılık olan Türkiye’nin yüzde 5 büyümesi arzusunun geçmişte yarattığı dengesizliklere geri dönülmesi” dedi.

Konferansa katılan Fitch bankacılık kıdemli direktörü Janine Dow da Türkiye’deki bankaların kredi notlarının zaten yüksek olduğunu ve daha fazla yükselmesinin olası olmadığını belirtti.  Dow, aktif kalitesinin ve kısa vadeli likidite pozisyonlarının “ciddi şekilde” bozulması halinde bankaların kredi notu üzerinde baskı oluşabileceğini belirtti. Borsa İstanbul güne 83.654 puandan başladı. Fitch’in açıklamaları ile kayıplarını artıran BIST 100 endeksi 82.050 puana kadar geriledikten sonra gelen tepki alımları ile kısmen toparlandı. Borsa günü yüzde 2 kayıpla 82.032 puandan kapattı.

ABD’DE ENFLASYON YÜKSELİYOR

Son iki ayda yüzde 14 değer kaybeden borsanın toparlanması da sancılı oluyor.  ABD’de ocak ayında yüzde 0.7  gerileyerekFED’in endişelenmesine neden olan enflasyon şubat ayında yükselişe geçti.  ABD’de tüketici fiyatları endeksi, benzin fiyatlarının haziran ayından bu yana ilk defa artmasının da etkisi ile bir önceki aya göre yüzde 0.2 arttı. Artışın FED’in beklentileri doğrultusunda yükselişe işaret etmesi piyasalardaki olumsuz havanın artmasına neden oldu. Dün açıklanan ABD’de yeni konut satışlarının şubatta yıllık bazda 539 bin adete çıkarak yedi yılın zirvesine yükselmesi ise ABD ekonomisindeki iyileşmenin bir başka kanıtı oldu.

SİYASET KARIŞTI DOLAR HAREKETLENDİ

Pa­zar­te­si gü­nü açık­la­ma­la­rı ile Eu­ro’nun yük­sel­me­si­ne, do­la­rın ise ge­ri­le­me­si­ne ne­den olan St. Lou­is Fed Baş­ka­nı Ja­mes Bul­lar­d’­dan ye­ni açık­la­ma­lar gel­di. Bul­lard, sı­fı­rın ar­tık ABD için uy­gun bir fa­iz ora­nı ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­di. Bul­lard, yaz ay­la­rın­da fa­iz ar­tı­rımı ol­sa bi­le pa­ra po­li­ti­ka­sı­nın son de­re­ce des­tek­le­yi­ci bir dü­zey­de ola­ca­ğı­nı kay­det­ti. Do­la­rın de­ğe­ri­ne de de­ği­nen Bul­lard, dü­şük pet­ro­lün et­ki­si­nin do­la­ra kı­yas­la ABD için çok da­ha önem­li ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti. AB­D’­de enf­las­yon­da­ki yük­se­liş de kur­da­ki ha­re­ket­len­me­de et­ki­li ol­du. Ser­best pi­ya­sa­da do­lar 2.5500 li­ra­dan baş­la­dık­tan son­ra 2.5680’e ka­dar yük­sel­di. Do­lar gü­nü 2.5660 li­ra­dan ka­pat­tı.

OPERASYON AÇIKLAMASI ETKİLİ

Bir ban­ka­nın dö­viz ma­sa­sı mü­dü­rü, “Çö­züm sü­re­ci ile il­gi­li tar­tış­ma­lar sü­rer­ken TSK’­dan ge­len ope­ras­yon açık­la­ma­sı ve bir di­ğer ta­raf­tan da AKP’­nin için­de pek de gör­me­di­ği­miz tür­den ya­şa­nan Arınç-Gök­çek tar­tış­ma­sı so­ru işa­ret­le­ri­ni be­ra­be­rin­de  ge­tir­di­” diye konuştu. Uz­man­lar, do­la­rın 2.6488’den, 2.5645’e düş­me­si­nin de bir alım fır­sa­tı ola­rak de­ğer­len­di­ril­d­iği­ne dik­kat çek­ti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim