• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Fazla karpuz tüketimi kilo aldırıyor

Fazla karpuz tüketimi kilo aldırıyor
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci tarafından yapılan açıklamada yazın karpuz tüketiminin arttığına dikkat çekildi. Keçeci karpuzla ilgili olarak ise fazla tüketilince vücutta yağlanmaya sebep olan glisemik indeksi yüksek bir meyve şeklinde bilgi aktardı.

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci tarafından yapılan açıklamada yazın karpuz tüketiminin arttığına dikkat çekildi.

Keçeci karpuzla ilgili olarak ise fazla tüketilince vücutta yağlanmaya sebep olan glisemik indeksi yüksek bir meyve şeklinde bilgi aktardı.

Yaz aylarının gelip güneşin artık kendini göstermesiyle, kişilerde yaz meyvelerine olan isteğin arttığını belirten Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, “Özellikle karpuz bu dönemde başlıca tüketilen besinler arasında yer almakta. Karpuz, yüzde 90'a yakını su olan ancak lif içeriği yüksek olmayan bir meyvedir.

Bu nedenle karpuz tüketiminde miktar oldukça önemli. Akşam yemeklerinden sonra kesilen ve tüketilen karpuz miktarı oldukça yüksektir. Ancak karpuz fazla tüketildiği zaman vücutta yağlanmaya neden olabilen glisemik indeksi yüksek bir meyvedir.

Özellikle içerdiği C ve A vitaminleri nedeniyle bağışıklık sistemi başta olmak üzere pek çok sisteme iyi gelen karpuz, içerdiği potasyumla kas gelişimi açısından fayda sağlar” şeklinde konuştu.

Antioksidan etki yönünden çok ciddi etkileri olan karpuzun kanserojen maddelerin vücuttan uzaklaştırılması ve toksinlerin atılması gibi yadsınamaz etkileri de olduğunu aktaran Keçeci, karpulz ilgili olan bilgilendirmesine şöyle devam etti: “Yağ ve kolesterol içermediğinden kalorisi düşüktür ancak miktar arttığında karpuz yaz için en sakıncalı meyvelerden biri haline gelir.

Özellikle B1 ve B6 vitaminleri içerisinde barındıran karpuz saç dökülmesi ve tırnak sağlığı gibi yararlarının yanı sıra sinir sistemi içinde tüketilebilecek olan meyveler arasında yer alır.

Böbreklerin çalışması, idrar söktürücü olması ve barsak faaliyetlerinin hızlanması gibi pek çok sindirim sorununda da karpuzun sayısız faydası bulunmaktadır."

Özellikle çekirdeklerinin böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu anlatan Keçeci, şunları söyledi: "Karpuz suyu sıkılarak 1 çay bardağı şeklinde gün içinde toksin arındırıcı olarak kullanılabilecekken aynı zaman da akşam yemeklerini hafif geçirmek isteyenler için 1 dilim esmer ekmek, 1 dilim peynir, domates, salatalık gibi yeşillikler ve ince iki dilim kesilmiş karpuz şeklinde hafif bir öğün olarak tüketilebilir.

Böylece kişiler de yağlanmaya neden olmaz, kilonun korunmasını sağlar, tatlı isteğini azaltır ve tokluk verir.

İçerdiği likopen göz sağlığı ve kalp sağlığı içinde koruyucu özellik taşır, tansiyon hastalıklarında tansiyonun düşürülmesine yardımcıdır.

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu meyvenin gün içerisinde belirli miktarda tüketilmesi, sağlıklı beslenme ve kilo verme programlarının vazgeçilmezi olmalıdır.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim