• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Ezineli Peynirciler Karardan Memnun

Ezineli Peynirciler Karardan Memnun
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayınladığı peynir tebliği ile 1 Ocak'tan itibaren açıkta peynir satışı yasaklandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayınladığı peynir tebliği ile 1 Ocak'tan itibaren açıkta peynir satışı yasaklandı. Yasak, vakum ambalajlı satışı yıllardır uygulayan Ezineli peynircileri sevindirdi. Peynir satıcıları, vatandaşları da açıkta satılan peynirlere karşı uyardı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayınladığı peynir tebliği ile 1 Ocak'tan itibaren açıkta peynir satışı yasaklandı. Durum halk pazarlarında henüz tam olarak uygulanamasa da, Peynirin anavatanı sayılan Ezine'de, hem üreticiler hem de satıcılar durumdan memnun. Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Derneğinin, Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvurunun ardından, 05 Ağustos 2006 tarihinden itibaren Ezine peyniri, Coğrafi İşaret tescil belgesine sahip bir ürüne dönüştü. Ezineli peynir üreticileri ise, bu tarihten itibaren, yörede üretilen peyniri "EPD" (Ezine Peynirciler Derneği) logolu etiketlerle ve ambalajlı halde satmaya başladı.

Kendilerinin ambalaj uygulamasına yıllar önce geçtiğini hatırlatan Ahmet Tabak, "Yine de hükümetimize bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Halk pazarlarında satılan ürünleri bizler de görüyoruz. Üzülüyoruz tabi, hijyen ortamı olmadığı için. Herkesin eli değiyor. Kapalı ortamda, tek tek vakumlanmış halde bize geldiği gibi satılsa, alan da satan da rahat eder" dedi. Peyniri sadece kapalı halde almanın yetmeyeceğini, doğru şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini de söyleyen Tabak, "Bir dilim peynirden tüketeceğiniz kadarını aldıktan sonra kalanı filmle sarıp hava almayan kaplara koyarak buzdolabının normal gözünde muhafaza etmek gerekiyor. Eğer derin dondurucu bölümüne koyarsanız, lor dediğimiz parça parça hale gelir" diye konuştu.

İlçede peynir satışı yapan Çağlar Gedik, ürünlerini yıllardır ambalajlı şekilde sattıklarını belirterek, "Paketleme olayı çok güzel oldu. Ama son tebliğden sonra hem müşterilerimizin hem bizlerin kafasında soru işaretleri, devam ediyor. Numune olayı olacak mı, olmayacak mı? Müşterilerimiz "Neden açıkta satmıyorsunuz?" diye soruyor. İzah ediyoruz ama yine sıkıntılar var" dedi. Vatandaşların peyniri almadan önce muhakkak tatmak istediklerini de söyleyen Gedik, "Müşteri, ürün almadan önce bu ürünü tatmak istiyor. Bunun önüne geçilemez. Eğer tadım olmazsa, satışlar da bayağı düşecek. Müşterilerimiz bunu açık açık söylüyor" dedi.

Ezineli Peynirciler Karardan Memnun

Ezineli Peynirciler Karardan Memnun

Ezineli Peynirciler Karardan Memnun

Ezineli Peynirciler Karardan Memnun

Ezineli Peynirciler Karardan Memnun

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim