• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Esrar operasyonunda Türkiye rekoru

Diyarbakır’da yıllardır ‘terör bölgesi’ olduğu gerekçesiyle gidilemeyen dağlık bölgelere yönelik bu yıl üst üste düzenlenen operasyonlarla Türkiye rekoru kırıldı.
İl Jandarma Komutanlığı'nın 2 gün önce Lice’de yaptığı uyuşturucu operasyonunda ele geçirilen 3,5 ton esrar ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hilmi Atabay ve Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven’le birlikte operasyon ve uyuşturucuyla mücadele konusunda basına bilgi verdi. Vali Kıraç, Lice’nin Yalaza ve Ortaç köylerinde yapılan operasyonda 1,5 ton kubar, 2 ton toz esrar ele geçirildiğini hatırlattı. Kıraç, “Bu operasyonları insanları bu illetten uzak tutmak için yapıyoruz. Uyuşturucuyla mücadele asıl olan buna piyasaya çıkmadan müdahale edip imha etmektir. Bunun maddi değeri 8 milyon TL’lik bir rakamdır. Bu rakam zehir tacirlerinin ne kadar kayıp verdiğinin gösterilmesi açısından önemlidir.” diye konuştu. 
 
MADDİ DEĞERİ 3 MİLYAR TL
 
Kırsalda olduğu gibi şehir merkezinde de zehirle mücadelenin devam ettiğini belirten Vali Kıraç, geçtiğimiz hafta Diyarbakır polisinin sokak satıcılarına vurduğu darbeyi anımsattı. Kıraç, “Bu operasyonlara vatandaşların destek olmalarını bekliyoruz. Vatandaş destek vermediği sürece bu yaptığımız çalışmalarda çok başarıya oluşmamız pek mümkün olmaz. İnsan sevgisi ve vatandaş desteği çok önemli.” ifadelerini kullandı. Vali Kıraç, Diyarbakır’da bu yıl 62 ton toz esrar, 34 ton 300 kilogram kubar esrar ve 48 milyon kök Hint keneviri ele geçirildiğini söyledi. Kıraç, “Ele geçirilen uyuşturucunun maddi değeri yaklaşık 3 milyar TL’dir.” dedi. 
 
"KENEVİRİ PIRASAYLA EŞDEĞERDE Mİ GÖRÜYORLAR" 
 
Kıraç, Lice’deki esrar operasyonunda vatandaşların jandarmaya saldırmasıyla ile ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı: “Bilinç seviyesini artırmak gerekiyor. İnsanlar kenevirinin dramının belki bilmiyorlar. Bir pırasa ekimiyle eşdeğerde mi görüyorlar? Onu tam ayırt edemiyoruz Yoksa bizim insanımız ferasetlidir. Bir çocuğa verilecek zararla bizim insanımız mutlu olmaz. Bunu bilmeden yapıyorsa bilinç seviyesini artırmamız lazım. Köydeki vatandaşların bilinç seviyesini yükseltmemiz gerekiyor. Bu bilgileri, insanların dramını iyi anlatmamız gerekiyor. Bizden daha çok onlar bunu engellemeye çalışacaklardır. Hint keneviri bir bitki olarak görüp suç unsuruna dönüştüğünü anlatmamız lazım. Bilseler bir çocuğun hayatını karartacak, inançlı bir insanın bilerek rıza göstereceğine inanmıyorum.” 
 
ESRAR DEPOSU KAMUFLE EDİLMİŞ
 
 Bu arada jandarma operasyon bölgesinde köylüler yaşanan gerginliğin video kaydını basınla paylaştı. Görüntülerde jandarmanın gaz kullanarak köylüleri dağıttığı ve köye girdiği anlaşılıyor. Köyde yapılan aramalarda ise 1,5 ton esrar ele geçirildi. Köyün kırsal alanında ise içinde 2 ton esrar olan bir zehir deposu tespit ediliyor. Zehir tacirlerinin esrarın saklandığı deponun yukarından görünmemesi için meşe dallarıyla kamufle ettiği görülüyor. Yine görüntülerde toprağa gömülü çok sayıda bidon çıkarılıyor. Bu bidonlarda ise satışa hazır getirilmiş esrar ele geçiriliyor. 
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim