• BIST 8853.72
  • Altın 2239.248
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.0797
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Eski Olimpiyat Şampiyonu Kış: "Güreşin Atatürk’ü ’Yaşar Doğu’dur"

Eski Olimpiyat Şampiyonu Kış: "Güreşin Atatürk’ü ’Yaşar Doğu’dur"
"Yaşar Doğu" panelinde açıklamalarda hocası hakkında açıklamalarda bulunan Yaşar Doğu'nun öğrencisi eski Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Tevfik Kış,...

"Yaşar Doğu" panelinde açıklamalarda hocası hakkında açıklamalarda bulunan Yaşar Doğu'nun öğrencisi eski Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Tevfik Kış, Yaşar Doğu'nun güreşe çok büyük hizmetleri olduğunu söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi tarafından efsane güreşçi Yaşar Doğu'nun anlatıldığı bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak; Yaşar Doğu'nun öğrencisi Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Tevfik Kış, Yaşar Doğu'nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven, Kırkpınar Başpehlivanı Fatih Atlı katıldı. Güreşin unutulmaz ismi Yaşar Doğu ile ilgili anılarını ve düşüncelerini anlatan konuşmacılar; Yaşar Doğu'nun sporcu kişiliği yanında liderlik ve yöneticilik özelliklerinden de bahsettiler. Panelin açılış konuşmasını yapan OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yalçın, Yaşar Doğu'nun hayatı ve başarılı hakkında açıklamalarda bulundu.

Doğu: "Yaşar Doğu için en büyük ödül Cumhurbaşkanları ile görüşebilmek değildi"

Yaşar Doğu'ya Anadolu'nun her yerinde büyük bir sevgi olduğunu belirten Yaşar Doğu'nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, "Yaşar Doğu'nun oğlu olarak gittiğim her yerde çok fazla itibar gördüm. Çünkü Yaşar Doğu milletimizde büyük bir iz bırakmış. Yaşar Doğu'nun adının verildiği, OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinde ilk kez Yaşar Doğu ile ilgili panel düzenleniyor. Onun için paneli düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Bu tür paneller genç arkadaşlarımız için önemli. Çünkü Yaşar Doğu'yu öğrenmek değil anlama fırsatı bulacaklar. Onun sadece madalya kazanması değil, sporcu kişiliği ile milletimize yaptığı hizmetlerde çok önemlidir. Yaşar Doğu için en büyük ödül Cumhurbaşkanları ile görüşebilmek değildi. Onun için en büyük mutluluk bir köylünün elinden bir bardak ayran içmekti" diye konuştu.

Kış: "Mağlup olduğumuz zaman kafamız yerde ağlayarak çıkardık"

Yaşar Doğu'nun bütün Türkiye'nin sevgilisi olduğunu belirten Yaşar Doğu'nun öğrencisi eski Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Tevfik Kış, "Rahmetli hocamız çok başarılı bir spor adamıydı. Sosyal bir insandı. Onun için önemli olan kazandığı başarılarla halkımızın halkımızın yüzünü güldürmekti. Onun için en büyük hizmet başarılı sporcular yetiştirmektir. Nasıl ki Türkiye Cumhuriyetimizin Atatürk'ü var. Güreşin Atatürk'ü de Yaşar Doğu'dur. Ankara'da bir binanın bodrum katını kiralamış. Orada çok başarılı sporcular yetiştirmiştir. Türkiye'nin her yerindeki yetenekli sporcuları takip ederdi. Ben köyde yağlı güreş yapardım. Beni bir müsabakada keşfederek yanına aldı ve yetiştirdi. Bizim zamanımızdaki sporcular şimdiki bazı sporcular gibi kazandıkları başarıları reklam etmezlerdi. Biz kazandığımız başarıları abartmazdık. Mutluluğumuzu tevazu içerisinde yaşardık. Şampiyonluktan sonra gülümsemezdik bile, sevincimizi sadece gözlerimizle hissettirirdik. Mağlup olduğumuz zaman kafamız yerde ağlayarak çıkardık. Bizim yaşantı tarzımız farklıydı. Şımarıklık yapmazdık" dedi.

Atlı: "Yaşar Doğu ismi Samsun'da siyasi malzeme olarak kullanılıyor"

Yaşar Doğu gibi bir güreşçinin eksikliğinin hissedildiğini belirten eski Kırkpınar Başpehlivanı Fatih Atlı, "Güreşe başladığımız yıllarda bizim en büyük dezavantajımız Yaşar Doğu gibi hocalarımızın olmamasıydı. Yaşar Doğu hem sporculuk hem liderlik yönüyle o zamanki sporcular için büyük bir şanstı. Yaşar Doğu gibi bir hocamız olmadığı için biz bu meydanlarda kaldık. Bütün güreş camiası gibi bir güreşçinin eksikliğini hissediyor. Yaşar Doğu ve onun gibi başarılı güreşçilerimizin o dönem yakaladığı zirveyi biz maalesef yakalayamıyoruz. O dönemdeki şampiyonlarımız katıldıkları olimpiyatlardan 8-10 madalyayla dönüyordu. Şimdi bir tane kazansak başarı sayıyoruz. Çünkü Yaşar Doğu ideolojisini anlayamadık. Şimdiki spor yöneticileri Yaşar Doğu ideolojisini anlamış olsalardı bu gün Türk güreşi çok daha farklı noktalarda olurdu. Maalesef üzülerek söylüyorum, Yaşar Doğu ismi Samsun'da siyasi malzeme olarak kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Panele ayrıca; Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim