• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 16 °C

Eşcinsel Hakem Davasında TFF Tazminata Mahkum Edildi

Eşcinsel Hakem Davasında TFF Tazminata Mahkum Edildi
Eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ'ın, cinsel kimliği nedeniyle hakemlikten atıldığını iddiasıyla açtığı tazminat davasında, Türkiye Futbol Federasyonu...

Eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ'ın, cinsel kimliği nedeniyle hakemlikten atıldığını iddiasıyla açtığı tazminat davasında, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 23 bin lira tazminata mahkum edildi. Sonucu, homofobiyle mücadele ve LGBT hareketi için bir zafer olarak nitelendiren Dinçdağ, rakam yönünden kararı temyiz edeceklerini söyledi.

14 yıl hakemlik yapan Halil İbrahim Dinçdağ, eşcinsel olduğu gerekçesiyle askerlik yapmamak için rapor almıştı. Dinçdağ, bu konuyla ilgili TFF'ye gönderdiği dilekçesinin basına sızdırıldığı ve cinsel tercihi nedeniyle hakemlikten atıldığı iddiasıyla 2010 yılında TFF'ye 110 bin liralık tazminat davası açmıştı.

İstanbul 20. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın karar celsesine Dinçdağ avukatı Fırat Söyle ile birlikte katılırken, davalı TFF'yi avukat Selda Çiçek temsil etti.

"ANNEMİ KANSERDEN KAYBETTİM, BEN DE KANSERE YAKALANDIM"

Duruşmada söz alan şikayetçi Halil İbrahim Dinçdağ mağdur olduğunu ve TFF'nin tazminata mahkum edilmesini talep etti. Cinsel kimliğinin deşifre edilmesinin ardından annesini kanserden kaybettiğini belirten Dinçdağ, "Ben de kansere yakalandım. Yıllardır hiçbir yerde çalışamıyorum. Mağdurum. Bu olay sebebiyle hakemlik yapamıyorum, radyo ve televizyonlarda program yaparken, yapamaz oldum. TFF'nin maddi ve manevi tazminata mahkum edilmesini istiyorum" dedi.

23 BİN LİRA TAZMİNAT

Söz alan TFF vekili avukat Selda Çiçek ise suçlamaları reddettiklerini belirterek davanın reddedilmesini istedi. Kararını açıklayan mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verdi. Mahkeme 3 bin Lirası maddi, 20 bin Lirası manevi olmak üzere TFF'yi toplamda 23 bin lira tazminata mahkum etti.

"LGBT HAREKETİ İÇİN TÜRKİYE'DE BİR ZAFER"

Kararının ardından şikayetçi Dinçdağ avukatı ile birlikte adliye önünde kısa bir açıklama yaptı. Miktar nedeniyle karara itiraz edeceklerini belirten Dinçdağ, davanın kabulünün ise sevindirici olduğunu nitelendirdi.

29 Aralık 2015 futbolda homofobiyle mücadele ve LGBT hareketi için Türkiye'de bir zafer olduğunu ifade eden Dinçdağ, "Futboldaki homofobi tabularını yıkmış olduk bu kararla birlikte. Manevi tahribatı kesinlikle karşılayacak bir miktar değildir. Bunun için temyize gideceğiz, gerekli bütün hukuki yollara.başvurmaya devam edeceğiz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Evet haklı olduğum mücadelede mahkeme bir kez daha haklılığımı tescillemiştir" dedi.

"HAKEM KURULUNA MÜRACAAT EDECEĞİZ"

Kararla birlikte TFF Merkez Hakem Kurulu'na yazılı bir dilekçeyle müracaat edeceklerini açıklayan Dinçdağ, "Şayet yine bu şekilde duymamazlıktan, görmemezlikten gelmeye devam ederlerse tekrar onlarla ilgili de hukuki işlemi başlatacağız" şeklinde konuştu.

"ADALETİN YERİNİ BULDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

Dinçdağ'ın avukatı Fırat Söyle ise davanın kabul edildiğini ancak tazminatın az olduğunu belirtti. 2009 yılında TFF gönderdiği bir dilekçe üzerine cinsel eğilimi ve kimliği Federasyondaki çalışanlar tarafından deşifre edildiğini aktaran avukat Söyle, "2009'dan bu yana kurumsal bir işe giremedi. Sigortalı bir işe giremedi. Bununla ilgili maddi ve manevi tazminat davası açmıştık. 10 Bin Lirası maddi 100 bin lirası manevi olmak üzere 110 bin liralık dava açmıştık. Bugün mahkeme kısmen kabul kararı verdi. Kısmen kabul davanın tam anlamı ile kabul edilmesi demektir. Manevi tazminat küçük bir rakamdır ancak bu davanın kabul edilmesi söz konusudur. Ayrımcılığa uğrayan bir insanın haklarını araması nedeniyle adaletin yerini bulduğunu görüyoruz. Rakamla ilgili bir temyiz söz konusu olacaktır. Bunca yıllık yaşanılan sıkıntının karşılığı bu kadar düşük bir manevi tazminat olmaması gerekir" dedi.

Eşcinsel Hakem Davasında TFF Tazminata Mahkum Edildi

Eşcinsel Hakem Davasında TFF Tazminata Mahkum Edildi

Eşcinsel Hakem Davasında TFF Tazminata Mahkum Edildi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim