• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C

"Erzurum’un Kahraman Çocukları" Rölyefi Erzurum Lisesi Duvarına Asıldı

"Erzurum’un Kahraman Çocukları" Rölyefi Erzurum Lisesi Duvarına Asıldı
Sarıkamış Harekatı'nda erzağı biten askere yardım taşıyan çocukları resmeden rölyef, öğrencileri Çanakkale Savaşı'nda şehit olması sebebiyle 3...

Sarıkamış Harekatı'nda erzağı biten askere yardım taşıyan çocukları resmeden rölyef, öğrencileri Çanakkale Savaşı'nda şehit olması sebebiyle 3 dönem mezun veremeyen Erzurum Lisesi'nin duvarına asıldı.

Sarıkamış Dayanışma Grubu ve Atatürk Üniversitesi'nce hazırlanan ve daha önce özel bir okulun bahçe duvarında bulunan rölyef, tarihi binayı gölgelediği için mahkeme kararıyla kaldırılmıştı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle tarihi rölyef yeniden onarılarak Erzurum Lisesi duvarında yerleştirildi.

"Erzurum'un Kahraman Çocukları" rölyefi açılış törenine Vali Yardımcısı Haktan Gökçekuyu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Erzurum Lisesi Müdürü Selami Güneş, STK temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Törenin açılış bölümünde konuşan Erzurum Lisesi Müdürü Selami Güneş, Sarıkamış Harekatında Erzurum Lisesi'nde yatılı eğitim gören öğrencilerin cepheye erzak götürdükleri olayı anlatan rölyefin Erzurum Lisesi duvarına asılmasından dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi.

Vali Yardımcısı Haktan Gökçekuyu ise rölyefin gelecek nesillere önemli mesajlar verdiğini söyledi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise "Erzurum merkezde askeri birlik ve yetişkinlerin olmayışından dolayı, yaşları henüz yeni ergenlik çağına erişmiş 15 yaşlarında genç çocukların sırtlarına her biri 30 kilodan oluşan erzak çantalarını yükleyip, Valilik konağı önünden hareket edip Hasankale yolu üzerinde bulunan Nebi Hanı köyüne vardıklarında sırtları terleyen çocuklar kimisi zatürre kimisi de kolera gibi hatalıklara yakalanarak şehit düştüler. Erzurum'un eski Hasankale yolu güzergâhında Nebi Hanı Mahallesi mevkiinde yaşanan bu tarihi olayın rölyefi Sarıkamış Dayanışma Grubu ile Atatürk Üniversitesi'nin katkılarıyla yapıldı. 2009 yılında tamamlanan Kahraman Çocuklar Rölyefi Yakutiye Belediyesi'nin üzerinde bulunan Özel Güneş Okulu'nun duvarına asılmıştı. 100 çocuğu temsil eden rölyef, tarihi binayı gölgelediği gerekçesiyle mahkemelik oldu. Mahkeme sonunda rölyefin bulunduğu duvardan sökülmesine karar verildi. Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı depolarında bir yıldan fazla bekletilen Kahraman Çocuklar Rölyefine yer bulundu. Rölyef, Çanakkale Savaşı'nda verdiği şehitler sebebiyle öğrenci mezun edemeyen Erzurum Lisesi'nin duvarına monte edildi" dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin, onarımını yaptıkları "Kahraman Çocuklar Rölyefi'ni yeni yerine monte ettiğini dile getiren Sekmen, "Hastaneler Caddesi üzerinde bulunan Erzurum Lisesi'nin duvarına monte edilen "Kahraman Çocuklar Rölyefi', geçmişte gençlerin almış olduğu yaşlarından büyük görevi gelecek nesillere aktaracak. Osmanlı'nın Ruslara karşı verdiği amansız savaş devam ederken 22 Aralık 1914 yılında çok ağır bir kış yaşanıyordu. Erzurum'da Kasım ayında başlayan kar yolları kapatarak, ulaşımı imkansız hale getiriyordu. Ruslar, Sarıkamış ve Kars'ı üs olarak kullanarak takviye kuvvetleri ile birlikte Osmanlı'ya Kafkas cephesindeki mücadelesinde zor anlar yaşatıyorlardı. Hem cephane hem de yiyecek bakımından ordumuz sıkıntılı günler geçirirken, 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa ve Ragıp Paşa devamlı telgraflarla Erzurum'dan yardım taleplerinde bulunuyordu. Erzurum o dönemde hem Trabzon, Bayburt üzerinden hem de Anadolu'dan gelen yardımların toplanıp cepheye götürüldüğü mekandı. Çoluk çocuk 17 yaşlarındaki gençler, götürebilecekleri bilhassa yiyeceklerden oluşan torbalarla hareket etmiş, malzemeleri omuzlarda sırtlarda Türk askerine ulaştırarak Kafkasya cephesindeki ordumuza yardım gitti" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Erzurum'un Kahraman Çocukları Rölyefi'nin açılışı gerçekleştirildi.

"Erzurum’un Kahraman Çocukları" Rölyefi Erzurum Lisesi Duvarına Asıldı

"Erzurum’un Kahraman Çocukları" Rölyefi Erzurum Lisesi Duvarına Asıldı

"Erzurum’un Kahraman Çocukları" Rölyefi Erzurum Lisesi Duvarına Asıldı

"Erzurum’un Kahraman Çocukları" Rölyefi Erzurum Lisesi Duvarına Asıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim