• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Erken doğumu önlemenin yolları

Erken doğumu önlemenin yolları
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Aydın Ilgın, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü öncesi erken doğumun nedenleri ve önlemenin yolları hakkında uyarılarda bulundu.

Anne adaylarının, gebelik öncesi mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Ilgın, bu sayede erken doğuma neden olabilecek hastalıkların saptanarak tedaviye başlandığını söyledi. Normal gebeliğin yaklaşık 40 hafta sürdüğünü kaydeden Op. Dr. Ilgın, "Ancak gebeliğin 37. haftasından önce olan doğumlara erken doğum, doğan bebeklere de prematüre denilmektedir. Özellikle 32’inci haftadan önce gebeler dikkatli davranmalı ve doktor kontrollerini ihmal etmemelidir" dedi.

"32. HAFTA ÖNCESİ DOĞUMA DİKKAT"

Birçok prematüre bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyaç duyduğunu ifade eden Op. Dr. Aydın Ilgın, "Özellikle 32. haftadan önce doğan bebeklerde, büyüme ve zeka geriliği, beyin felci, körlük, solunum ve bağırsak problemleri görülebilir. Prematüre bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında solunumla ilgili problemler, enfeksiyonlar, beyin ve bağırsak kanamaları, gebeliğin son haftalarında görülen idrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, bebeğin suyunun fazla olması, doğumsal rahim kusurları, miyomlar, hamilelikte görülen vajinal kanamalar, anne adayında ortaya çıkan kansızlık, tansiyon yüksekliği, önceki gebelikte erken doğum hikayesi olup olmadığı, 17 yaş altı 35 yaş üstü gebelikler, kilonun normalin altında olması, stres altında yoğun şekilde çalışılması, iki gebelik arası geçen sürenin 1 yılın altında olması, sigara, alkol kullanımı sayılabilir" diye konuştu.

"ERKEN DOĞUM RİSKLERİNE KARŞI ÖNLEM ALINMALI"

Gebeliğin 24. haftasında ultrason ile anne adayının rahim ağzı uzunluğuna bakılması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Ilgın, şunları söyledi:

"Çünkü rahim ağzı uzunluğu ne kadar kısa ise erken doğum riski o kadar fazladır. Rahim ağzı 2,5 santimetreden az olan gebelerin yakın takibe alınması ve uygun tedavinin başlanması erken doğum riskini ortadan kaldıran önlemler arasındadır. Ayrıca annenin kilosunun ideal aralıkta tutulması, çalışıyorsa çalışma şartlarının iyileştirilmesi, iki gebeliğinin arasındaki zamanın 1 yıl üzerinde olması, sigara ve diğer risk faktörü oluşturan alışkanlıklardan uzaklaşması erken doğumu önlemede önemli kriterlerdir."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim