• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

Erdoğan'ın Köşk'e çıkarsına ilişkin 5 senaryo

Erdoğan'ın Köşk'e çıkarsına ilişkin 5 senaryo
Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması durumunda partinin akıbetinin ne olacağı, AK Parti kulislerinin 1 numaralı gündem maddesi oldu.

Radikal gazetesinden Ömer Şahin'in aktardığına göre; AK Parti’de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin belirsizlik kalmadı. Henüz netleşmeyen konu ise Erdoğan’ın ‘köşk’e çıkması durumunda başbakanlık koltuğu ve parti liderliğine kimin oturacağı. Konuyla ilgili Ak Parti kulislerinde 5 iddia dillendiriliyor.

AK Parti kulislerinde konuşulan senaryolar şöyle:

KASIMA KADAR BÜLENT ARINÇ

Başbakan Erdoğan 10 ya da 24 Ağustos’ta ‘köşk’e çıkar. Başbakanlıktan istifa etmek zorunda olacağı için hükümet düşer. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümeti kurma görevini Bülent Arınç’a verir.

GÜL KONGREYE GİDER

Erdoğan ‘köşk’e çıkarsa Ak Parti Genel Başkanlığı da boşalıyor. AK Parti’yi kongreye Erdoğan’ın partideki vekili Mehmet Ali Şahin götürür. Kongrenin 45 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Eylül ayında yapılacak kongrede parti yeni genel başkanını seçmek zorunda. Gül, kongreye tek aday olarak girer ve partinin yeni lideri olur.

KASIMDA ERKEN SEÇİM

Gül’ün başbakanlığına tek engel milletvekili olmaması. Gül’ün önünde iki seçenek bulunuyor. Ya ‘Bayburt modeli’ ya da erken seçim. Gül’ün normal seçimle Kayseri milletvekili olarak Meclis’e girmek isteyeceği tahmin ediliyor. Bu durumda kasım ayında erken seçime gidilir. Sandığa zamanından niye erken gidildiği halka izah edilir. Seçim otobüsünün üzerine Gül çıkar ve beklendiği gibi sandıktan zaferle çıkılırsa Gül yeni dönemde hükümeti kurar.

GÜL 3 DÖNEMİ KALDIRIR

Birçoğu partinin yıldız ismi 73 kişiyi kapsayan ‘3 dönem kuralı’nın kaldırılmayacağı açıklanmıştı. Başbakan Erdoğan, “Benim dönemimde kalkmayacak” diyerek sözünü tutmuş oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sonrasında ise şartlar değişmiş oluyor. Eylül ayındaki kongre ya da MKYK’da bu sınırlama kalkar. Yeni lider Abdullah Gül’ün bu isimlerden bazılarıyla yoluna devam etmek istediği bilindiği için partideki üç dönem kuralının değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

VEKİLLİK SÜRESİ 5 YILA ÇIKAR

Başbakan Erdoğan, milletvekilliği süresini 5 yıldan 4 yıla indirmekle hata yaptıklarını itiraf etmişti. Erdoğan sonrasında sürenin yeniden 5 yıla çıkarılması planlanıyor. Bu durumda mevcut milletvekillerinin ‘hak kaybı’ itirazlarının azalacağı ve erken seçim kararına daha rahat oy vereceği hesaplanıyor.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim