• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 12 °C

Erdoğan'ın Köln mitingi iptal

Erdoğan'ın Köln mitingi iptal
Almanlar, "Buraya miting yapmaya geleceğine, Soma'nın yasını tut" diye bastırdı, Tayyip dayanamadı. AKP kurmayları dün akşam toplandı ve Köln istişaresinin iptali yönünde eğilim belirdi. Köln'de Erdoğan ile görüşmesi beklenen bazı isimler dün akşam Ankara

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Köln Sportarena’da yapacağı “Cumhurbaşkanlığı mitingi”nin tartışmaları ayyuka çıkınca, AKP’den geri adım sinyalleri geldi.

Başbakan Erdoğan’ın dün konuyu kurmaylarıyla değerlendirdiği ve Almanya’dan gelen, “Buraya miting yapmaya geleceğine, Soma faciasının yasını tut” mesajını dikkate alma yönünde görüş birliğine varıldığı öğrenildi.

“Köln toplantısının iptali” ile ilgili son kararı Başbakan Erdoğan’ın vereceği ancak eğilimin iptalden yana olduğu belirtilirken, Erdoğan’ın 24 Mayıs’ta Köln’de yapacağı ikili görüşmeler de, Ankara’ya alındı. AKP’ye yakın bazı isimler bu yüzden dün akşam Almanya’dan Ankara’ya çağrıldı.Böylece, iki ülke arasında çıkması muhtemel bir krizin de önlenebileceği belirtiliyor.

MUHTEMEL KRİZ ÖNLENECEK

Erdoğan gelse, Almanlar’ın da desteklediği 100.000′e yakın kişi tarafından protesto edilecek, bu da iki ülke ilişkilerinde yıllarca unutulmayacak bir kırılma noktası yaratacaktı.
Öte yandan, Almanya’da da tepkiler büyüyerek sürüyor. Tüm basın – yayın organlarında Erdoğan’ın Köln’e yapmayı planladığı “seçmen toplantısı” birinci haber.
Bütün Alman partileri bu mitinge karşı çıkarken, Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier yükselen tepkileri dindirmek amacıyla, “Bizim demokrasimiz, Erdoğan’ın kendi halkına yapacağı konuşmayı kaldıracak güçtedir” dedi. Bu aynı zamanda, Türkiye’ye verilen bir “demokrasi mesajı” olarak da algılandı.

ALEVİLER’E SOL PARTİ DESTEĞİ

Erdoğan’ı Köln Sportarena’da yapacağı mitinge karşılık, başta Aleviler olmak üzere, bir çok örgüt de gösteriye hazırlanıyor. Çeşitli sendikalar ile Alman Sol Parti, Köln’de Erdoğan karşıtı eylemlere katılacağını açıkladı. Yaklaşık 25 bin gösterici, “Erdoğan’ı burada istemiyoruz. Demokrasiye inanmayan birini kabul etmiyoruz” diye eyleme hazırlanırken, Alman basını da, “Erdoğan’ın özel ziyaretinin ve siyasi şovunun faturasını neden bizim vergi ödeyen vatandaşlarımız ödüyor?” diye sorgulamaya başladı.

ONU DEĞİL, KAMU’YU KORUYORUZ

24 Mayıs cumartesi günü Köln’de 1000 polisin görevlendirileceği açıklandı. Tepkiler üzerine Köln Şehir İdaresi, “Biz bu 1000 polisi Erdoğan’ı korumak için değil, kamu düzenini korumak için görevlendiriyoruz” açıklamasını yaptı. Köln Belediye Başkanı Jürgen Roters, Soma faciasına değinerek, “Bence şu anda yurt dışında seçim kampanyasını yürütmekten daha önemli şeyler var” dedi.

Westdeutsche Zeitung isimli gazete, Erdoğan’ın 2008′de de Köln’de konuştuğunu hatırlatarak şunları yazdı:

TÜRKLER’E ZARAR VERİYOR

“Ama şimdi, Almanya’daki Türkler’e zarar veriyor. Bunlar ister Türk kalmak istesin, ister çifte vatandaş, ister Alman vatandaşı olsun, günlük yaşamlarına artık Türkiye’deki sorunlar ithal ediliyor. Erdoğan, onlara yıllar sonra yeniden sadece Türk oldukları mesajını veriyor. Ayrımcılığın önünü açıyar ve Avrupa seçimlerinden bir gün önce Türkiye’nin AB perspektifine de zarar veriyor. Çünkü AB artık, rüşveti örten, azınlıkları takip altına alan, demokrasi- hukuk devleti ve basın özgürlüğünü sınırlayan, maden faciasında ölenleri alaya alan birinin başbakan olduğu bir Türkiye’nin AB’li olamayacağını da görüyor.”

Diğer bir çok yayın organı da, Erdoğan’ın ziyaretinin hem Almanya’daki Türkler’e zarar vereceğini hem de AB perspektifini zedeleyeceği görüşünü paylaştı.

‘BİR DAHA ÇAĞIRMAYIN’

Südwest Presse ise, “Erdoğan her geçen gün akılcı düşünme yeteneğini yitiriyor. Artık ne söylense boş, tek çare, bu adamı bir daha davet etmemek” diye yazdı.

Ankara ve AKP’nin Avrupa örgütü UETD, “Bu bir siyasi gezi değildir. Başbakanımız, vatandaşlarla buluşacak” şeklinde açıklamalar yaparken, Avrupa’da yayınlanan SABAH Gazetesi “Köşk için son istişare Avrupa’daki Türkler’le” başlıklı bir haber yayınladı. Böylece, Bilal Erdoğan’ın güdümündeki gazete, açıklananın dışındaki gerçeği bir kez daha teyid etmiş oldu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim