• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Erdoğan'dan Gülen hakkında açıklama

Erdoğan'dan Gülen hakkında açıklama
Başbakan Erdoğan, Charlie Rose'un talk showuna katıldı ve önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin en ünlü gazetecilerinden ve kendi adını taşıyan talk showun sunuculuğunu yapan Charlie Rose’a bir mülakat verdi. Amerikan kamu yayıncılığı hizmeti veren PBS’in yayınladığı programa konuk olan Erdoğan’ın Rose‘la yaptığı şöyleşi dün akşam Bloomberg televizyonunda yayınlandı. Dünyanın dört bir yanından siyasileri ve önemli isimleri ağırlayan Rose’a konuk olan Erdoğan, ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in iade ya da sınırdışı edilmesini beklediğini dile getirdi.

ABD’nin talep etmesi takdirinde iadelerin gerçekleştiğini aktaran Erdoğan, Türkiye’nin ‘ulusal güvenliğini tehdit eden unsurlar için de’ aynısının gerçekleşmesini istediklerini söyledi. ‘Çeşitli kurumlara sızmaya çalışılmasıyla başlayan girişimin, Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) karşı harekete geçilmesi, 17 Aralık ve 25 Aralık’la neredeyse darbeye dönüştüğünü’ aktaran Erdoğan, Gezi eylemlerinin bir sivil darbe girişimi olduğunu söyledi. Erdoğan, bu kapsamda ofisine böcek konulduğunu da vurguladı.
Yolsuzluk iddialarını reddeden Başbakan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yaptığı konuşmanın hukuki değil, siyasi olduğuna işaret ederek, “Böyle bir konuşmayla karşılaşmak şahsım, milletim, partim adına bizleri üzmüştür. Sayın Başkan ömrü boyunca bu konuşmadan bir daha kurtulamayacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Twitter’la ilgili “Twitter’ın Türkiye’de bir ofisi yok, bir Amerikan şirketi ve Türkiye’de vergi kaçakçısı, kayıt dışı ekonomiyi işletiyor. Twitter herkesin özgürlük alanına saygı duymak zorunda” ifadelerini kullandı.

Hangi koşullarda iade yapılıyor?

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü, internet sayfasında ‘Türkiye ile ABD arasındaki suçlu iadesi işlemlerinde ikili antlaşma hükümleri uygulandığını’ aktarıyor. ‘Suçlu iadesine konu olabilecek suçlar başlığı’ altında, “Asgari haddi bir yılı aşan süre ile hürriyeti bağlayıcı bir cezayı veya daha ağır bir cezayı gerektiren suçlar iade talebine konu olabilir. Bakiye cezanın veya infaz edilecek mahkûmiyetin süresi en az altı ay olmalıdır” ifadeleri yer alıyor. ABD ile Türkiye arasındaki antlaşmaya göre, hakkında kovuşturma yapılan veya bir suçla itham edilen ve henüz hüküm giymemiş olanlar, hüküm giymiş olmakla birlikte hakkındaki ceza yargısı veya kararı kesinleşmemiş olanlar ve hakkında kesin bir ceza yargısı veya kararı bulunanlar için karşılıklı olarak iade talebinde bulunabiliyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim