• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Erdoğan KKTC'de açıklama yapıyor / CANLI

Erdoğan KKTC'de açıklama yapıyor / CANLI
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC'de basın toplantısı düzenliyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC'de basın toplantısı düzenliyor. 

Derviş Eroğlu'nun açıklamasından satır başları:

Erdoğan bizim sevdiğimiz saydığımız bir kardeşimizdir. Dünya çapında etkin bir liderdir. 

Kıbrıs bizim için bir vatandır ve bu adanın eşit ortaklarıyız. Hepimizim amacı kalıcı bir anlaşma barış ve özgürlüktür.

Sayın Erdoğan kapısını hep Kıbrıs Türk halkının temsilcilerine açık tutmuştur. Sayın Erdoğan halkımızın ihtiyaçlarının giderilmesinde katkı koymuştur. Yeri gelmişken bir kez daha Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı görevlerinde kendisini destekleyeceğiz, onun da bizleri destekleyeceğine eminiz.

CANLI YAYIN: 

Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasından satır başları:

Cumhurbaşkanı seçilmem sonrasında ilk yurt dışı ziyaretimi KKTC'ye yapıyorum. Sayın Cumhurbaşkanıyla ikili görüşmelerimizi yaptık. 

Sayın Eroğlu ile Kıbrıs sorununu ele almak suretiyle enine boyuna değerlendirmek fırsatımız oldu. O günden bu güne gerçekten sabırla hareket eden bu sabrının karşılığını da göremeyen Kuzey Kıbrıs Türk halkı var. 

Kararlılığımız aynen devam ediyor. Temenni ederim sabrın sonu selamettir sözü gerçekleşir. Adil kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanayız dedik. Önümüze adil olmayan projelerle gelenler bilsinler ki böyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi red etmek olur. Bu bakımdan garantör ülkeler olarak bizim samimi gayretlerimizi aynen Yunanistan'ın da İngiltere'nin de ortaya koyması lazım. Bunların dışında garantör uluslar arası kuruluş arama gayretine girenler de boşuna bu gayretlere girmiş olurlar. 

Hedefimiz aynen devam eden müzakere sürecinin biran evvel eş zamanlı referandumların yapılması aşamasına getirilmesidir. Sayın Annan'ın genel sekreterliği sırasında bir sözümüz olmuştu. Dedim ki, bu süreci başlatalım Türkiye ve Türkler, Kuzey Kıbrıs her zaman Rumların bir adım önünde olacağız. Ben  yaptığım her girişimde başarısız oldum bir daha giremem demişti. Israr edince bana biraz müddet kararımı bildireceğim dedi. Daha sonra tamam başlayalım dedim. Biliyorsunuz en sonunda İsviçre'de çalışma yaptık ne yazık ki o gün orada zorla sayın Annan'ın da ağırlığını koymasıyla referandum kararı çıkartıldı. KKTC o referandumda üzerine düşeni yaptı ama Güney Kıbrıs maalesef aynı yanlışı yaptı ve ters bir kararla o çalışmaları boşa çıkardı. 

Kimin samimi olduğu kimin olmadığı noktasından bu önemlidir.

Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması her iki tarafa da önemli getiriler sağlayacağı gibi bölge açısından da huzur istikrar ve refaha katkı sağlayacaktır.

2-3 ay içinde hayat suyu Türkiye'den Kıbrıs'a ulaşmış olacak. 

KKTC'nin sürdürdüğü barış çabalarına destek veriyoruz. Fırsat penceresi sonsuza kadar açık kalmayacak. Türklerin azınlık hale getirilmesine Türkiye asla izin vermeyecektir. Kuzey Kıbrıs bizim bir numaralı gündem maddemizdir. 

Kuzey Kıbrıs'taki yönetimin başarılarının artarak devamını diliyorum. 

KIBRIS SORUNU

Biz tribünde bir seyirci değiliz, adı üzerinde garantör ülkeyiz. Kıbrıs'taki gelişmelerle ilgili her zaman için elimiz Kuzey Kıbrıs'ın üzerindedir. Her zaman için söyleyecek sözlerimiz vardır ve olacaktır. Kabul edilemez bir çok şeyler vardır. Bir defa iki devletli bir çözüm kabul edilmediği sürece buna bizim sıcak bakmamız asla mümkün değildir. Federal yapıyı buna bina ederek kabul etmek mümkündür. Aksi mümkün değildir. Eşit olacağız. Siyasi eşitlik çok önemli. Bundan sonra garantör ülke sıfatıyla bunu kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Her geçen gün kalkınan ve güçlenen bir Kuzey Kıbrıs var. Yeter ki Kuzey Kıbrıs'taki kardeşlerim birlik ve beraberlik içinde olsun. Kendi içinde çok basit çelişkilerle yara almasın. Evelallah gelecek Kuzey Kıbrıslılar için güzeldir. 

YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANI MEKTUP GETİRDİ Mİ?

Bana böyle bir mektup ulaşmadı. Hep böyle oluyor bu işler bir yerlere mektuplar geliyor. 

HEYBELİADA'DAKİ RUHBAN OKULU

Bir kaç yıl önce, Gökçeada'da şöyle dolaşıyorum. Orada bir genç yanıma geldi. Genç Rum vatandaşlarımızdandı. Aynı zamanda partimin teşkilatında da çalışıyormuş. Bir Türk kızına da aşıkmış. Babam annem istemiyor dedi. Gidip babanla annenle görüşelim dedim. Görüştüm hayırdır niye engel oluyorsunuz dedim. Gelenek dediler. Diğer çocukları Amerika'daymış, niye Türkiye'ye getirmiyorsun dedim. Bunu niye söylüyorum. Bizim kapımız geçmişteki Rum vatandaşlarımıza da açık. Bundan sonra gelenlere de açık. Biz bu konuda rahatız. Bakın biz gayri menkuller noktasında Rum vakıflarının Türkiye'de ne kadar gayrimenkulü varsa, aynı şekilde Musevi ve Ermenilerin de, hepsini ödemeye başladık. Şu ana kadar 2 buçuk milyar doları buldu. Bunları ödemeye de devam edeceğiz. Bu gayri menkul teslimleri devam ediyor. 

Ruhban okuluna gelince. Biz yetimhaneyi, Bartholomeo'yla dolaştık. Burayı kendilerine teslim ettik. Burada bir çevre akademisi yapacaklardı hala başlayamadılar. Ben kendilerine şunu söyledim. Bizim için Ruhban okulunu açmak problem değil. Sizden iki önemli başlık istiyorum. Birincisi Atina'da iki tane yıkılmış camimiz var. Bunların yapımına müsade edin dedim. Söz verdiler. Karamanlis başbakandı. O günden bu güne hala adım atılmadı. İkincisi Lozan'a göre meclis üyelerinin Türkiye vatandaşı olması lazım. Dışardan vatandaş getirin vatandaş yapalım dedim. Şu ana kadar 20'ye yakın vatandaş yaptığımız oldu. Batı Trakya'da bizim baş müftümüzü Yunan hükümeti olarak hala siz atamayla getirmek istiyorsunuz. Onları da oradaki müftülerin seçmesi lazım. Uluslar arası camia, Hıristiyan dünyası bunlar karşısında cevap veremiyorlar. Ama hala da bunu yerine getiremiyorlar. Siz de hala bana ruhban okulunu soruyorsunuz. Bunu açarız ama bir de siz sözünüzde durun. Siz sözünüzde durmuyorsunuz. Siz hep ver diyorsunuz, biraz da al deyin ya. işte bütün mesele bu. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim