• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Erdoğan Brüksel'de konuşuyor

Başbakan Erdoğan, AB yetkilileri ile düzenlediği basın toplantısında konuşuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Varn Rompuy ile Brükksel'de ortak basın toplantısı düzenliyor.

Basın toplantısından satırbaşları;

HERMAN VAN ROMPUY:

Artan bir işbirliği içindeyiz. İnsani durum konusunda aynı duyguyu paylaşıyoruz çevre ülkeler konusunda. Yarın Montrödeki toplantının yeni bir siyasi süreç başlatmasını diliyorum. Gelecekte de verimli bir işbirliği yapacağız.

JOSE MANUEL BARROSO:

Burada ağırlıklı olarak ikili ilişkileri ve çevre ülkeleri konuştuk. Ab ve Türkiye müttefiktir. Bu konuda yararlı ve verimli görüşmeler yapıldı. Tek bir sayıyı saymak isterim ticari ilişkilerimizi vurgulamak için. Türkiye’nin yüzde 75inden fazlası AB’den gelmektedir.

Geri kabul anlaşması imzalandı. Vize için imzalar atıldı. İki taraf için de faydalı olacaktır. AB’de bir çok kişinin düşündüğü gibi endişe duyuyoruz. Samimi bir dost olarak Erdoğan'la konuştum ve bu sohbet sonucunda memnun oldum. Başbakan bize güvence verdi. Erklerin ayırmına saygı duyduğunu belirtti. Bunlar Türkiye’nin ekonomik çıkarınadır. Dolayısıyla, burada dile getirdiğimiz konuları Türkiye kaydetmiştir. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı konuları izliyoruz. Size yardım etmeye hazırız. Ticari ilişkileri nasıl derinleştireceğimizi konuştuk. Çok acilen Kıbrıs konusunda kapsamlı bir çözüm sağlanması gerektiğini konuştuk. Türkiye’nin Ab üyeliği için bu önemli bir konu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN:

Uzun bir aradan sonra buradayız. Çok verimli görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmeler sebebiyle memnuniyetimi özellikle ifade etmek isterim. Türkiye olarak Ab ile ilişkilerimizin geliştirilmesi noktasında samimi olduk. Türkiye olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirme konusunda kararlı bir tutum sergiledik. Tüm iyi niyetimize rağmen 3.5 yıllık bir durgunluk meydana geldi. Geçen Kasım ayında yeni bir fasıl açıldı. Bu önemli gelişmeler Türkiye - Ab ile ilişkilerde bir canlanmaya işaret etmektedir.

"SON DERECE FAYDALI OLMUŞTUR"

Brüksel'e uzun bir aradan sonra yaptığım bu ziyaretin hem ilişkilerin seyri bakımından hem de karşılıklı beklentilerin dile getirilmesi açısından son derece faydalı olmuştur. Son birkaç yıldır yaşanmakta olan ekonomik kriz Türkiye-AB işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler de işbirliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

SURİYE'DE YAŞANANLAR

Son dönemse Suriye'de meydana gelen olaylar Türkiye'yi ciddi manada rahatsız etmektedir. hele hele dünkü görüntüler bir insanlık vahşetinin bir soykırımın ne denli ağır olduğunun bilincinden olan bizleri rahatsız etmiştir. Artık burada insanlığın bir harekete geçmesi, Suriye'deki bu gelişmeler karşısında atılması gereken adımların bir anda atılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Yarınki Cenevre 2 toplantısının olumlu neticeler vermesi beklentisi içindeyiz. BM'nin çok daha kararlı bir adım atmasını bekliyoruz.

Kıbrıs konusunda da bizler her türlü olumlu adım atılması konusunda kararlıyız. Burada garantör bir ülke olarak yapmamız gereken neyse yapmakta kararlıyız.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim