• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

En çok kadınlarda görülüyor

En çok kadınlarda görülüyor
Tiroit kanseri hakkında açıklamalarda mevcut bulunan Prof. Dr. Bekir Kuru, ''Tiroit kanserinin kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha çok görülüyor'' diye belirtti.

Prof. Dr. Bekir Kuru, tiroit kanserinin kadınlarda sık görülmüş olan bir kanser türü olduğunu belirtti . Tiroit kanserinin kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha çok görüldüğünün altını önemle çizen Kuru, her 100 kişiden birinde yaşam boyu tiroit kanseri gelişme ihtimali olduğunu belirtti .

“TÜRKİYE'DE, KADINLARDA MEME KANSERİNDEN SONRA EN SIK GÖRÜLEN 2. KANSERDİR”

Her 100 kişiden birinde yaşam boyu tiroit kanseri gelişme olasılığının olduğunu açıklayan Prof. Dr. Bekir Kuru, “Tiroit kanseri, en sık görülmüş olan endokrin kanserdir.

Türkiye'de, kadınlarda meme kanserinden akabinde en sık görülmüş olan 2. kanserdir ve sıklığı gidip artmaktadır. Sıralamadaki yeri olan 2. sıra birden fazla ülkedekinden daha yüksektir” diye belirtti .

“ERİŞKİNLERİN YÜZDE 60'INDA TİROİD NODÜLÜ SAPTANIYOR”

Tiroit kanserinin çok büyük çoğunlukla tiroit nodüllerinden kaynaklandığını ifade eden Kuru, “Toplumda erişkinlerin yüzde 50­60'ında ultrason ile saptanan tiroit nodülleri olduğu da bilinmektedir. Tiroit nodülü saptananlarda tiroit kanseri ihtimali ise yaklaşık olarak 100 de beştir.

Ailede tiroit kanseri olması, baş/boyun bölgesine ışın tedavisi uygulanmış olması, iyot yetersizliği, tiroit kanseri için risk faktörü iken, ses değişikliği, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes almada güçlük gibi boyunda bası belirtisi olması, nodüllerin haftalar içinde hızlı büyümesi, boyun muayenesinde boyunda sert, çevre dokuya bitişik ve hareket ettirilemeyen tiroit nodülleri olması, boyunda şüpheli lenf nodülleri olması tiroit kanseri belirti ya da bulgusu olabilir.

Tiroit ya da boyun ultrasonunda şüpheli özellikler taşıyan tiroit nodüllerinin varlığında tiroit kanseri riski yüksek olabileceği için bu durumlarda şüpheli özellikler taşıyan nodül ya da nodüllerden ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılarak tiroit kanseri ya da kanser kuşkusu taşıyan nodüller ile kanser kuşkusu olmayan nodüller ayırt edilebilir” diye açıkladı .

“ULTRASON VE BİYOPSİ OLMADAN TİROİD AMELİYATI YAPILMAMALI”

Tiroit nodülü saptanan her insanın ameliyat edilmesi gerekmediğini açıklayan Kuru, “Ameliyat endikasyonu koymak için fizik muayene yapılmalı, öykü alınmalı, tiroit ya da boyun ultrasonu çekilmeli, fizik muayene ya da ultrasonda şüpheli özellikli nodüller varlığında ise bu nodüllerden ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılmalı ve bütün bunların sonucuna göre ameliyat kararı verilmelidir. Ultrason ve biyopsi olmadan tiroit ameliyatı yapılmamalıdır” olacak şekilde açıkladı .

“TEDAVİSİ OLAN KANSERLERDİR”

Tiroit kanserlerinin çok fazla çok büyük çoğunlukla tedavisi olan kanserler olduğunu açıklayan Kuru, “Tiroit kanserlerinin yüzde 80'i düşük risklidir ve makul tanı ve tedavi ile düşük riskli tiroit kanserleri yüksek riskli olanlardan ayırt edilebilir. Tiroit kanserlerinin mühim bir kısmında, özellikle düşük riskli olanlarda doğru tanı ve tedavi ile seyir ve sağkalım diğer kanser türlerine göre çok fazla iyidir.

Tanı, tedavi ve takip radyolog, endokrinolog, genel cerrah ve nükleer tıp uzmanının yakın işbirliği ile yapılmalıdır. Tiroit kanserlerinde cerrahinin tamlığı çok fazla önemlidir. Tiroit kapsülü ile beraber tiroidin lop ya da loplarının tam olarak çıkarılması, gerektiğinde ise yayılım olan lenf nodüllerinin bulundukları lenfatik ağ ile çıkarılması çok fazla mühim basamaklardır.

Tam cerrahiden akabinde , gerektiğinde radyoaktif iyot uygulaması ve tiroit dokusunun yokluğunu ya da eksikliğini giderecek ömür boyu tiroit hormonu alınması da tedavide mühim öğelerdir" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim