• BIST 9886.95
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

Emniyet ve jandarma yetkilileri hakkında suç duyurusu

Emniyet ve jandarma yetkilileri hakkında suç duyurusu
Yeşil Artvin Derneği Üyesi Avukat Bedrettin Kalın, Artvin Valiliği, Artvin Emniyet Müdürlüğü, Artvin Jandarma Alay Komutanlığı'na yönelik son günlerde...

Yeşil Artvin Derneği Üyesi Avukat Bedrettin Kalın, Artvin Valiliği, Artvin Emniyet Müdürlüğü, Artvin Jandarma Alay Komutanlığı'na yönelik son günlerde yaşananlar nedeni ile dava açılmasını talep ettiklerini belirtti.

Bugünkü suç duyurusunda söz konusu şikayet dilekçelerinde şu ifadelere yer verildi: "Artvin Merkez Cerattepe bölgesinde bir özel şirket tarafından 2012 ylından bu yana madencilik yapılması yönünde çalışmalar yapılmaya çalısılmakta, bu kapsamda, Yeşil Artvin Derneği, bir çok özel ve tüzel kişi tarafından açılan bazı davalar devam etmektedir. Rize İdare Mahkemesi'nin 2013/484 esas sayılı dava açılmış, 2014 sonunda 2014747 sayılı karar ile ÇED olumlu kararının iptaline karar verilmiştir. Bu karar taraflara tebliğ edildikten sonra ilgili şirket tarafından mahkeme kararının yürütmesinin durdurulması talebi ile temyiz edilmiş, ancak Danıştay 14. Dairesi'nin 20 sayılı kararı ile bu talepte reddedilmiştir.

Bu dosya ile ilgili halen yargılama ilgili dairesinde devam etmekte olup karar kesinleşmemiş olmakla birlikte yürütmeyi durdurma kararı geçerliliğini korumaktadır. Mahkeme kararında esasen planlanan bu maden faaliyetinin hayat Artvin'in yöre sakinleri açısından yaşam alanı bu bölgede aynı anda dava konusu ile bu projenin etkisinde bulunan yaşam alanları ve koruma alanındaki alanların bir arada olamayacağı varıldığı mahkeme alanının yanlış seçildiğini belirterek iptal kararı vermiştir.

Konunun bu denli olması nedeni ile Artvin ilinde yaşamakta olan bütün yurttaşlar gibi bir madencilik faaliyetinden kaygı duymaktayız ve buna karşı mücadelede yer almaktayız. Kazanılmış bir davamız olmasına da devam etmektedir. Maden şirketinin Cerattepe bölgesine çıkma girişimleri nedeniyle bu işlemin yasal dayanağının bulunup bulunmadığının anlaşılması açısından Yeşil Artvin Derneği tarafından 18 Şubat 2016 tarihli dilekçe ile Orman Bölge Müdürlüğü'ne başvurulmuş bu yazıya Orman Bölge Müdürlüğü tarafundan 19 Şubat 2016 tarihinde cevap verilmiştir. Verilen bu cevapta 19 Şubat 2016 tarihi itibariyle Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyeti ile ilgili olarak Artvin Orman İşletme Müdürlüğü tarafindan herhangi bir saha teslim işlemi yapılmadığı, Cerattepe'ye çıkarılan araçların kurumlarıyla bir ilgisi olmadığını belirtilmiştir. Bu yazıdan da açıkça anlaşılacağı üzere maden şirketinin Cerattepe bölgesine girmek için gerekli orman izinleri alınmamış olup maden şirketini ve araçlarını Cerattepe'ye çıkarma girişimi tümüyle yasadışıdır.

Herhangi bir yasal dayanak olmadan maden şirketine yasadışı konum kazandırmak amacıyla Artvin Valiliği'nin talimatı ile güvenlik güçlerinin koruması, bu yasadışılığa karsi mücadele edenlere karşı büyük bir baskı ve zulüm sonucu şirket araçları Cerattepe'ye çıkarılmıştır. Bu yasadışı durum Artvin Valisi'nin emir ve talimati ile olmuş, Artvin Valisi bir çok milletvekili, kişi ve kurumun taleplerini de kabul etmemiş, en ağır şekilde halkın üzerine emniyet güçlerini göndermiştir. İlin valisi yasa dışı bir durumu meşrulaştırmak, oldu bittiye getirerek fiili durum yaratmak amacıyla maden şirketine izni alınmamış, bir alanı işgal etme kolaylığı sağlayarak görevini kötüye kullanmış, büyük suç işlemiştir.

Artvin Valisi'nin bu talimatının hukuka aykırı olduğu emniyet müdürlüğü yetkililerine ve jandarma komutanına anlatılmış, kanunsuz emri uygulamanın suç olduğu da belirtilerek bu uygulama ve zulümden vazgeçmeleri anlatımış ancak bu kişiler bir maden şirketinin yasa koruyucuları olmayı görev kabul etmişler ve halka ağır biçimde müdahele etmişlerdir. Bu nedenle kanunsuz emri uygulayan emniyet müdürü ve jandarma komutanı ile isimleri tarafınızca tespit edilecek başka görevliler de suç işlemişlerdir.

Yukarıda açıklanan sebeplerle, şüpheli Kemal Cirit'in valilik makamının yetkilerini kötüye kullanarak bir özel şirkete yasadışı imkan sağlaması, isimleri verilen ve tarafinızdan isimleri tespit edilecek diğer şüphelilerin ise bütün suçlar yönünden kanunsuz emri uygulamış olmaları sebebi ile haklarında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılmaları için dava açılmasına karar verilmesini saygı ile talep ederiz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim