• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Emine Erdoğan’dan ‘Afrika Kültür Evi’ Müjdesi

Emine Erdoğan’dan ‘Afrika Kültür Evi’ Müjdesi
'Türkiye-Afrika Tarihi İlişkilerinde Kadın" konulu panele katılan Emine Erdoğan, 21. yüzyılın Afrika yüzyılı olacağını belirterek, sivil toplum kuruluşları...

'Türkiye-Afrika Tarihi İlişkilerinde Kadın" konulu panele katılan Emine Erdoğan, 21. yüzyılın Afrika yüzyılı olacağını belirterek, sivil toplum kuruluşları ile akademisyenlerin aktif katılımını beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlenen "Türkiye-Afrika Tarihi İlişkilerinde Kadın" konulu panele katıldı. Türkiye'de bulunan 32 Afrika büyükelçisi ve sefireleri, Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma Merkezi iş birliği ve Türk Tarih Kurumu ev sahipliğinde Türkiye'de ilk defa düzenlenen program yoğun ilgi gördü. Panele Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suna Ağıldere, Zambiya Büyükelçisi-Afrika Ülkeleri Sefireleri Onursal Başkanı Mariam Mulenga'nın yanı sıra Afrika Ülkeleri Sefireleri Başkanı Cibuti Sefiresi Fuzia Abidellahi, Afrika ülkeleri diplomatları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Panelin açılışında bir konuşma yapan Emine Erdoğan, "Afrika ile coğrafi uzaklığımıza rağmen kalplerimiz her zaman bir ve beraberdir" dedi. Erdoğan, düzenlenen panelin Türkiye ile Afrika arasındaki tarihi bağları derinleştirecek, kadınların geleceğini etkileyecek sonuçlar vermesini temenni etti.

"AFRİKA'YA YÖNELİK SOSYAL İÇERİKLİ BİR PROJE BAŞLATTIK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a refakat ettiği Etiyopya, Cibuti, Somali ziyaretlerinin ardından Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonu ile Afrika'ya yönelik sosyal içerikli bir proje başlattıklarını ifade eden Emine Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Proje, Afrika'dan alınacak el sanatları ürünlerinin ülkemizde pazarlanması şeklindedir. Elde edilecek gelir, bu ürünleri yapan Afrikalı kadınlara ulaştırılacak, aile bütçesine katkı yanında çocukların eğitimi ve hastalıklarla mücadelede kullanılacaktır. İnşallah 25 Mayıs'ta açılışını yapmayı planladığımız proje, Ankara'ya bir "Afrika Pazarı" yanında "Afrika Kültür Evi" de armağan edecektir. Bu projeye hepinizin aktif katılımını bekliyoruz."

"21. YÜZYIL AFRİKA YÜZYILI OLACAKTIR"

20. yüzyılın Afrika için kayıp bir yüzyıl olduğunu, sömürgeciliğin yüzyıllardır birlikte yaşayan toplumları ayırıp birbirleriyle yaşama tecrübesi olmayan toplulukları da birlikte yaşamaya mecbur ettiğini vurgulayan Emine Erdoğan, "Bugün Afrika'da eğitim, sağlık ve ekonomik alanda gördüğümüz sorunlar sömürgeciliğin sonucudur. Ama inanıyorum ki, 21. yüzyıl Afrika yüzyılı olacaktır. Kıta üzerinden sömürgeciliğin ruhunu kaldırmak, tüm dünyanın ortak sorumluluğudur. Ama bu süreç, aynı zamanda Afrikalı kardeşlerimizin gayretine de bağlıdır. İnanıyorum ki Afrika, kendi küllerinden yeniden doğacak, doğal kaynakları, genç nüfusu ile kendini yeniden inşa edecektir" dedi.

"BİLİM VE KÜLTÜR KAVŞAĞINDA TÜRKİYE-AFRİKA BULUŞMALARI"

Programın açılışında konuşan Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suna Ağıldere, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın (YÖK) 2015 yılında başlattığı "Afrika Açılım Eylem Planı" ile Afrika Kıtası Üniversiteleri ile daha yakın ve kuvvetli bağlar sağladığını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Merkezimizin akademik işbirliği anlaşmaları bulunan 32 Afrika ülkesinin en önemli 42 üniversitesinin işbirliği ile "Bilim ve Kültür Kavşağında Türkiye-Afrika Buluşmaları" etkinliğinin birincisi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun himayelerinde "Afrika ve Türk Kültür Tarihinde Kadın ve Aile" teması ile bu yıl Fas'ta gerçekleşecektir."

Ağıldere, Medeniyetler İttifakı'na ve kültürlerarası diyaloğa katkı sağlamak amacıyla gerçekleşmesi planlanan söz konusu akademik buluşmaların Türk ve Afrikalı akademisyen ve araştırmacıların bir araya gelmesine zemin sağlayarak ortak bilimsel ve kültürel projelere imza atmalarına vesile olmasını umut ettiklerini belirtti. Prof. Dr. Ağıldere, Afrika Kıtası'nda demokratik ve refah bir toplum için kız çocuklarının ve genç kızların eğitimine yönelik çok önemli projelere öncülük eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma Merkezi'ne verdikleri destekten dolayı da teşekkür etti.

Panelin açılışında konuşan Zambiya Büyükelçisi-Afrika Ülkeleri Sefireleri Onursal Başkanı Mariam Mulenga ise, Türkiye ve Afrika'nın yeni program ve projelerde çalışmasını istediklerini belirterek, Emine Erdoğan'a güçlü destekleri için teşekkürlerini iletti.

Afrika Ülkeleri Sefireleri Başkanı ve Cibuti Sefiresi Fuzia Abidellahi de yaptığı konuşmada, Afrika'nın bağımsızlığını elde ettiğinden beri ekonomik, sosyal ve kalkınma açısından önemli gelişmeler kazandığını söyledi. Kırsal bölgelerde yapılacak birçok şeyin bulunduğunu belirten Abidellahi, Afrikalı kadın vizyonunun geliştirilmesi gerektiğine işaret etti. Türk kadınının girişimci olduğunu belirten Abidellahi, "Burada hükümetin başarısını tebrik etmemiz gerekiyor. Gelişmeler kadının siyasal ve sosyal alanda ne kadar yer aldığını gösteriyor" dedi.

Programın ardından Emine Erdoğan "Afrika Yemekleri" seçkisinin yer aldığı standın açılışını yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim