• BIST 9937.32
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

El Sanatkarlarından Fuar Tepkisi

El Sanatkarlarından Fuar Tepkisi
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan el sanatkarları, İstanbul'da düzenlenen "Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı"na (EMITT), Ahlatlı el sanatkarlarının...

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan el sanatkarları, İstanbul'da düzenlenen "Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı"na (EMITT), Ahlatlı el sanatkarlarının davet edilmemesine tepki gösterildi.

Ahlatlı el sanatkarları, yıllardır düzenlenen ve dünyanın en büyük turizm fuarları arasında gösterilen EMITT'e şimdiye kadar davet edilmediklerini iddia ederek, son olarak 28-31 Ocak 2016 tarihleri arasında yapılan fuara da yine Ahlatlı el sanatkarlarının katılamamasına üzüldüklerini belirterek, tepkilerini dile getirdiler. Yetkililerden bundan sonraki organizasyonlarda el sanatları için daha duyarlı olmalarını talep eden sanatkarlar, Bitlis ve ilçelerinin tanıtımında tek vücut olmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladılar. İlçede yıllardır baston ustalığı yapan Refa Gökbulak ile ahşap oyma ve bakır işleme ustası Osman Gülsar, Ahlatlı el sanatkarlarının olmadığı bir fuarda Bitlis'in eksik tanıtılacağını belirttiler. Baston ustası Refa Gökbulak, Bitlis'in il ve ilçeleriyle bir bütün olduğunu vurgulayarak, Ahlatlı el sanatkarları olarak ortak hedeflerinin Bitlis'in tanıtımdaki payını en iyi şekilde almasına katkı sağlamak olduğunu ifade etti. Refa Gökbulak, Ahlatlı el sanatkarlarının uluslararası bu fuara götürülmemesinin ise manidar olduğunu belirterek, "Uzun zamandan beri düzenlenen EMITT gibi uluslararası bir fuara Ahlat'tan sanat erbaplarının davet edilmemesinin hiç bir haklı gerekçesi olamaz. Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ildeki bütün el sanatlarının ve sanat erbaplarının sorunlarını, sıkıntılarını yakinen bilmesi ve takip etmesi gereken önemli bir kurumdur. Kültür Müdürlüğümüz yıllardan beri düzenlenen EMITT fuarına ilçemizden hiçbir sanat erbabını davet etmemiştir. Bitlis tarihi, sanatı, doğal ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'de ender bir vilayettir. Kültür Müdürlüğü'nün böyle bir vilayetin tüm bu zenginliğinin bilinciyle hareket etmesi gerekir. Hepimizin ortak hedefi Bitlis'tir. Bu fuarlar ilimizin, ilçelerimizin, kültürel zenginliğimizin ve el sanatlarımızın tanıtımına çok önemli katkılar sağlamaktadır. Bizlerde kurum, kuruluşlar ve sanat erbapları olarak bu fırsatı ilimiz lehine en iyi şekilde kullanmalıyız. Ancak böyle ferdi davranışlar, keyfi uygulamalar kimseye bir şey kazandırmadığı gibi tam aksine kaybettirir. Tüm yetkililerden bundan sonraki fuarlarda daha kucaklayıcı, daha adil ve sonuçta sadece Bitlis'e odaklanabileceğimiz bir çalışmanın içerisinde olmayı talep ediyoruz. Eğer Ahlat bastonu EMITT'te yoksa, Bitlis fuarda eksik tanıtılmıştır. Geçmişte Ahlat'ta yaklaşık olarak 15 tane baston atölyesi vardı. Günümüzde ise bu el sanatını yaşatmak için ilçemizde sadece 4 baston atölyesi kalmıştır. Bizler bu sanatı icra ederken sadece babadan, dededen kalma bir meslek değil, ilimize ve ilçemize gelen her turist içinde buradan götürebilecekleri bir sanat eseri veriyoruz. Ekonomik sıkıntılarla uğraşan bu atölyelerimiz kapanırsa, geçmişten günümüze taşıdığımız bu sanatın gelecek kuşaklara aktarılması çok zor olacaktır. Her ne pahasına olursa olsun bizler bu sanatımızı gelecek kuşaklara aktarmak için özel çaba göstereceğiz. Tüm yetkililerden Bitlis'teki bütün el sanatlarını kucaklayıcı, teşvik edici destek bekliyoruz" dedi.

Ahşap oyma ve bakır işleme ustası Osman Gülsar ise, uluslararası EMITT Fuarı'na kendilerinin davet edilmemelerine oldukça üzüldüklerini belirterek, "Ahlatlı el sanatkarları olarak Bitlis'in tüm değerleriyle birlikte daha iyi tanıtılacağına inanıyoruz. Bitlis'te ise el sanatlarını icra eden en zengin sanatkara sahip olan yer ise Ahlat'tır. Bitlis'in tüm değerleriyle bir olduğuna inanıyoruz. Fakat sanatkarın bol olduğu Ahlat'tan hiçbir el sanatkarının fuara davet edilmemesi bizleri üzmüştür. İlimizi tanıtmak adına oldukça çaba harcarken, böyle bir organizasyonda yer almamamız ise Bitlis adına önemli bir eksikliktir. Ayrıca bu konuyu gündeme getiren Ahlat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mesut Şeker'e de teşekkür ederim" dedi.

El Sanatkarlarından Fuar Tepkisi

El Sanatkarlarından Fuar Tepkisi

El Sanatkarlarından Fuar Tepkisi

El Sanatkarlarından Fuar Tepkisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim