• BIST 9878.43
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Ekonomik kriz, Rio Olimpiyat Oyunları hazırlıklarını vurdu

Ekonomik kriz, Rio Olimpiyat Oyunları hazırlıklarını vurdu
Brezilya'nın turistik şehri Rio de Janeiro, dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Brezilya'nın turistik şehri Rio de Janeiro, dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Geç kaldığı ve plansız ilerlediği yönünde eleştirilere hedef olan hazırlıklar, ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik krizin gölgesinde ilerliyor.

Tarihin en ağır ekonomik krizlerinden birisini yaşayan Brezilya'da, enflasyon oranı yüzde 10'a çıkarken, işsiz kalanların sayısı her geçen gün artıyor. Sonuncusu Londra'da düzenlenen etkinliğin bir sonraki adresinde yaşanan ekonomik darboğaz, olimpiyat bütçesine de yansıdı. 520 milyon dolarlık tasarruf planı hazırlayan Brezilya Olimpiyat Komitesi, odalarda kullanılacak klimalardan organizasyonda kullanılacak araç sayısına kadar pek çok kalemde kesinti yaptı.

Rio'da yaşayanlar üzerine yapılan bir araştırma, şehir sakinleri ve esnafın yüzde 65'inin yapılan yatırımların geri döneceği konusunda pozitif görüş belirttiğine işaret ediyor. Yarışları izlemek için 500 bin yabancı turistin gelmesi beklenen şehirde 7,5 milyondan fazla bilet satışa sunuldu. Ancak şuana kadar gerçekleşen bilet satışları beklentilerin çok altında seyrediyor.

DÜNYA KUPASI DERS OLDU

Geçtiğimiz yıl Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Brezilya'da, yapılan harcamalar protestolara konu edilmiş ve halkın tepkisini çekmişti. Bunun üzerine frene basan hükümet, aynı tepkiyle karşılaşmamak için inşa edilecek tesislerin düşük maliyetli geçici ünitelerden veya daha sonra kullanılabilecek çok amaçlı komplekslerden oluşmasına karar verdi. Konuya ait hassasiyetlerini ifade eden olimpiyat koordinatörleri, yapılacak tesislerin Atina ve Pekin'i krize sürükleyen "beyaz fillere" benzemeyeceği sözünü verdi.

Dünya Kupası için 14 milyar dolar harcayan hükümet, öngörülen bütçenin iki katını harcamasına rağmen söz verilen projelerin ancak yarısını tamamlayabilmişti. Yaşanan tecrübenin üzerine olimpiyat harcamalarını gözden geçiren hükümet, son rakamı 11,6 milyar dolar olarak güncelledi. 2012 yılında Londra'da düzenlenen olimpiyat oyunları içinse 14,6 milyar dolar harcanmıştı.

Açılış seremonisi 5 Ağustos'ta ünlü Maracana Stadı'nda yapılacak dev organizasyon için test aşaması sürüyor. Organizasyonda futbol müsabakaları Sao Paulo'da bulunan Corinthians Stadı'nda yapılacak. Bazı spor dallarını ilgilendiren ünitelerin yapımının gecikmesi ve yelken, kürek, kano gibi yarışların yapılacağı bölgede su kirliliği saptanması, yerli ve yabancı basın tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.

Hükümet kanadından yapılan açıklamalar ise organizasyonun planlanan şekilde işlediği ve söz verilen her şeyin zamanında teslim edileceği yönünde. Konu ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Brezilya Olimpiyat Komitesi Başkanı Carlos Arthur Nuzman, "Yapılan her şeyi uluslararası federasyonlar ve Olimpiyat Komitesi ile koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Oyunları ve sporcuları olumsuz etkileyecek herhangi bir durum söz konusu değil. Oyunların yapılacağı mekanların hemen hepsi hazır durumda. Zaten biz de 7 yıldır bunun için çalışıyoruz." açıklamalarında bulundu.

GOLF VE RUGBY GERİ DÖNÜYOR

Rio 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları 5-21 Ağustos 2016 ve Paralimpik Oyunları ise 7-18 Eylül 2016 tarihleri arasında, Rio de Janeiro'nun Barra, Deodoro, Maracana ve Copacabana bölgelerinde düzenlenecek. İlk kez bir Güney Amerika ülkesinde gerçekleştirilecek olimpiyatta 206 ülkeden 10 bin 500 sporcu ter dökecek. 42 dalda yarışacak sporculara toplamda 306 madalya dağıtılacak. Yaklaşık 70 bin gönüllünün çalışacağı dünyanın en prestijli etkinliğinde, 25 bin'den fazla basın mensubunun görev yapması bekleniyor.

17 gün sürecek yarışlar boyunca Olimpiyat Meşalesi, Brezilya genelinde 300 şehirde dolaştırılacak. Rio 2016 için 75 hektarlık alana özel olarak inşa edilen 18 bin yatak kapasiteli Olimpiyat Köyü'nde, 10 binden fazla personel ve gönüllü, köyün işleyişinde çalışacak.

Rio 2016 olimpiyat oyunlarında en dikkat çekici değişiklik ise yaklaşık 100 yıl aradan sonra Golf ve Rugby sporların yeniden programa dahil edilmesi oldu.

Ekonomik kriz, Rio Olimpiyat Oyunları hazırlıklarını vurdu

Ekonomik kriz, Rio Olimpiyat Oyunları hazırlıklarını vurdu

Ekonomik kriz, Rio Olimpiyat Oyunları hazırlıklarını vurdu

Ekonomik kriz, Rio Olimpiyat Oyunları hazırlıklarını vurdu

Ekonomik kriz, Rio Olimpiyat Oyunları hazırlıklarını vurdu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim