• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Eğitim Sen: ‘Geri çağrılma’ maddesi iptal edilsin

Eğitim Sen: ‘Geri çağrılma’ maddesi iptal edilsin
Eğitim Sen Ankara 5'nolu Şubesi Yöneticisi Mert Kükrer, Yüksek Öğretim Kurumu'nun Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nın (ÖYP) değiştirilmesine tepki...

Eğitim Sen Ankara 5'nolu Şubesi Yöneticisi Mert Kükrer, Yüksek Öğretim Kurumu'nun Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nın (ÖYP) değiştirilmesine tepki gösterdi. Kükrer, "ÖYP usul ve esaslarındaki 4 Şubat değişikliği içerisinde yer alan "geri çağrılmaya" ilişkin madde iptal edilsin. Bu değişiklik temelinde gerçekleştirilen geri çağrılmalar durdurulsun." talebinde bulundu.

Eğitim Sen Ankara 5'nolu Şubesi, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) önünde Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) programı ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de destek verdi. Şube Yöneticisi Mert Kükrer, araştırma görevlilerinin devlet üniversitelerinde 33/a, geçici 50/d, her aşamasının tehdide dönüştürüldüğü iddiasında bulunan Kükrer, "35. madde ve araştırmacıların tüm hayatlarını ipotek altına alan ÖYP kadroları kapsamında sözleşmeli olarak çalıştırılmakta ve araştırmacılardan güvencesizlik kıskacında bilimsel üretim yapmaları ve kendilerini yetiştirmeleri beklenmektedir." dedi.

AK Parti hükümetini eleştiren Kükrer, akademik özgürlükler ve iş güvencesini ortadan kaldıracak politikalar tüm üniversite emekçileri gibi ÖYP'li araştırma görevlilerini de çeşitli hak ihlalleriyle mağdur ettiğini iddia etti. Kükrer, "4 Şubat 2016 tarihinde ÖYP usul ve esaslarında yapılan bir değişiklikle program kapsamında çalışan araştırma görevlilerinin öğrenim görme hakları ellerinden alınmak isteniyor. Bu değişikliğe göre ÖYP'li araştırma görevlileri lisansüstü eğitimlerini henüz tamamlamadan, kendi isteklerini dışında kadrolarının bulunduğu üniversitelere geri dönmek zorunda bırakılıyor." diye konuştu.

Kişinin geri döndüğünde, kadrosunun bulunduğu üniversitede çalıştığı süre mecburi hizmet süresinden de düşülmediğini belirten Kükrer, "Amacı öğretim elemanını yerleştirdiği alanda daha donanımlı ve yetkin bir üniversitede yetiştirmek olan program, araştırma görevlisini lisansüstü eğitiminin herhangi bir aşamasında geri çağırma uygulamasını hayata geçirecek kuruluş amacının tam tersi bir pratiği

yaşama geçiriyor ve öğrenim hakkını ihlal ediyor." açıklamasında bulundu.

Eğitim Sen Ankara 5'nolu Şube Yöneticisi Mert Kükrer, taleplerini şu şekilde iletti: "ÖYP usul ve esaslarındaki 4 Şubat değişikliği içerisinde yer alan "geri çağrılmaya" ilişkin madde iptal edilsin. Bu değişiklik temelinde gerçekleştirilen geri çağrılmalar durdurulsun. Genç bilim insanlarının akademik çalışmalarını yürütürken sırtına bir kambur gibi yüklenmiş azami süreler, güvencesiz kadrolar, senet yükümlülükleri ortadan kaldırılsın."

Cihan

Eğitim Sen: ‘Geri çağrılma’ maddesi iptal edilsin

Eğitim Sen: ‘Geri çağrılma’ maddesi iptal edilsin

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim