• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 17 °C

Ege Orman Vakfı’nın 'İş Dünyası İçin Çevresel Ayak İzi' projesine AB’den destek

Ege Orman Vakfı’nın 'İş Dünyası İçin Çevresel Ayak İzi' projesine AB’den destek
Ege Orman Vakfı'nın "İş Dünyası için Çevresel Ayak İzi" projesi, Avrupa Birliği'nden (AB) hibe desteği aldı.

Ege Orman Vakfı'nın "İş Dünyası için Çevresel Ayak İzi" projesi, Avrupa Birliği'nden (AB) hibe desteği aldı. Projenin açılış toplantısı, proje iştirakçileri ve iş dünyasının katılımı ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Salonu'nda yapıldı. Projeyle Türkiye'de üretilen özellikle ihracata yönelik ürünler için çevresel ayak izinin oluşturulması, belgelendirilmesi ve buna ilişkin ürün etiketlerinin hazırlanması konusunda AB'ye üye ülkelerde yapılan çalışmalar ve iyi uygulama örnekleri aktarılacak. Ayrıca pilot olarak seçilen sektörlerde İzmir'de üretilen ürünlerin karbon emisyonlarını ve potansiyel olarak su kullanımını azaltmak için bir eko-etiketleme sistemi kurulacak.

Projenin açılış toplantısında konuşan Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Narin, "Sera gazı salımını azaltmayı ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamayı amaç edinen iş dünyası ile yapmakta olduğumuz işbirliğine bu proje yeni bir ivme kazandıracak." dedi.

Proje hakkında bilgi veren Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği Genel Sekreteri Aygün Altıparmak, 12 ay sürecek olan proje bütçesinin 175 bin 739 Euro olduğunu kaydetti. Altıparmak, "Proje ile Türkiye'de üretilen, özellikle ihracata yönelik ürünler için çevresel ayak izinin oluşturulması, belgelendirilmesi ve buna ilişkin ürün etiketlerinin hazırlanması konusunda AB'ye üye ülkelerde yapılan çalışmalar ve iyi uygulama örnekleri aktarılacak. Ayrıca pilot olarak seçilen ambalaj, cam, yapı malzemeleri ve gıda sektörlerinde İzmir'de üretilen ürünlerin karbon emisyonlarını ve potansiyel olarak su kullanımını azaltmak için bir eko-etiketleme sistemi kurulacak." diye konuştu.

"EKO ETİKETİ ER YA DA GEÇ ÜRÜNLERE YAPIŞACAK"

Proje iştirakçilerinden İzmir Kalkınma Ajansı adına konuşan İZKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı H.İ. Murat Çelik, şunları ifade etti: "Mali Destek Programları ile Ajans olarak ciddi bir kaynağı çevre yatırımlarına ayırıyoruz bu çerçevede bu projede aslında bizim bu çizmiş olduğum çerçeveye çok uygun bir proje ve bizde bu sebeple bu projenin içinde yer almaktan oldukça memnunuz."

Proje iştirakçilerinden Ege Bölgesi Sanayi Odası adına konuşan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi ise projeyi çok önemli bulduklarını vurgulayarak, "Birçok sanayici arkadaşımız ve karbon üreten kuruluşumuz; bununda zamanı var bu meseleye neden bu kadar eğiliyoruz acele ediyoruz diyebilir. Çünkü serbest, zorlama yok eko etiketi almakta. Ama arkadaşlar eninde sonunda eko etiket arabamızın plakası gibi bizim ürünlerimizin üzerine er veya geç gidip yapışacak. Bu dünyanın bizim dünyamız olduğunu biliyorsak buna bütün kurumların, derneklerin veya bu işe sebep olan kuruluşların sahip çıkması lazım. Dolayısı ile EBSO bu projeye katılırken şeklen değil esasen katılıyor." dedi.

"ÇEVRESEL ÜRÜN ETİKETLERİ ZORUNLU HALE GELMEYE BAŞLADI"

Projenin İngiltere merkezli ortağı The Carbon Trust Genel Müdürü Hugh Jones ise yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: "Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı olan AB ülkelerinde, yapı ürünleri gibi bazı sektörlerde çevresel ürün etiketleri uygulamaları şimdiden zorunlu hale gelmeye başlamıştır. Bu minvalde Türkiye'de üretilen ürünlerin, uluslararası çevresel ve sosyal kriterlere uygunluğunun gösterilmesinde eko-etiketler giderek daha fazla rol oynayacaktır. Diğer yandan bu uygulama ile ürünlerin içerisindeki karbon ve kaynak yoğunluğunu azaltma yönünde yerel endüstriye katkı sağlanacaktır."

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim