• BIST 9903.83
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

‘ECB adımlarının ardından lira güçlenebilir’

‘ECB adımlarının ardından lira güçlenebilir’
Avrupa Merkez Bankası'nın (European Central Bank-ECB) atacağı adımların lirayı güçlendireceği ifade ediliyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (European Central Bank-ECB) atacağı adımların lirayı güçlendireceği ifade ediliyor. Destek Menkul Değerler Analisti Kutay Gözgör, kurumun ek teşvik kararlarının Türkiye varlıkları adına olumlu olacağını vurguluyor.

Gözgör, ECB'nin varlık alımlarının liranın lehine olacağına işaret ediyor. Gözgör, şunları belirtiyor:

"ECB'nin Perşembe günü yapacağı toplantıda varlık alım programının aylık 60 milyar Euro'dan 80 milyar Euro'ya getirilmesi bekleniliyor. Böyle bir senaryo olması halinde BİST 100'de artışların devam ettiğini görebiliriz. Teknik görüntüye baktığımızda ise BİST 100 artışları kademi olarak 80 bin seviyesine doğru taşıyabilir. 80 bin seviyesi ise 2015 Ocak ayından itibaren başlayan, gerileyen trendin direnci konumunda yer alıyor. Bu seviyenin yukarı yönlü kırılıp kırılmayacağını ECB'nin atacağı genişleyici adımların büyüklüğü ve Amerika Merkez Banka'sının (Federal Reserve System-FED) adımları belirleyebilir."

ECB'nin varlık alım miktarlarını açıklaması sonrası lirada değer artışları görüldüğünü kaydeden Gözgör, "Ancak, gerek FED'in faiz artışını başlatması gerekse de artan siyasi risk değer artışlarını sınırlandırmıştı. 2016'ya daha olumlu başlayan lira, ECB'nin genişleyici adımlar atması halinde dolara karşı değer artışlarını 2,88 seviyesine doğru devam ettirebilir." diyor.

Gözgör, ECB'nin varlık alım programını 20 milyar Euro arttırmasının lira adına daha da olumlu olacağını dile getiriyor ve şöyle devam ediyor:

"Bu durum aynı zamanda Euro'nun değer yitirmesine de neden olabilir. ECB, tek mevduat faiz oranında indirime yönelir, varlık alım programında oynama yapmazsa Euro'nun sert değerlendiğini görebiliriz. ECB'nin muhtemel bir 10 baz puanlık faiz indiriminin fiyatlandığı belirtilebilir. Bu nedenle Perşembe günü yapılacak olan toplantı Avrupa'nın yanında diğer ülke para birimlerini de yakından ilgilendirecektir."

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim