• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Ebso Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Ebso Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Ender Yorgancılar ve yönetim kurulu üyeleri terörün bir an önce bitirilmesi gerektiğine işaret ederek, iş dünyasının...

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Ender Yorgancılar ve yönetim kurulu üyeleri terörün bir an önce bitirilmesi gerektiğine işaret ederek, iş dünyasının da her türlü faaliyette bulunması gerektiğini ve iç sorunların bitirilerek ekonomiye odaklanılması gerektiğini dile getirdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Mart ayı olağan meclis toplantısı, ekonomist Mustafa Sönmez'in katılımıyla EBSO meclis salonunda gerçekleştirildi.

ŞEHİTLERE SAYGI DURUŞU

Şehitler adına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan meclis toplantısında konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, terörün artık küresel hale geldiğini ve çözümünün de küresel işbirliği ile olabileceğini ifade etti.

Siyasi, ekonomik ve toplumsal açıdan gerek ülke olarak, gerekse dünya olarak her geçen gün zor ve olağandışı bir süreçten geçildiğini ifade eden Yorgancılar, terör olaylarında daha somut daha net ortak tavırlar sergilenmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin imajının bir Ortadoğu ülkesinden öteye gitmediğini savunan Yorgancılar, "Benzer şekilde, teröre karşı, toplumsal dayanışmaya da ihtiyacımız var. Birbirimize sırtımızı dönerek değil, el ele vererek, birbirimizi ötekileştirerek değil, bir olarak, dik durarak, gereken cevabı verirsek, ülkemize sahip çıkabiliriz. Kardeşi kardeşe, komşuyu komşuya düşman etme gayreti, dün de vardı bugün de devam ediyor ve yarın da olacaktır. Bu noktada da, hangi görüşte olursa olsun başta siyasi irade ve kanaat önderleri olmak üzere tüm kesimler sağduyulu, birleştirici ve umut eken, söz ve davranışları ile halkı doğru yönlendirmekle sorumludur. Aksi takdirde, "tek vatan, tek millet, tek dil ve tek bayrak'tan söz etmemiz mümkün olamayacaktır" diye konuştu.

Terörün gölgesinde hayatın devam ettiğini kaydeden EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomik gündeme dair de değerlendirmelerde bulundu.

"İÇ SORUNLARI ÇÖZEREK EKONOMİYE ODAKLANMALIYIZ"

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yayımladığı "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunu da değerlendiren Yorgancılar, şunları söyledi: "Fitch 2016 yılına ilişkin büyüme tahminlerini revize etmiştir. Küresel ekonomi için 2016 büyüme tahminini; yüzde 2,9'dan yüzde 2,5 düzeyine, gelişmiş ekonomiler için yüzde 2,1'den yüzde 1,7'ye, gelişen ekonomiler için ise yüzde 4,4'den yüzde 4,0'a çekmiştir. Tüm bunlar göstermektedir ki, küresel ekonomide işler iyiye gitmiyor. Beklenilen toparlanma bir türlü gerçekleşemiyor. Benzer şekilde Amerika'da da FED, piyasa beklentileri doğrultusunda faizleri değiştirmeme kararı aldı. T.C. Merkez Bankası da, küresel piyasalar ve enflasyondaki son durum nedeniyle politika faizine dokunmayarak, faiz üst bandında sembolik de olsa 25 puanlık indirim gerçekleştirmiştir. İçinde bulunduğumuz şartları dikkate aldığımızda aslında bu gerçekleşmeler bizim için birer avantaj. O nedenle iç sorunlarımızı bir an evvel çözerek, ekonomiye odaklanmak zorundayız."

"HÜKÜMET İZMİR İÇİN ÇÖZÜM ADIMLARINI PAYLAŞMALI"

Açıklanan işsizlik oranlarına da değinen Yorgancılar, "Son 5 yılın en yüksek işsizlik oranı yüzde 10,3 kaydedilirken, İzmir yeniden yükselişe geçerek yılı yüzde 15 ile kapamıştır. Her raporumuzda yer verdik. Her Ankara ziyaretimizde altını çizdik. İzmir işsizlik oranında ilk 10'da yer almaya devam ediyorsa, bu noktada merkezi hükümetin çözüm adımlarını paylaşması gerekmektedir. Göç alması, teşvik sistemindeki adaletsizlik ve son olarak Suriyeli mültecilerin etkisi ile İzmir bu sorunu tek başına aşamaz. O nedenle yatırım, o nedenle üretim İzmir'de mutlaka doğru araçlarla desteklenmelidir" ifadelerini kullandı.

"SANAYİ 4.0 UYGULANMALI"

TOBB'un organizasyonu ile "Sanayi 4.0" deneyimlerini yerinde görmek için Almanya'ya gittiklerini ve sanayi devi fabrikalarını ziyaret ettiklerini belirten Yorgancılar, "Makine ve robotların öne çıkacağı bir sistemde bunu yapacak olanın yine insan olduğunu dikkate aldığımızda, nitelikli işgücüne dayanan ihtiyaç bugünden çok daha fazla olacaktır. O nedenle, nitelikli işgücünün yetiştirilmesine bugünden hız vermeliyiz. Digitalleşme ile birlikte, yeni iş imkanlarının ortaya çıkacağı gerçeği içerisinde eğitim sistemimizi yeniden ele almalıyız. Bunun için de rehberimiz her zaman ifade ettiğimiz gibi Almanya örneğinde olduğu gibi işbaşında yapılan eğitimler olmalıdır. Bununla birlikte, Sanayi 4.0'ın öncelikli uygulanacağı hedef sektörler Bakanlık tarafından belirlenmelidir. Destekler bu yönde yeniden revize edilmelidir" dedi.

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen de "teröre alışmalıyız" söylemlerini eleştirdi. Böyle bir anlayışın, terörün asıl amacı olan korku toplumu oluşturmanın gerçekleşmeye başladığını göstermesi bağlamında oldukça kaygı verici olduğunu belirten Esen, bu tür söylemlerin, güvensiz bir ülke olduğumuza yönelik algı oluşturacağını söyledi.

"VİZE MUAFİYETİ YERİNE TİCARET ANLAŞMALARI YAPILMALI"

AB ile devam eden diplomatik görüşmeler kapsamında mülteci krizine yönelik yapılan anlaşmaya değinen Esen, "Birleşmiş Milletler tarafından güncel olarak hazırlanan bir rapor, altını çizerek ifade ediyorum ki; İzmir'de her ay 250 Suriyeli çocuğun doğduğunu ve bu kapsamda kentimizde diğer illerimize kıyasla Suriyeli nüfusun çok daha yüksek bir oranda arttığını ortaya koymaktadır. O nedenle, vize ve maddi destek karşılığında gelen Suriyelilerin bugünden ziyade yarın yaratacağı olası sorunlar yumağını da gözardı edemeyiz. Bugün dahi güvenlik sorunlarımız had safhaya ulaşmışken, yarın işsizlik baş gösterdiğinde hırsızlıktan, tecavüze kadar birçok adli vakalar ile toplumsal huzurdan söz etmek mümkün olamayacak. Mağdur yine halkımız, kaybeden yine Türkiye olacaktır. Bu bağlamda AB ile onarılan anlaşma gereği elde edilen "vize muafiyeti" tavizi yerine, geçmişte AB ile akit edilen ve hemen hemen her kesim tarafından ifade edilen ve kabul edilen Gümrük Birliği Anlaşması'nın Türkiye ekonomisine verdiği zararları giderecek düzenlemelerin yapılması, özellikle AB'nin yaptığı 2'li ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin de dahil edilmesinin sağlanmasının daha doğru olacağını da düşünüyorum" diye konuştu.

JAPONLARDAN TERÖR SORUSU

Japonya'ya balık ihracatında bulunan meclis üyesi Nedim Ambar da, Japon iş ortaklarının kendisini arayarak "Ülkeniz Temmuz ayında da bu durumda olur mu? Eğer olursa alacağımız ürünleri görmeye gelmeyeceğiniz" diyor. Ben de "biz geliriz" dedim. Bizim mutlaka millet olarak terörün bitirilmesi için her türlü faaliyette bulunmamız gerekiyor" dedi.

IRAK'TAN ÇİFTE GÜMRÜK VERGİSİ

Meclis üyelerinden Mert Aydoğdu ise komşu ülkeler ile olan ihracat rakamlarının düştüğünü belirterek, Irak'ta çifte gümrük vergisinin alınmasının işadamlarını zorladığını ifade etti.

Ekonomist Mustafa Sönmez ise dünya ekonomisi ile birlikte küresel ekonominin Türkiye'ye olabilecek etkilerini değerlendirdi. ABD'nin faizleri artıracağı ve yabancı paranın merkez ülkelere yöneleceği yönünde algı olduğunu ancak bunun gerçekleşmemesinin havayı değiştirdiğine işaret eden Sönmez, Türkiye'ye son bir aydır para girişi yaşanması ile yerel paraların dolar karşısında toparlanmaya başladığını ifade etti.

Ebso Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Ebso Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Ebso Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim