• BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

Ebso Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni

Ebso Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, iyi ve kötü terörist ayrımı yapmadıklarını belirterek, "Terörün reklamını ve PR'lığını yapmayacaksınız....

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, iyi ve kötü terörist ayrımı yapmadıklarını belirterek, "Terörün reklamını ve PR'lığını yapmayacaksınız. Milli birliğimize karşı söylemlerde bulunanlar da teröristler kadar acımasız vicdanla hareket etmektedir. Ama biz bu teröre inat daha fazla çalışacağız, birbirimize sarılacağız" dedi.

Ege Bölge Sanayi Odası yılın yatırım ve üretim alanında başarılı olan sanayicilerini "2014 Yılı Başarılı Sanayi Kuruluşları Töreni" ile ödüllendirdi. Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen ödül törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, oda başkanları ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin güçlü bir sanayi potansiyeli taşıdığını belirterek, "Hedefimiz hem Ege Bölgesi'nde hem de özel sektörün ülkemizde rekabet gücünü artırmaktadır. Ülkemizin Avrasya'nın teknoloji üssü haline gelmesini istiyoruz. Üretim ve ihracatı artırmak ve ithalata olan bağımlılığı azaltmak amacıyla yurtdışı kapasiteyi artıracak politikayı sürdüreceğiz. Bu kapsamda yüksek katma değerli mal üretimi hedefimiz arasındadır. Küresel ölçekteki siyasi istikrarsızlığa rağmen dönüşüm programlarıyla ihracatımıza hız kazandıracak adımlar atıyoruz" dedi.

"SEÇİMDEKİ VAADLERİMİZİN YÜZDE 75'İNİ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Geçtiğimiz yıl ihracatta bir miktar gerileme yaşandığına işaret eden Tüfenkci, bunların aşılamayacak sorunlar olmadığını söyledi. Reel sektörle sürekli istişare halinde olduklarını ifade eden Bakan Bülent Tüfenkci, " İş dünyamızın, sanayicilerimizin getirdiği fikirlerle birlikte "Nasıl Türkiye'de başarı hikayesi oluşturur, sanayicinin önünü nasıl açarız'ın hesabı içerisindeyiz. Biz seçimlerden önce Türkiye'ye ne vaat ettiysek 3 aylık süreçte vaadimizin yüzde 75'ini gerçekleştirdik. İnşallah altı 6 aylık bir süreçte süreçte hem vaatlerimizi hem de yapısal reformları gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

"İLK HEDEF; GÜMRÜK İŞLEMLERİ"

Üretimin artması için sanayici ve tüccarın önünü yapısal reformlarla açmaya devam edeceklerini kaydeden Bakan Bülent Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Sanayicimizin ve tüccarımızın uluslararası platformda öne geçmesi için ihracatçımızın, sanayicimizin önü açılsın diye gece gündüz çalışıyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızın neticesini de kısa zamanda görmüş olacaksınız. Türkiye ekonomisi bunu yapacak güce sahiptir. Küresel krizin üzerinde 7 yılı aşkın süre geçmesine rağmen krizin etkileri atlatılamamıştır. Bu noktada Türkiye ekonomisi çok avantajdadır. Çeşitli yatırımları ve projeleri de önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Hatırlayın Türkiye tek bir noktaya mal ve ürün satarken, bugün dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyoruz. 1 milyar dolar üzerinde ihracat yaptığımız sayı 8 ülke iken bugün 34 ülkeye 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapıyoruz. 2002'de toplam ihracatın yüzde 57'si sadece AB ülkelerine gerçekleşmekteydi ama şimdi bir çok coğrafyaya yaydık. İhracatımızın artışı ve üretimi artırma noktasında bir çok şehrimizi üretim üssü haline getirmek için çeşitli programlarımız mevcut. Gerek organize sanayilere gerekse ulaşıma verdiğimiz destekle bugün 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısını 16'ya çıkardık."

Sanayicinin önündeki engelleri kaldırmanın kendilerinin en önemli vazifelerinde olduğunu belirten Tüfenkci, ilk hedeflerinin gümrük işlemlerini kolaylaştırmak ve bunun için de birçok projeyi hayata geçirdiklerini ve gümrükleme maliyetlerini azaltacaklarını ifade etti.

"DAHA ÇOK PAZARA AÇILMANIZI SAĞLAYACAĞIZ"

Büyümek için üretmek ve daha çok satmak ve daha çok pazar bulmak gerektiğini dile getiren Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu anlamda biz sizin daha çok pazara açılmanızı sağlayacağınız. Bürokratik sistemde zaman kaybı olmaması için yeni modeller geliştiriyoruz. Yeni çalışmalarımızın temelinde elektronik sistemleri hedef alan sistemler yer almaktadır. Bizler elbette ki sanayide ört sıfırı çok önemsiyoruz ve bu konuda da dünyada geri kalmayacağız. Biz ticaret kolaylaşsın diye Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklikler yaparak, kanunlar çıkardık. Birçok esnafımıza yönelik de çalışmalarımız oldu. Hükümet olarak her zaman sizlerin yanındayız."

"TERÖRÜN REKLAMINI VE PR'LIĞINI YAPMAYIN"

Terör olaylarına karşı birlik ve beraberlik içinde bir tavır sergilenmesi gerektiğine işaret eden Bülent Tüfenkci, bu karşı tavrın dünyada yaşanan bütün teröre karşı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Tüfenkci şöyle devam etti:

"Bu tavrımızı sadece kendi vatandaşlarımın kaldığı terör saldırılarına değil 11 eylül gibi bütün insanlık dışı vatandaşlara karşı bu tavrı koyacağız. Biz iyi kötü terörist gibi ayrım yapmadığımız gibi terörü insanlık suçu olarak gördük ve buna göre hareket ettik. Milli birliğimize karşı söylemlerde bulunanlar da teröristler kadar acımasız vicdanla hareket etmektedir. Terör saldırısını işleyenlerin teröristin taziye çadırında ziyaret edenler siyaset yaptıklarını iddia ediyorlar. Olmaz olsun böyle siyaset. Eğer siyaset yapıyorsanız terörle siyaset yapmayacaksınız. Barıştan yana, dostluktan yana siyaset yapacaksınız. Terörün reklamını yapmayacaksınız, PR'lığını da yapmayacaksınız. Terörün amacı bizi korkutmak ve kaosa sokmaktır. Ama biz bu teröre inat daha fazla çalışacağız, koşturacağız ve daha fazla birbirimize sarılarak sevgiyi öne çıkartacağız. Bunun için asla ve asla bizi Suriyeleştirmeye, Iraklaştırmaya çalışanlara ve Ortadoğu'daki bataklığa çekmeye çalışanlara asla ve asla prim vermeyeceğiz. Kardeşlikten yana tavrımızı koyarak bunu yapacağız."

"500 YIL ÖNCE MAZLUMUN YANINDAYDIK, BUGÜN DE YANINDAYIZ"

Yaşam hakkını savunmanın herkesin ortak görevi olduğunu dile getiren Tüfenkci, "Biz dün de ekmeğimizi ihtiyaç sahipleriyle paylaştık. 500 yıl önce mazlumun yanındaydık bugün de yanındayız. İkinci Dünya Savaşı Avrupa'dan kovulanlar Türkiye'ye sığındıklarında biz yine kapımızı açtık. Sadece mazlum oldukları için ekmeğimizi paylaştık. Bugün de biz mazluma yardım ederken kimliğine, dinine, ırkına bakmıyoruz. 500 yıl önce de sormadık bugün de sormuyoruz. Biz sadece mazlum olduğu için yardım ediyoruz. Bugün de sadece mazlum ve mağdur oldukları için yardım ediyoruz. Terörün istediği kaos, korku ve istikrarı yok etmektir. Bu milleti oluşturan Türkmen, Yörük , Kürt, Arnavut kim varsa birbirimize güvenmemizi ve muhabbetimizi kaldırmaya çalıyorlar. Nasıl Yemen'de, Sarıkamış'ta yan yana şehit düşmüşlerse, bin yıllık kardeşliğimle terör belasını inşallah yeneceğiz. Birlik ve beraberliğimize sahip çıkarak Türkiye'yi büyütmeye ve zirveye çıkartmaya kararlıyız" diye konuştu.

"İSTİKLAL MARŞINI ŞİİR OLARAK OKUSUNLAR"

Terörü lanetleyerek sözlerine başlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye üzerinde hesap yapanlara şunu söylemek istiyorum. Eğer bizi anlamak istiyorlarsa, geleceğimizi bilmek istiyorlarsa lütfensinler İstiklal Marşı'nı şiir olarak okusunlar. Orada bizi görüler. Bu ülkemizde hiç kimse bir toprak karış söküp alamaz bizden. Ne zaman 80 milyonun bendini çiğnerler o zaman yaparlar" dedi.

Hisarcıklıoğlu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tarım ve gıda sektörüne iki müjde verdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'de artık modası geçmiş tarım depolama sisteminden devletin çıkacak. Buna bağlı olarak Türkiye ürün ihtisas borsası kurulacak. Bütün tarım ve gıda sanayicileri olarak kendilerine teşekkür ediyoruz. Ankara'da bizlerin çektiği sıkıntıların farkında olan bir hükümetimiz var. Bu kapsamda üst üste hükümetle toplantı yapmışız. Ama bir taraftan maalesef felaket haberleri çıkıyor. Ama piyasalar uygulanmaya başladığında olumlu sonuçları göreceği.z Bugünkü zor şartlara rağmen mal satan, ihracat yapan, üretim yapan bütün sanayici kardeşlerimi kutluyorum."

"İŞ BARIŞI BOZULMADAN STRATEJİ BELİRLENMELİ"

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ise, "Belirsizlik baskısı altından çıkamıyoruz. Bu baskı da firmalarımızın önünü görmesini engelliyor. Bu noktada en önemli mesele terördür. Sanılmasın ki ülkemizin en batısının da yüreği sızlamaktadır. Büyük bir endişe ile izliyoruz. Bir başka acı da şehrimizde yaşanmaktadır. Mültecilerin durumu ortadadır. Sınır kapılarında bekleyen binlerce mülteciyi dikkate aldığımızda tablo daha da vahim hale gelmektedir. İzmir diğer illere kıyasla mülteci sayısının çok daha hızlı arttığı bir ildir ve bu noktada iş barışı bozulmadan bir strateji belirlenmelidir. Bu ortamlarda iş yapmak dünden daha zor hale gelmektedir. Oysaki ülkemizin daha cesur daha hızlı büyüyen firmalara ihtiyacı vardır. Bu nedenle tüm bakanlıklarımızdan üreticilerimizin iş yapmasını kolaylaştırıcı sağlanan finansman desteğiyle de yanımızda olmalarını istiyoruz" dedi.

"ÇOK CİDDİ İHANET SORUNU VAR"

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da 2008'in sonbaharından bu yana dünyada hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını belirterek, "Ekonomik durgunluktan çıkılamayan, mülteci gerginliğinin her gün arttığı, soğuk ve sıcak savaşın eş zamanlı yaşandığı zorlu bir dönemden geçmekteyiz. Dünyanın kaotik bir dönüşümde olduğu süreçte ülkemiz bu süreci hasarsız atlatmak için çaba sarf etmektedir. Her gün karşılaştığımız şehit haberleri yüreğimizi dağlamakta, hiçbir şey yapamamak bizleri üzmektedir. İnsanlıktan çıkmış olanlara, vatanına ihanet edenlere lanet olsun diyorum. Çünkü ortada çok ciddi bir ihanet sorunu vardır. Eşit haklara sahip olup daha fazlasını istemenin bir açıklaması olamaz. Ülkemizin kalbi tek yürek atmalıdır" diye konuştu.

"SANAYİCİ OLMAK ATEŞTEN GÖMLEK GİYMEKTİR"

Küresel ortamda ve Türkiye'deki mevcut durumda sanayicilerin işine odaklanmakta zorlandığını ifade eden Yorgancılar, şöyle devam etti:

"Sanayici olmak ateşten gömlek giymektir. Dış politikada yaşanan sorunlar nedeniyle bir çok ülke ile ticaretimiz zorlanıyor. Bir uyanıyoruz dolar 3 TL'yi geçmiş, daha az karla iş yapmak zorunda kalıyoruz. Ya da bir gece kur atışı ile ortaya çıkan borçlarımızın ne şekilde karşılanacağına dair plan yapmak zorunda kalıyoruz. Özetle sanayici olarak istediğimiz kadara önlem alalım bunlar yetmiyor. Çünkü kontrolümüz dışındaki gelişmelerle karşı karşıya kalıyoruz."

Yorgancılar, sanayicinin güçlenmesi için önemli adımlar atıldığını ve güçlü bir ülke için sanayicinin olmazsa olmaz olduğunu belirterek, sanayisizleşmenin uçuruma sürüklenmekle eşdeğer olduğunu dile getirdi.

139 FİRMAYA ÖDÜL

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Bakan Bülent Tüfenkci'nin de ödül takdim ettiği törende, Oda üyeliğinde aralıksız 50 yılını dolduran sanayiciler, yılın genç ve kadın girişimcileri dahil 54 plaket 127 başarı plaketi ile toplamda 139 firmaya ödül verildi. En yüksek üretim kapasitesi kategorisinde Tüpraş, Petkim, Philsa Phılıp Morris, İzmir Demir Çelik Sanayi ödül alırken, KOBİ'lere özel en yüksek üretim kategorisinde, Akseki Demir, Polkima, Doğu İklimlendirme, Budin Akarca Mürekkep, Eroğlu Tekstil'e ödül verildi. En yüksek yatırım kategorisinde Petkim Petrokimya, Tüpraş, Özkan Demir, Phılsa Phılıp Morris ve CMS Jant ödüle layık görüldü. Yılın en başarılı kadın girişimcisi Aysel Özer ile yılın en başarılı genç girişimcisi Serkan Erdur da ödül aldı.

Ebso Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni

Ebso Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni

Ebso Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni

Ebso Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni

Ebso Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim