• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Duruş bozukluğuna karşı uyarı

Duruş bozukluğuna karşı uyarı
Acıbadem Ankara Hastanesi Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Doç. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, duruş bozukluklarının boyun ağrısını artırdığı uyarısı yaptı.

Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Doç. Dr. Erdemoğlu, boyun ağrısına yönelik önemli uyarı ve önerilerde bulundu. Boyun ağrısının başa gelmedikçe sıkıntısının anlaşılamadığını belirten Erdemoğlu, “Ama ağrı kapıyı çaldığında, boyun sağlığının önemi çarpıcı şekilde hissettiriyor kendini. En basit işler bile boyun ağrısı nedeniyle işkenceye dönüşebiliyor, hareketler kısıtlanıyor, yaşam kalitesi fazlasıyla olumsuz etkileniyor. Günümüzde en yaygın hastalıklar arasında yer alan ve her geçen gün daha fazla sayıda kişiyi etkisine alan boyun ağrısı, ense ile omuzlar arasındaki herhangi bir yerde hissettiriyor kendini. Bazen de bu bölgeyle sınırlı kalmayıp, sırta ve kollara da vurduğu da oluyor. Sinirlere baskı ile kollarda uyuşma, kol ve ellerde güçsüzlük meydana gelebiliyor” dedi.


En sık karşılaşılan boyun ağrısı türünün, kötü duruş ve oturuş bozukluğu ile kaza ve zedelenme gibi sebeplerden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Erdemoğlu, boyun ağrılarının özellikle de masa başı çalışanları, başı öne eğik şekilde kitap okuyanları ve telefonla konuşurken ahizeyi başı ile omuz arasına sıkıştıranları tehdit ettiğini ifade ederek şunları dedi: “Listeyi daha da uzatmak mümkün. Bilgisayar başında yazı yazmak, otururken öne doğru aşırı ve uzun süreli eğilerek çalışmak, uzun süre boynu eğik şekilde kitap okumak, el işi yapmak, araba sürmek, yatarak televizyon izlemek, aşırı spor yapmak, boyun sağlığına uygun olmayan yastıkta yatmak da mekanik boyun ve sırt ağrılarına neden olabiliyor. En çok karşılaşılan boyun ağrısı türü de bu nedenlerden kaynaklanan ağrılar. Bunlara “mekanik boyun ağrısı” deniyor. Boyun ağrısının en önemli sebeplerinden biri de aşırı stres.”

"ÇOK CİDDİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİYOR"
Doç. Dr. Erdemoğlu, boyun ağrısı kişinin en basit işleri yapmasını bile işkenceye çevirse de, çoğunlukla doktora gidilmediğine dikkat çekerek, “‘Boynum ağrıyor' yakınmalarına rağmen, ağrının geçici olduğu düşünülerek hekimin kapısı çalınmıyor. Kimileri de ağrı kesici ilaçlarla geçiştirme yolunu seçiyor. Ancak çok yanlış yapılıyor. Zira, boyun ağrıları bazen de çok ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. İşte, boyun ağrısına neden olabilecek diğer hastalıklar; Kas ağrıları, Enfeksiyon Hastalıkları, İç Organ Hastalıkları, Kemik Hastalıkları, Omurga İltihabı, Hormonal Hastalıklar, Tümörler, Kazalar” ifadesini kullandı.


Doç. Dr. Erdemoğlu, ağrının artarak ilerlemesi, kol ve elde uyuşma, hissizleşme ya da kuvvetsizlik olması, halsizlik şikayeti, boyun kemiklerinde hassaslaşma ve yumuşaklık başlaması durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğini kaydederek şöyle devam etti: “Romatizmal artrit ya da kanser gibi bir hastalığa eşlik eden boyun ağrıları da zaman kaybetmeden hekime anlatılmalı. Bazen de kalp krizi kuşkusu uyandıracak ağrı olabiliyor. Boyun ağrısına denge bozukluğu, baş dönmesi ve çarpıntı gibi çok farklı şikayetler de eklenebiliyor."

Doç. Dr. Erdemoğlu, boyun ağrısına karşı alınabilecek tedbirleri ise şöyle sıraladı:
“Bilgisayar karşısında boyun dik ve gövdeyle aynı hizada olmalı. Sırtı destekleyen sandalye kullanılmalı veya bel boşluğuna minder konulmalı. Masa ile sandalye yüksekliği orantılı olmalı. Yarım saatte bir pozisyon değiştirilmeli. Saat başı 5-10 dakika mola verilmeli. Dik yürümeli. Telefonla konuşurken ahize baş ile omuz arasına sıkıştırılmamalı. Kulaklıkla konuşulmalı. Araç kullanırken ara sıra mola verilmeli. Boyun egzersizleri yapılmalı. Çok yüksek veya alçak yastıktan kaçınılmalı. Yastık, boyun boşluğunu desteklemeli. Yüzüstü yatılmamalı. Koltuk veya çekyata yatarak televizyon seyredilmemeli.”

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim