• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Dünya Kurban Bayramı'nı idrâk ediyor

Dünya Kurban Bayramı'nı idrâk ediyor
Kurban Bayramı ülkemizde olduğu gibi dünya Müslümanları arasında da kutlanmaya başlandı.

Kurban Bayramı ülkemizde olduğu gibi dünya Müslümanları arasında da kutlanmaya başlandı. Bayram namazlarının kılınmasıyla beraber birbirleriyle bayramlaşan Müslümanlar her yıl olduğu gibi yine tek bir dua etrafında birleştirler 'Müslümanların huzuru ve dünya barışı'.

 
İşte Dünyadan Bayram manzaraları:
 
KIRGIZİSTAN
Kurban bayramı, Kırgızistan’ın tüm bölgelerinde coşkuyla kutlanmaya başlandı. Onbinlerce Kırgız vatandaşı, sabah saatlerinde başkent Bişkek’teki Eski Meydan’a bayram namazını kılmak için akın etti. Cemaatin kalabalık olmasından dolayı bazı sokaklar trafiğe kapandı.
 
Bayram namazına Kırgızistan Parlamentosu Başkanı Asılbek Ceenbekov, Başbakan Birinci Yardımcısı Tayırbek Sarpaşev, Bişkek Belediyesi Başkanı Kubanıçbek Kulmatov başta olmak üzere birçok üst düzey devlet yetkilileri de iştirak etti.
 
AZERBAYCAN
Azerbaycan'da halk, Kurban Bayramı'nı coşkuyla karşıladı. Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti.
 
Sabahın ilk ışıklarıyla başta Ejderbey Camii, İlahiyat Fakültesi Camii, Teze Pir ve Mehtabat camilerini dolduran Müslümanlar, birlik, beraberlik ve dünyanın huzuru için dua etti. Genç, yaşlı ve çocuklar camileri tamamen doldurdu. Namaz sonrasında vatandaşlar birbirine sarılarak bayramlaştı.
 
Ejderbey Camii'ndeki bayram namazı sonrasında Cihan Haber Ajansı'na konuşan Asif Eyyubov, bir sonraki Kurban Bayramı'nı işgal altında olan Karabağ'da kutlamak istediğini dile getirdi.
 
KOSOVA
Kosova’nın başkenti Priştine'de halk Kurban Bayramı namazı için sabahın erken saatlerinde camilere akın etti.
 
Priştine fethedildikten sonra 1461'de inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Camii'ne gelen Müslümanlar camiye sığmadı. Yağan yağmura rağmen namazlarını dışarıda eda eden Müslümanlar daha sonra bayramlaştı.
 
ÇİN
Kurban Bayramı heyecanı Çin’de de yaşanıyor. Başkent Pekin’deki Müslümanlar, Kurban Bayramı namazı için camileri doldurdu.
 
Bu mekanlardan birisi de Youshousi Camisi'ydi. Burada namaz kılındı ve dualar yapıldı. Cami çıkışında da tatlı ve çay ikram edildi. Sonrasında ise tekbirler eşliğinde kurbanlar kesildi. Cami imamı Zhang Ziheng İbrahim, bugünün tüm dünya Müslümanları için önemli bir gün olduğunu kaydederek herkesin bayramını kutladığını söyledi. Çin’de resmi rakamlara göre 23 milyondan fazla Müslüman yaşıyor.
 
RUSYA
Rusya’nın başkenti Moskova’da 100 bine yakın Müslüman açılışı dün yapılan Merkez Camii ve çevresini Kurban Bayram namazı için doldurdu. Yeni caminin açışını bayram olarak niteleyen Müslümanlar bu yıl Kurban Bayramı’nı ayrı bir sevinç ve huzur içinde kutladıklarını belirtiyor.
 
Sabah erken saatlerinde 10 bin kişinin namaz kılabileceği caminin içini dolduran Müslümanlar, cami çevresinde de büyük kalabalık oluşturdu. Birlikte tekbir ve tehlil (kelime-i tevhid) getirerek dua eden Müslümanlar, yeni caminin inşasında emeği geçenlere teşekkür etti.
 
Bayram namazı dolayısıyla Moskova Belediyesi'nin desteği ile cami çevresindeki caddeler yine trafiğe kapatılarak ibadete açıldı. Rusya’da çalışan Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Tacikistan ve diğer Müslüman Orta Asya Cumhuriyetleri’nden gelenler ve yerli Tatar, Çeçen ve diğer Müslüman halklar, açılan camide ilk kez huzur içinde namaz kıldı.
 
SURİYELİ MÜLTECİLER
Edirne’de bulunan Suriyeli sığınmacıları Kırkpınar’da Kurban Bayramı namazını kıldı.
Avrupa’nın sınır kapılarını kendilerine açtığı haberi üzerine yola çıkan 10 bin 500 civarında sığınmacı Edirne’ye geldi.
 
Yunanistan sınırına yürümek isteyen Suriyelilere izin verilmedi. 7 bin üzerindeki sığınmacı Edirne'ye giriş yapamadan ikna edilerek geri gönderildi. Kalan ise otoyol, otogar ve kent merkezinde bir parkta beklemeye başladı. Daha sonra sığınmacıların tamamı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı er meydanında bir araya getirildi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim