• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Dünya basını seçimi böyle yorumladı

Dünya basını seçimi böyle yorumladı
Dünya medyasının hemen hemen tümünde Türkiye'de pazar günü yapılan yerel seçimlerin sonuçları ile ilgili haberler ve yorumlar yer alıyor.


REUTERS: REFERANDUM HAVASINDA
 
Reuters sonuçları, Erdoğan'ın partisi önde diye duyurdu. Haberde bir referandum havasında gerçekleşen yerel seçimlerin, yolsuzluk iddiaları ve güvenlik sızıntıları ile boğuşan Erdoğan'ın 11 yıllık yönetimi sonrasında bir sınav olduğu ifade edildi.
 
BBC: CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ TESTİ
 
BBC, "Erdoğan yerel seçimlerde zaferini ilan etti" şeklinde duyurdu. Haberde yerel seçimlerin Erdoğan için, Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ve gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesi önemli bir test olduğu ifade edildi. 50 milyondan fazla seçmenin sandığa gittiği seçimlerde oy kullanma oranının yüksek olduğu kaydedildi.
 
AP: ERDOĞAN ZAFERİ GÖKLERE ÇIKARDI
 
AP, "Başbakan Erdoğan Pazar günü, kendisini son günlerde yaşadığı sıkıntılardan kurtaracak partisinin yerel seçimlerde elde ettiği zaferi göklere çıkardı." ifadelerini kullandı.
 
THE TELEGRAPH: YASAKLAR, YOLSUZLUKLAR ETKİLEMEDİ
 
The Telegragh Gazetesi sonuçları Recep Tayyip Erdoğan seçimde "rakiplerini alaşağı etti" şeklinde duyurdu. Haberin devamında bir dizi protesto, internet yasakları ve yolsuzluk skandallarıyla geçen aylar sonunda Erdoğan'ın partisi seçimlerden galip çıktı diye yazdı.
 
AL JAZEERA: DEMOKRASİ İÇİN ZAFER
 
Al Jazeera İktidardaki AKP, yerel seçimlerden farklı bir galibiyetle çıktı. Güvenlik sızıntılarına ve yolsuzluk suçlamalarına rağmen 12 yıllık AKP hükümetinin elde ettiği bu galibiyet Türkiye Başbakanı için bir güven oylaması olarak görülüyor. "Türkiye'nin başbakanı, yerel seçimlerde yaşadığı zaferi demokrasi için bir zafer ve ahlaksız politikaya bir darbe olarak niteledi." şeklinde aktardı.
 
THE WALL STREET JOURNAL: SUÇLAMALAR ARASINDA GALİBİYET
 
Türkiye'deki oylama Erdoğan'ı daha da güçlendirmiş görünüyor. Başbakan'ın partisi havalarda uçuşan suçlamaların arasında, yerel seçimlerden galip olarak çıktı. Türkiye Başbakanı Erdoğan, yolsuzluk ve manipülasyan suçlamalarına rağmen, hükümeti için bir çeşit referandum olarak değerlendirilen kritik yerel seçimlerden zaferle çıktı.
 
ABC NEWS: 12 YILIN REFERANDUMU
 
İlk sonuçlara göre Erdoğan'ın partisi 2009 yerel seçim sonuçlarından çok daha yüksek oy aldı. Bu seçimler, Erdoğan'ın kampanya sürecinde bir kader seçimine dönüştürülmüştü ve Erdoğan'ın 12 yılının bir referandumu olarak görülmekteydi. Bu arada sandık önlerindeki uzun kuyruklardan seçime katılma oranının oldukça yüksek olduğu görüldü.
 
FINANCIAL TIMES: CUMHURBAŞKANLIĞINI ADAY OLABİLİR
 
Başbakan Erdoğan yerel seçimlerde zafer ilan ederek bunun kendisini yolsuzlukla suçlayanları ve güvenlik sızıntılarına yol açanlara karşı elde edilmiş bir zafer olduğunu iddia etti. Erdoğan, "Verilecek her türlü göreve kendimizi adamaya hazırız" diyerek, Ağustos ayında yapılacak ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabileceğini gösterdi.
 
FRANCE 24: SİYASİ GELECEĞİNİ ETKİLEYECEK SONUÇ
 
Türkiye Başbakanı, protestolara ve yolsuzluk skandallarına rağmen, Pazar günü güven testi olarak girdiği yerel seçimlerden galibiyetle çıktı. Seçim sonuçları Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmeye niyetli olan Erdoğan'ın siyasi geleceğini de etkileyecek. Erdoğan parti tüzüğünü değiştirerek başbakanlıkta dördüncü bir dönemi de hedefleyebilir.
 
TL son üç ayın en yüksek düzeyinde
 
Financial Times'ın 'Şirketler ve Piyasalar' ekindeki haberde AKP'nin yerel seçimleri kazanmasının ardından Türk Lirası'nın son üç ayın en yüksek seviyesine çıktığı belirtiliyor.
Doların aralık ayından bu yana ilk kez 2,14 TL'ye düştüğü vurgulanan haberde, kamuoyu yoklamalarının AKP'nin galibiyetini öngörmesi nedeniyle piyasaların seçim sonuçlarını geçen hafta büyük ölçüde fiyatladıkları hatırlatılmış.
 
"Nereye gittiğimizden emin değilim"
 
Daily Telegraph gazetesinin iç sayfalarındaki haberin başlığı ise "Erdoğan düşmanlarını 'Bedelini ödeyeceksiniz' diyerek uyardı". Gazetenin Orta Doğu muhabiri Robert Tait, Erdoğan'ın öfkesinin büyük oranda Fethullah Gülen'e yönelik olduğunu vurgulamış.
Haberde, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Soli Özel'in şu yorumu da yer alıyor:
"Erdoğan'ın, düşmanları olarak adlandırdığı kişilerin ondan korkmaları için ortada sebebler var. Türkiye'de bir demokrasi krizi yaşıyoruz. Nereye gittiğimizden emin değilim ancak yönümüzün kesinlikle demokrasinin restorasyonu olmadığı açık."
 
"Türkiye derin şekilde bölünmüş bir ülke"
 
Guardian gazetesinden Simon Tisdall'ın yazısının başlığı, "Uzlaşmazlık Erdoğan'ın işine yarıyor".
 
Yazara göre pazar günkü yerel seçimlerin sonuçları Başbakan Erdoğan için dikkate değer bir kişisel zafer. "Erdoğan'ın karşıtları ise sonucu Türkiye demokrasisi için önemli bir yenilgi ve gelecekte giderek artacak otoriter bir anlayışın üzüntü verici bir işareti olarak göreceklerdir" demiş Simon Tisdall.
 
Erdoğan'ın zafer konuşmasındaki "Bedelini ödeyecekler" cümlesine dikkat çeken Tisdall'ın yazısında şu satırlar yer alıyor:
"Bundan sonra olacaklar, çok sayıda Türkü üzecektir. Türkiye artık çok açık bir biçimde ve derin bir şekilde bölünmüş bir ülke. En büyük korku da, Erdoğan'ın bundan sonra yapacaklarının farklılıkları daha da derinleştirme ihtimali."
 
"Türk demokrasisi için iyi haber olabilir"
 
ABD'de, Michigan State Üniversitesi Orta Doğu uzmanı Prof. Dr. Muhammed Eyüp ise Guardian'ın internet sitesinde yayınlanan yazısında, Erdoğan'ın seçim zaferinin Türk demokrasisi açısından iyi haber olabileceğini söylüyor.
 
"Batılı gözler için, yolsuzlukla ve otoriter eğilimlerle suçlanan bir liderin yeniden seçilmesi şaşırtıcı olabilir" diyen Eyüp'ün yazısında şu tespitler yer alıyor:
 
"Seçim sonuçları Türk siyasetini şartları içinde değerlendirildiğinde daha az kafa karıştırıcı. Yolsuzluk AKP'nin iktidara geldiği 2002'ye kadar Türk siyasi sisteminin sık görülen bir özelliğiydi. Parti de kısa bir süre öncesine dek göreceli olarak temiz bir sicile sahip görünüyordu...Yerel seçimlerin sonuçları, Gülen hareketinin Türkiye'nin iç siyasetine etkisinin neredeyse hiç olmadığını gösterdi...AKP'nin çarpıcı zaferine katkı sağlayan bir diğer faktör de, en büyük rakibi CHP'nin ülkenin güneydoğusundaki Kürt bölgelerinde neredeyse hiç varlık gösterememesiydi."
 
"Yorumcular, seçim zaferinin Erdoğan'ın otoriter tavrını daha da artıracağını varsayıyor. Bununla birlikte eğer seçimler sonrası kendisini güvende hisseder, günlük siyasetin ağız dalaşlarının ötesine geçebilir ve otoriter eğilimlerini dizginleyebilirse, Erdoğan'ın Türk demokrasisine çok yararı dokunur."
 
"Erdoğan maskaralıkları ile saygınlığını yitirdi"
 
Independent gazetesi ise başyazısında bir kelime oyunu ile İngilizce de "Ciddi konuşalım" anlamında kullanılan "Talking Turkey" diyor. Gazeteye göre Başbakan Erdoğan, iktidara sarılmanın cazibesine direnmeli.
 
Erdoğan'ın zafer konuşmasındaki üslubunu, özellikle de "Onların inlerine gireceğiz" şeklindeki sözlerini hatırlatmış Independent. Gazete böylesi bir konuşmanın, kısa bir süre öncesine kadar ılımlı, demokratik ve laik bir devlete örnek olarak gösterilen bir ülke için hayra alamet olmadığını belirtiyor.
 
Yazı şöyle son buluyor:
"Sayın Erdoğan hafta sonu testi geçmiş olabilir ancak yaptığı maskaralıklar onun saygınlığını yitirmesine neden oldu. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu son şey ise benzer davranışların daha fazlası."

http://www.istanbulhaber.com

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim