• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Dokuma Park Açıldı

Dokuma Park Açıldı
Antalya'da bir dönemin en önemli sanayi merkezlerinden biri olan, eski Dokuma Fabrikası'nın birinci etap park alanı Dokuma Park, düzenlenen törenle hizmete...

Antalya'da bir dönemin en önemli sanayi merkezlerinden biri olan, eski Dokuma Fabrikası'nın birinci etap park alanı Dokuma Park, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kepez Belediyesi, 238 bin metrekarelik yeşil alan ve eski fabrika binasını kapsayan projenin ilk etabını tamamladı. Fabrika bahçesinin yer aldığı yeşil alan, Dokuma'nın hafızası ve hatırasını gelecek nesillere taşıyacak nostaljik bir kent parkı haline dönüştürüldü. Sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile oluşturulan Dokuma Çalışma Grubu'nun önerisiyle, projenin ikinci etabında fabrika binası ve ek ünitelerde, bilim merkezi ve oyuncak müzesinin hayata geçirileceği belirtildi.

Dokuma Fabrikası bahçesinde düzenlenen tören alanına Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, ilk milli otomobil Devrim ile geldi. Başkan Türel, Kepez Belediye Başkanı Tütüncü'nün kullandığı otomobilden kalabalığı selamladı.

Açılış töreninde konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Dokuma'nın, Antalya'nın, halkın bayramlarından birini yaşadıklarını kaydetti.

13 Ocak 2003 tarihinde Dokuma Fabrikası'nın resmen kapandığını aktaran Başkan Tütüncü, "Ondan sonra çok sancılı bir süreç başladı dokuma için. Kimi zaman sancılı süreç korkulu rüyalara dönüştü. Cumhuriyet tarihinin Antalya'daki ilk endüstri merkezi bugüne kadar 7 bin çalışanın hayatını kazandığı bu tesis yerle bir olacak mıydı? Birilerinin eline geçip hatıralarıyla yıkılacak mıydı? Çok sancılı, fena, yaşanmasını bir daha istemediğimiz bir süreç yaşandı burada. İhalesiz üst kullanım hakları neticesi sonucu oluşan hukuki zorluklar ve güçlükler, bunlarla mücadele etmek gibi çeşitli sorunlar problemler. Bunların önünde haksızlığa dur diyen Antalyalılar. Dokumanın önünde çadır kuran eylem yapan Antalyalılar. Dokumayı kimseye yedirtmeyiz diyen Antalyalılar. Böyle bir sürecin ardından 2015 yılına geldiğimiz vakit hukuki sorunlarını idari yargıda bitirdiğimiz dokumada yeni bir süreci başlatalım istedik" dedi.

"VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTTUK"

2015 yılı içinde projeyi tamamlayacaklarının sözünü verdiklerini hatırlatan Başkan Tütüncü, "Bugün sözlerini tutmuş bir belediye başkanı olarak halkın huzuruna gelmiş bir belediye başkanı olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dokuma Çalışma Grubu, 70 bin metrekarelik çamlık alanın kent parkı haline getirilmesini ifade etmişlerdi. Belediye idaremiz olarak o yönlendirmeye göre Dokuma park alanını oluşturduk. Bugün hizmete açmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DEKİ İLK ÖRNEKLERDEN"

Dokuma Fabrikası'nın Kepez Belediyesi'ne ait olsa da söz söyleme hakkının halka ait olduğunun altını çizen Başkan Tütüncü, "Dokuma'nın hayata kazandırılması yönündeki çözüm yöntemimiz Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor. Türkiye'deki bu tür diğer bölgelere örnek olabilir. Dokuma kent parkı kültür ve sanat merkezi olacak. Kreş binasını nitelikli bir oyuncak müzesi ve çocuklar için eğitim merkezi yapacağız. Biz bu çalışmalara başlayınca Dokuma kreşinde büyümüş pek çok hemşerimiz hatıralarını anlattı bizlere. O hatıralarla birlikte orayı oyuncak müzesi haline getireceğiz. Eğitim merkezi haline getireceğiz. Oyuncak müzelerinin özelliği vardır. Büyüklerle küçüklerin aynı anda gittikleri ve birlikte gezmekten zevk aldıkları müstesna yerlerden birisidir" şeklinde konuştu.

"SANATIN DA MERKEZİ OLACAK"

Dokuma'nın idari binasının müze haline getirileceğini kaydeden Başkan Hakan Tütüncü, "7 bin personel geçmiş buradan. Onların özlük dosyaları içerisindeki hatıra niteliği taşıyan evrakları sergiye açalım istiyoruz. "Benim annem, dedem buradan emekli olmuştu" diye hatıralarını tazelesin istiyoruz. Benim annemin babası da 1965-81 yılları arasında burada çalışmış ve emekli olmuş bir isim. Anneme buradaki vesikaları götürdüğüm zaman gözyaşlarını tutamadığını hatırlıyorum. Burada üretilen birçok ürünü de sakladık, dokuma kent belleği müzesinde sergileme imkanımız olacak. Arka tarafta depo alanları var. Resim, heykel gibi sahne sanatları, müzik gibi çeşitli güzel sanatlar yapacağımız atölye binaları hale getireceğiz" ifadelerine yer verdi.

"MÜZE VE BİLİM MERKEZİ YOLDA"

17 bin metrekarelik binayı Antalya bilim merkezi yapacaklarını belirten Başkan Tütüncü, "Bu bilim merkezi Akdeniz bölgesinin de ilk bilim merkezi olması niteliğini taşıyacak. 8 bin metrekarelik kapalı alana kurulacak tesis bilimle buluşmak isteyenler için güzel bir mekan olacak. Hem Antalya'nın hem de Kepez'in değerini artıran önemli cazibe tesislerinden birisi olacak. Aynı alanın içinde 3 bin metrekarelik Dokuma Fabrikası müzesi haline getireceğiz. Pamuğun ipliğe, ipliğin de kumaşa dönüşmesi evresini burada anlatmış olacağız. Yine aynı alanda 3 bin metrekarelik çok amaçlı sergi salonu, yanında da 3 bin metrekarelik bir alanda daha var. Modern sanatlar müzesini kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Antalya'da doğan, büyüyen herkesin Dokuma Fabrikası ile ilgili anılarının olduğuna dikkati çekerek, döneminde kentin yarısının bu fabrikadan ekmek sahibi olduğunu aktardı.

"DOKUMA ANTALYA'NIN HAFIZASIDIR"

Kendisinin de fabrikada hatıralarının olduğunu dile getiren Başkan Türel, "1966 öncesinde Antalya'nın üç amatör futbol kulübü var. Biri ilk Işıkspor. Antalyalı işadamlarının kurduğu kulüp. Başkanı Murat Yerebakan. İkincisi Ferrokrom spor. Fabrikanın futbol takımı. Kulüp başkanı sevgili babam. Üçüncüsü de dokuma fabrikasının takımıdır. 1966'da Antalyaspor bu üç amatör kulübünün bir araya gelmesiyle kuruluyor. Antalyaspor, Yivli Minare üzerindeki üç çizgi bu üç futbol kulübünün temsil ediyor. Nereye dönseniz Dokumaya rastlarsınız. Antalyaspor'a, sanayi hayatına baksanız Dokuma'yı görürsünüz. Dokuma Antalya'nın hafızası, hatırasıdır" dedi.

"HALKIN KANAATİNİ ALIYORUZ"

Hizmetlerin halkla birlikte geldiğini belirten Başkan Türel, "Bugün halkla beraber atılmış bir adımın neticesini görüyoruz. Halka sorduğumuzda projelere gelecek destek yüzde 90'ın üzerinde oluyor. Meslek örgütleri uzmanlarla projelerimizi tartışıyoruz. Uzmanların hazırladığı raporlar ortaya çıkıyor ama yeterli değil, halkın da kanaatini alacağız, ondan sonra adım atacağız diye tercihi ortaya koyuyoruz. Bu anlayışımızdan birileri rahatsız olabilir. "Halka niye soruyorsunuz? Uzmanlara sorun" diyen çıkabilir. Zaten yapıyoruz onun bile farkında değiller. Siyaset kurumuna, demokrasiye inanıyorsak kimse halka gitmekten korkmasın. Biz gidiyoruz diye kimse de rahatsız olmasın" ifadelerini kaydetti.

"KEPEZ ANTALYA'NIN ÖN BAHÇESİ OLUYOR"

10 yıl önce "Kepez, Antalya'nın arka bahçesi değil ön bahçesi olacak" sözünü söylediklerini kaydeden Başkan Türel, "Büyükşehir belediyesi olarak bugün 3 ayrı kent müzesi, İslam Medeniyetleri Müzesi ve Kepez'de doğa yaşam park müzesini yönetiyoruz. Hakan Tütüncü ile Kepez'i aynı zamanda müzeler bölgesi yaşam merkezlerinin cazibesinin yüksek olduğu bir ilçemiz haline dönüştürüyoruz. Yapacağımız büyük yatırımlar üçüncü etap raylı sistem Kepez'de inşa edilecek. Büyük yatırımlarla EXPO projesiyle, Konyaaltı sahil projesiyle, Boğaçayı projesiyle, kruvaziyer ve yat limanlarıyla Antalya'nın farklı bir resmi oluşuyor. Bu resim Antalyalılara layık bir şekle geliyor. Hep birliktede başarmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından dua edildi ve Dokuma Park'ın açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Başkan Türel ve Başkan Tütüncü vatandaşlarla birlikte parkı gezdi. Her iki başkan, park içinde yer alan klasik otomobiller ile poz verdi. Vatandaşlarında açılışa ilgisi yoğun oldu.

Açılışa, Başkan Türel ve Başkan Tütüncü'nün yanı sıra, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, AK Parti Kepez İlçe Başkanı Yusuf İşeri, Dokuma'dan emekli çalışanlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Dokuma Park Açıldı

Dokuma Park Açıldı

Dokuma Park Açıldı

Dokuma Park Açıldı

Dokuma Park Açıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim