• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C

Doktorlar ötenazi için ne düşünüyor?

Doktorlar ötenazi için ne düşünüyor?
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde ötenaziye izin veren yasaya karşı çıkan Kaliforniya Tıp Birliği (CMA), tutum değiştirerek bu konuda 'tarafsız' kalacaklarını açıkladı.

Tıp dünyasında en çok tartışılan konulardan biri olan ötenazi, hem toplumsal hem de psikolojik anlamda insanları etkiliyor. Ölümcül hastalıkları olan kişilerin doktor yardımıyla acılarına son verilmesi ya da hekim yardımıyla intihar anlamına gelen ötenazi, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde de tartışmalara neden oldu.

Kaliforniya Tıp Birliği (CMA), uzun süredir karşı olduğunu belirttiği ümitsiz hastaların hekim yardımıyla acısız şekilde hayatına son verilmesine izin veren yasaya karşı tutumlarını değiştirdiklerini belirterek tarafsız kalacaklarını açıkladı.

Doktorlardan ‘tarafsız’ kalma kararı

CMA, Kaliforniya'da intihar etmek isteyenlere doktor yardımını öngören "Yaşamı Sonlandırma Seçeneği Yasası"na karşı olma tutumunu değiştirerek, "tarafsız duruş" sergileyeceğini bildirdi.

Daha önceki tutumunda, Amerikan Tıp Birliği'nin bugünkü tutumunda olduğu gibi ötanaziyi "kabul edilemez" ve "etik dışı" bulan CMA, ülkede yapılan geniş bir araştırma sonucunda ortaya çıkan ötanaziye karşı olmadığını açıklayan 21 binden fazla doktorla aynı duruşu sergileyecek.

Tıp birliklerinin iki farklı görüş sergiledi

Kaliforniyalı doktorların bu kararı, henüz Vali Jerry Brown tarafından imzalanmayan ötanazi yasasına karşı ‘tarihi destek” olarak yorumlandı.

CMA Başkanı Dr. Luther Cobb imzasıyla yapılan açıklamada, ötanazinin hekimler ve hastalar arasında gönüllü olarak yapılan bir olay olduğu belirtilerek, "doktor-hasta ilişkisini korumak esastır" ifadesine vurgu yapıldı.

Buna karşın, Amerikan Tıp Birliği de bir açıklama yaparak, doktorların ümitsiz hastalarının ölümüne yardım etmesine izin veren yasaya karşı olan tutumlarını değişmeyeceklerini açıkladı.

Ötenazi ne zaman ortaya çıktı?

Ötanazi tartışmalarının dünyanın gündemine girmesinde etkili isim olarak bilinen 1928 doğumlu Ermeni asıllı Amerikalı doktor Jack Kevorkyan, 90'lı yıllarda ABD'de yasa dışı şekilde yaklaşık 100'den fazla hastanın yaşamına son verdi.

1999'da 52 yaşındaki bir hastaya ötanazi yaptığını gösteren videonun ortaya çıkmasıyla 8 yıl hapse mahkum edilerek, 65-73 yaş arasını hapishanede geçiren Kevorkyan, 2007'de serbest kalmıştı.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim