• BIST 9909.34
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

Doğum kontrol hapları kansere kalkan oluyor

Doğum kontrol hapları kansere kalkan oluyor
Uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, rahim ve yumurtalık başta olmak üzere kanserleri önlüyor, kanama, ağrı ve sivilceleri azaltıyor. Prof. Dr. Demir, “6 ay kullanıldığında bile rahim ve yumurtalık kanseri riskini azaltıyor” dedi

Uzun süre kullanılan doğum kontrol haplarının, başta rahim ve yumurtalık olmak üzere birçok kanseri engellediğinin tespit edildiği belirtildi. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, doğum kontrol haplarının son 10 yılda 200 bin kadının rahim kanseri olmasını engellediğine belirtti. İngiltere’de Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen ve The Lancet Oncology dergisi tarafından yayımlanan araştırmaya atıfta bulunan Demir, “Yumurtalık, rahim ve bağırsak kanserini ciddi olarak istatistiki anlamda azalttığı gözlemlenmiştir.

İlaçların, düzenli kullanıldığında yüzde 50-60’lara varan ciddi ve anlamlı oranda yumurtalık ve rahim kanserini önleyici etkisi vardır” diye konuştu. Demir, doğum kontrol hapının kanseri engelleme şekliyle ilgili şunları kaydetti, “Aylık olarak oluşan yumurtalığın üzerindeki açılmalar ve çatlamaya bağlı faktörlerin yumurtalık kanserini tetiklediğine dair teoriler var.

Dolayısıyla yumurtalık kanserini engellemesindeki etki mekanizması, yumurtlamayı engellemesiyle, kadınların aylık yumurta oluşumunu engellemesiyle ilişkilendiriliyor.

Sivilceleri önlüyor

PROF. DR. DEMİR, “10 yıl ve daha uzun süre kullanımda bu etki çok daha belirgin. Ama çalışmalar gösteriyor ki 6 ay gibi kısa bir süre kullanıldığında bile rahim ve yumurtalık kanseri riskini ciddi olarak azaltıyor” dedi. Demir, doğum kontrol haplarının kanser oluşumunu engellemenin yanı sıra farklı olumlu etkileri de olduğunu ifade ederek, “Doğum kontrol haplarının kullanılmasıyla, adet düzensizliği düzene girmektedir, çok kanaması olan kadınlarda kanamayı azaltarak demir eksikliği anemisinin tedavisinde etkilidir. Ayrıca, ağrılı adet görmeyi ve sivilce oluşumunu da azaltmaktadır” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim