• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Diyabet hastalarına iyi haber

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir yıldır uygulanan Epidermal büyüme hücresi tedavisiyle 13 hastadan 12'sinin ayağı kesilmekten kurtuldu.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 8 bin kişinin diyabet hastalığına bağlı olarak ayakları kesiliyor. İÜ İstanbul Tıp Fakültesi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp AD Öğretim üyesi Prof. Dr. Şamil Aktaş, ayak yaralarının kan şekerinin iyi kontrol edilemediği durumlarda geliştiğini belirterek, mevcut tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu vakalarda yaranın içine Epidermal Büyüme Hücresi uygulanmasıyla hastaların ayaklarının kurtulabildiğini söyledi.Tüm dünyada standart olarak izlenen yöntemin, uygun bir cerrahiden sonra uygulanan hiperbarik oksijen tedavisi, VAC tedavisi, antibiyotik ve yara bakımı tedavisi verilmesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aktaş, “Geçtiğimiz yıl tedavide başarısız olduğumuz ve ayağını diz üstünden veya diz altından kesmek zorunda kaldığımız hastalarda ilk kez 'son durak tedavisi' olarak Epidermal büyüme faktörü tedavisini denedik ve çok iyi sonuçlar aldık.
 
Bu şekilde edipermal büyüme faktörü verdiğimiz 13 hastadan 12'sinin ayağını kurtardık” dedi. Sağlıklı insanlarda, vücudun doku bütünlüğünün bozulduğu herhangi bir yerinde yara iyileşmesini sağlamak amacıyla edipermal büyüme hücrelerinin salgılandığını ifade eden Prof. Dr. Aktaş, “Diyabetlilerde yara bölgelerinde bu hormon ya istenen seviyede bulunmuyor ya da kısa sürede etkisiz hale geliyor. Bu durumda Küba'da biyoteknolojik olarak laboratuvarda üretilen büyüme hormonunu yaranın dibine enjekte ediyor ve vücudun doğal büyüme hormonunun görevini yapmasını bekliyoruz. Ortalama 10-15 doz uygulanıyor” dedi. Prof. Dr. Aktaş, bu tedavinin İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi dışında birkaç yerde daha yapıldığını belirterek, “Üniversitede bu tedavinin yapılmasına Yara Bakım Konseyi karar veriyor. Ürün yurt dışından Türkiye Eczacılar Birliği vasıtasıyla getirtiliyor ve SGK tarafından ödeniyor” dedi.
 
BİR AYAĞINI KAYBETTİ DİĞERİ KURTULACAK
Bir ayağını şeker hastalığı sebebiyle kaybeden 50 yaşındaki emekli Atilla Dumlupınar'ın diğer ayağı İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği Bölümü'nde gördüğü Epidermal büyüme faktörü tedavisi ile kurtuldu.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim