• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 16 °C

Deniz Kuvvetleri Komutanı: Rusya ile İşbirliğini Yürütüyoruz

Deniz Kuvvetleri Komutanı: Rusya ile İşbirliğini Yürütüyoruz
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, konuşma yaptığı sempozyumda, "Rusya çeşitli sıkıntılar çıkarmasına rağmen işbirliği yürütmeye devam ediyoruz." dedi.

Deniz Harp Akademisi Komutanlığı tarafından Harp Akademileri Komutanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen 'Uluslararası Deniz Gücü ve Güvenliği Sempozyumu'nun açılışı Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun konuşmasıyla başladı.

DENİZ KUVVETLERİNİN ÖNEMİ

Oramiral Bülent Bostanoğlu, deniz gücünün geçmişte olduğu gibi hem günümüzde hem de gelecekte en önemli hususlardan biri olacağını söyledi. Deniz kuvvetinin önemine değinen Bostanoğlu, "Deniz gücü küresel sistemde de tahakküm sürmektedir. Geçmişteki ve günümüzdeki örneklere bakacak olursak gelecekte de bu durum değişmeyecektir." diye konuştu.

"DENİZ BİZE YALNIZCA SORUN GETİRECEKTİR"

Bülent Bostanoğlu, deniz yetki alanları ve bu yetki alanlarının kullanımının özellikle deniz sınırlarının henüz tam olarak saptanmamış olduğu denizlerde ciddi bir sorun olduğunu da belirtti. Bülent Bostanoğlu bu gibi durumlarda uluslararası hukuka başvurulmasının önemine dikkat çekerek, "Farklılıklarımızı hukuk çerçevesinde çözmeksek deniz bize yalnızca sorun getirecektir" diye konuştu.

"DENİZLER İÇİN GÜVENLİĞE İHTİYAÇ VAR"

Küresel güvenlikte yeni tehditlerin deniz güvenliğini etkilemekte olduğunu ifade eden Oramiral Bostanoğlu, "Ben daha genç bir askerken kimse asimetrik tehditlerden, terör saldırılarından, göç veya kaçakçılık gibi sorunlardan kimse söz etmezdi. Ancak günümüzde yeni aktörler ve yeni risklerle birlikte deniz güvenliği yaygın kullanımına karşın artık ifade edilmesi, tanımlanması gereken bir terim değil. Sürekli olarak değişen bir mahiyeti var. Çok uluslu ve çok fonksiyonlu bir durum söz konusudur. Bu nedenle deniz güvenliği hepimiz için en temel zorluklardan birisidir. Hepimizin denizleri en iyi şekilde kullanabilmek için güvenliğe ihtiyacı var" dedi.

"RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ DEVAM EDİYOR"

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu, deniz güvenliği için daha yaratıcı çözümler üretilmesinin gerekliliğine işaret etti. Bostanoğlu, "Esasen son 30 yıldır bu konsepte uygulamalar yapıyoruz. Askeri örgütler ve diğer örgütler, küresel ve bölgesel girişimlerde bulunuyor. Koalisyonlar görev kuvvetleri kuruyor. Aden Körfezi'ndeki girişimler hepimizin geleceğini garanti altına alıyor. Yine Karadeniz harekatının başarısı ve Türk Donanması'nın başarısı da bu gibi çabaların birer örneğidir. Her ne kadar günümüzde Rusya Federasyonu'nun çeşitli sıkıntılar çıkarmasına rağmen bu anlamda işbirliği yürütmeye devam ediyoruz. İşbirliği sonuç getirecektir. Bu nedenle günümüzde deniz güvenliğinin yalnızca birlikte çalışarak güvence altına alınabileceğini biliyoruz" dedi.

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Öte yandan sempozyumun açılış programına aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanları emekli Oramiraller Metin Ataç, Eşref Uğur Yiğit, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Genelkurmay eski 2. Başkanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ile Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı gibi isimler de katıldı. Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar günün anısına aile fotoğrafı çektirdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim