• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Demirtaş'tan Fezleke Yorumu: Biz Bir Tek Örgüte Üyeyiz, O da HDP

Demirtaş'tan Fezleke Yorumu: Biz Bir Tek Örgüte Üyeyiz, O da HDP
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, dokunulmazlık fezlekelerinin Meclis'e ulaşmasıyla ilgili "Normal prosedür bu. Biz vekillerimizle birlikte tek örgüte üyeyiz o da HDP" dedi.

Diyarbakır'da 21 Mart'ta yapılacak Nevruz kutlamasıyla ilgili programı açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendisi ve 4 milletvekiliyle ilgili fezlekelerin TBMM başkanlığı'na ulaştırılmasıyla ilgili "Fezleke gitme prosedürü zaten budur. Bugüne kadarki bütün fezelekeler bu şekilde Meclis'e gitti. Adalet Bakanlığı, Başbakanlık oradan da parlamentoya gider. Biz Milletvekillerimizle birlikte bir tek örgüte üyeyiz o da Halkların Demokratik Partisi'dir. Başka da hiç bir örgüte üye olmadık, olsaydık ta hiç korkmadan söylerdik. Bizi fezlekeyle korkutamazlar" dedi.

Diyarbakır'da DBP, DTK, HDK Başkanları ile birlikte Nevruz proğramıyla ilgili konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendisi, HDP Eş genel Başkanı Figen Yüksekdağ, İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak hakkında "dokunulmazlıklarının kaldırılmasını" içeren fezlekelerin TBMM Başkanlığı'na ulaştırılmasını değerlendirdi.

"FEZLEKELERİN MECLİS'E GİTMESİ NORMAL PROSEDÜR"

Fezlekelerin meclise gitme prosedürünün zaten bu şekilde olduğunu belirten Demirtaş, ""Fezleke gitme prosedürü zaten budur. Bugüne kadar ki bütün fezelekeler bu şekilde meclise gitti. Adalet Bakanlığı, Başbakanlık oradan da Parlamentoya gider. İlk defa fezleke parlamentoya gitmiş değil. Yüzlerce fezlekemiz aynı prosedür işletilerek meclise gitmiş durumda. Ama ne hikmektse özellikle AKP grubu bu fezlekeleri biraz daha öne çıkarmak istiyor. Yoksa AKP'lilerin fezlekesi de aynı yöntemle meclise geliyor. Parlamentoda karma komisyon kurulursa, komisyona sevk edilirse ancak ilk defa olağanüstü bir duruma geçilmiş olacak. Yapılırmı, yapılmazmı? önümüzdeki günlerde göreceğiz" dedi.

"BİR TEK ÖRGÜTE ÜYEYİZ, O DA HDP'DİR"

Kendilerinin tek bir örgüte üye olduğunu, o örgütün de HDP olduğunu belirten Selahattin Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz Milletvekillerimizle birlikte bir tek örgüte üyeyiz o da Halkların Demokratik Partisi'dir. Başka da hiç bir örgüte üye olmadık, olsaydık a hiç korkmadan söylerdik. Bugüne kadar fikirlerimiz, düşüncelerimiz neyse kamuoyu önünde açıkça ifade ettik. Doğrusu dokunulmazlıkların kaldırılmasını HDP vekilleri açısından arzu etmeyiz. Bu sadece bizim için değil. Kişisel bir kaygımız ya da korkumuz olduğu için değil. Ama, Türkiye'nin zaten barış arayışı, demokrasi, özgürlük arayışı var. Bütün bu arayışlara çok büyük bir darbe vurulmuş olacak. Gerçekten dokunulmazlıklardan rahatsızsa milletvekilleri 550 milletvekilinin de kaldırılmasına biz evet oyu vermeye hazırız. Bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılırsa HDP grubu 59 kişiyle evet oyu vereceğiz"

"BİZİ KURBANLIK KOYUN SEÇERLERSE SONUÇLARINA KATLANIRLAR"

Kendilerinin kurbanlık koyun olarak seçilmesine izin vermeyeceklerini de söyleyen Demirtaş, "Eğer kurbanlık koyun seçip, hırsızlık yapmış, yolsuzluk yapmış, rüşvet yemiş, her türlü yüz kızartıcı suçu işlemiş olanlar parlamentoda eğer dokunulmazlığın arkasına saklanacaklarsa ve fikirlerimizden dolayı, sadece konuşmalarımızdan dolayı bizi kurbanlık koyun seçme konusunda bir tavır içine gireceklerse sonuçlarına biz değil kendileri katlanacaklar.

"BİZLER CEZAEVİ KAPISINDA BÜYÜDÜK"

Bizi cezaeviyle, zindanlarla tehdit edenler kusura bakmasınlar, bunlar hayatlarında cezaevlerinin yakınında bile gitmemiş, cezaevi denince tüyleri diken diken olan pısırık, korkak kişilerdir. Bizim grubumuzun yarısı zaten hayatlarının yarısından fazlasını cezaevinde geçirmiş insanlardır. Bizler cezaevi kapısında büyüdük. Bizim ikinci evimizdir. Kusura bakmayın cezaevi ile bizi korkutmaya, ölümle tehdit etmeye çalışmayın. Bunlar demokratik bir toplumda demokratik bir parlamenter işleyişte, parlamentoya yakışmayan, milletvekillerine, başbakanlara yakışmayan tutum ve davranışlardır. Ayıptır her şeyden önce. Kendi korkunuzu ele veriyor. Biz bu tür şeylerden korkmayız.

"KİM KAZANDI, NE KAZANDI? GERİ DÖNÜP BAKSINLAR"

Ama şundan korkarız. Dokunulmazlıkların kaldırılması geçmişte de denendi. Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan bu arkadaşların tamamı uzun yıllar zindana atıldı. Kim kazandı, ne kazandı, geri dönüp baksınlar. Tek bir kişi boyun eğdimi, tek bir kişi onlara teslim oldumu? Ne oldu sonuç itibariyle. 80 kişi ile geri döndük parlamentoya girdik biz. Bu işler böyledir. Dolayısıyla biz kendi korkumuz, kaygımız için değil, ülkemizin halklarımızın geleceğiyle ilgili kaygı duyduğumuz için dokunulmazlık mevzusuna bu şekilde intikamvari siyasi linç ve siyasi rövanş anlayışıyla yaklaşılmasın isteriz" diye kaydetti.

HDP'DEN MECLİS BAŞKANI'NA 'YENİ ANAYASA' YANITI

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman'ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na ilişkin mektubuna cevap verdiler. Cevapta, "Anayasa çalışmaları hiçbir vesayet altına alınmadan Meclis'te grubu bulunan dört siyasi partinin de katılımıyla devam etmelidir." denildi.

Meclis ve Meclis Başkanı'nın bu süreçte etkin ve temsili siyasi rolüne uygun hareket etmesini isteyen Demirtaş ve Yüksekdağ, mektupta, "Anayasa çalışmaları hiçbir vesayet altına alınmadan Meclis'te grubu bulunan dört siyasi partinin de katılımıyla devam etmelidir. Partimiz, Türkiye'nin çoğulcu, demokratik yeni anayasaya olan ihtiyacının farkında olarak hareket edilmesinin gereğine inanmaktadır. Gerek ortamın daha özgürlükçü bir anayasa tartışması yapılmasına uygun hale getirilmesi, gerekse Anayasa'nın içeriğiyle ilgili her türlü dayatmadan uzak durulması, toplumsal barış ve siyasetin uzlaşmaya dayanarak sorunları çözebilmesi için olmazsa olmazlardır. Toplumun özgür şartlarda tartışmaya katılması ve Meclis'in merkezi rol üstlenmesi anayasa yapım süreci için önemli etkenlerdir. Meclis ve Meclis Başkanı bu süreçte etkin ve temsili siyasi rolüne uygun hareket etmelidir, yönlendirici inisiyatifini güçlendirmelidir. Halkın ve bizlerin beklentisi bu yöndedir. Bu görüşlerimizi dikkate alacak bir çalışmaya destek vermekten geri durmayacağımızı sizinle ve kamuoyuyla paylaşır, bilginize arz ederiz." ifadelerini kullandılar.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim