• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Dede Korkutun Dilinden Bir Kurtuluş Destanı

Dede Korkutun Dilinden Bir Kurtuluş Destanı
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü tarafından Dede Korkut el yazmaları nüshalarının bulunuşunun...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü tarafından Dede Korkut el yazmaları nüshalarının bulunuşunun 200. yılı nedeniyle hazırlanan "Bir Kurtuluş Destanı" adlı kurgu GAÜN Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Kurguda, Dede Korkut içerisinde bulunan 12 anlatmadan biri olan "Dirse Han Oğlu Boğaç Han" anlatmasında bazı motiflerden yararlanarak kadın olgusuna değinildi. Oyunda Dirse Han'ın eşi Yaşlucuk Hanım'ın söylediği Tatar ninnisi ile Boğaç Han ve arkadaşlarının seyirlik oyunu salondan büyük alkış aldı. GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Ertural, "Bu sene Dede Korkut el yazmaları nüshalarının bulunuşunun 200. Yılı. Tüm Türk dünyası gerek panellerle, kurultaylarla gerekse sempozyumlarla, yapılan çeşitli gösterilerle sanatsal kurgu kapsamında kutlamakta. Biz de Gaziantep Üniversitesi olarak Dede Korkut'u yad edelim istedik" diye konuştu. Asıl kurtuluşa giden yolun kadından geçtiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Neslihan Ertural, "Bütün bir destan içerisinde geçen, ön planda olan hatunların daha önceki yüzyıllarda yaşadıkları sorunları sözlü bir biçimde danslarla, ninnilerle icralarımıza taşıdık. Kurtuluşa giden yol kadından geçer, kadın değerlidir. Kadına verilen değerle bir millet, kendini kültürel ve sanatsal anlamda üst seviyeye taşıyabilir. Dede Korkut içerisinde geçen anlatmalar birbirinden değerli anlatmalardır. Dede Korkut en büyük ozan, en büyük masal anlatıcıdır" diye konuştu.

Programın sonunda GAÜN Öğretim elemanlarından Senaryo Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Neslihan Ertural'a, Öğr. Gör. Adil Çete'ye, San. Öğr. Elm. M. Emin Beyazçiçek'e, Öğr. Gör. Mustafa Arslan'a, Uzman Turgut Oğuz'a ve Öğr. Gör. Meltem Öner'e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı tarafından günün anısına çiçek takdim edildi. Prof. Dr. Bağcı, "Konservatuarın güzel etkinliklerinden birisinde beraber olduk. Bütün emeği geçenlere tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Geceye; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Yaşar Gündoğdu, SANKO Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Dede Korkutun Dilinden Bir Kurtuluş Destanı

Dede Korkutun Dilinden Bir Kurtuluş Destanı

Dede Korkutun Dilinden Bir Kurtuluş Destanı

Dede Korkutun Dilinden Bir Kurtuluş Destanı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim