• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Davutoğlu: Yurtdışında 6 bin 63 tutuklumuz var

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, "Yabancı ülkelerde toplam 6 bin 63 tutuklu ve hükümlü vatandaşımız var” dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yabancı ülkelerde toplam 6 bin 63 tutuklu ve hükümlü Türk vatandaşının bulunduğunu bildirdi.

Davutoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, yurt dışında tutuklu ve hükümlü olan Türk vatandaşlarıyla ilgili bilgi verdi.

Ekim 2013 itibariyle, Almanya'da 3 bin 602, Avusturya'da 214, Fransa'da 307, Hollanda'da 253, Belçika'da 195, Yunanistan'da 188, İsviçre'de 151, KKTC'de 141, İngiltere'de 110, diğer ülkelerde 902 olmak üzere toplam 6 bin 63 tutuklu ve hükümlü vatandaşın bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, yine aynı tarih itibariyle İran ve Suudi Arabistan'da idam cezasına hükmedilen toplam 4 vatandaşın bulunduğunu bildirdi. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Geçmişte bu cezaya çarptırılmış tüm vatandaşlarımız gibi, bu vatandaşlarımızın da cezalarının hafifletilerek müebbet hapse çevrilmesini teminen çeşitli girişimler yapılmaktadır. Bu çerçevede, hürriyeti bağlayıcı cezalarının bakiye kısmının ülkemizde infazı amacıyla nakil talebinde de bulunulmaktadır. Vatandaşlarımızın durumuna ilişkin olarak mevkidaşlarımla her zaman temas etmekte, yazılı ve sözlü girişimleri sürdürmekteyiz.

Keza, bu kabil cezaların hafifletilmesini teminen her düzeyde yazılı ve sözlü girişimlerimiz devam etmekte olup, keyfiyet sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız ve tarafımca da yakından izlenmektedir.

Vatandaşlarımızın bazı hallerde mahalli ve uluslararası mevzuattan kaynaklanan hakları konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve bu konuda temsilciliklerimizin kendilerini yönlendirme ihtiyacında bulundukları görülmüştür. Bu itibarla, temsilciliklerimizce sözleşmeli hukuk danışmanları istihdam edilmesi kararlaştırılmış, uygulama 2001 yılında Almanya özelinde başlatılmış ve zamanla diğer temsilciliklerimize de yaygınlaştırılmıştır. Hizmetin sunulmasında vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadıkları yerlerdeki temsilciliklerimize öncelik verilmiştir. Halihazırda 38 temsilciliğimizde yerel mevzuatı bilen kişilerden sözleşmeli hukuk danışmanı olarak faydalanılmaktadır."

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim