• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C

Davutoğlu, İran'dan Rusya'ya Mesaj Gönderdi: Bölge Onlara Bırakılmamalı

Davutoğlu, İran'dan Rusya'ya Mesaj Gönderdi: Bölge Onlara Bırakılmamalı
İran cumhurbaşkanı yardımcısı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, Rusya'ya mesaj göndererek "Bölgemizin kaderi bölge dışı aktörlere bırakılmamalıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı İshak Cihangiri ortak basın toplantısı düzenledi. Dünya televizyonlarının da yakından takip ettiği toplantıda Suriye'deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Davutoğlu, üstü kapalı Rusya'ya mesaj göndererek "Bölgemizin kaderi bölge dışı aktörlere bırakılmamalıdır" dedi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

"Bu İran'a Başkanlık görevimde ilk ziyaretim. Geçtiğimiz hafta İran'da yapılan seçimlerin sonucu nedeniyle tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönemde İran ile ilişkiler öncelikli konularımızdan biri olacak. Çok geniş imkanlar önümüzde açılmış bulunuyor.

"EN FAZLA TÜRKİYE SEVİNDİ"

Geçmişte bu konuda çaba serfederken, İran'ın zor günlerinde de en açık tavrı Türkiye göstermiştir. Biz geçmişte zor dönemlerde dostluğumuzu gösterdiğimizi düşünüyorum. İran'ın bu yeni dönemde yaptırımların kalkması ve dünyaya açılması en fazla Türkiye'yi sevindirmiştir.

"İRAN, TÜRKİYE'NİN ASYA'YA AÇILAN KAPISIDIR"

Gerek özel gerek heyetler arası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimize dair önemli adımlar attık. Ticarette,enerjide, turizmde ekonomizin birbirine entegre olması anlamında önemli kararlar aldık. Ulaştırmada İran, Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısıdır. Enerjide İran büyük bir üretici, Türkiye hem büyük bir tüketici hem de geçiş ülkesidir.

RUSYA'YA MESAJ

Turizmde Türkiye dünyanın en büyük 6. ülkesi İran ise keşfedilmemiş bir hazinedir. Türkiye'nin bu alandaki birikimiyle İran'ın güzellikleri bir araya gelince önemli gelişmeler olacaktır. Ben diyorum ki bölgemizin kaderi bölge dışı aktörlere bırakılmamalıdır."

Cihangiri'nin açıklamalarından satır başları:

"Başbakan'ın ziyareti bir dönüm noktasıdır. Doğalgaz, enerji ulaştırma, gümrük, bankacılık gibi alanlar bakanlar arasında konuşuldu ve çok güzel sonuçlara vardık.

"TÜRK VATANDAŞLARI İRAN'A GELSİN"

İranlı turistler Türkiye'yi ziyaret ediyor. Türk vatandaşları da İran'ı gelip gezsinler, iş adamları gelip yatırım yapsınlar. Gelecek 1 ay içinde ortak KİK toplantısı konusunda anlaştık."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim