• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kadınlara Özgecan tepkisi: Dans etmeyin dua okutyun

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kadınlara Özgecan tepkisi: Dans etmeyin dua okutyun
Mersin'de katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın davasını bizzat takip edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İnşallah en ağır cezayı alacaklar" dedi.

13 Şubat'ta işlenen Özgecan Aslan cinayetinden bir gün sonra, 14 Şubat'ta "One Billion Rising" etkinliği kapsamında dans eden CHP'li Aylin Nazlıaka'yı ve etkinliğe katılan kadınları eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Hunharca katledilen Özgecanımızın ölüdüğü gün dans ediyorlar. Ya sen biliyorsan bir Fatiha oku, bilmiyorsan rahmet dile. Ölüm karşısında, acı karşısında dans etmek nedir bizim kültürümüzde. Belli, tabi ateş düştüğü yeri yakar" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara Sheraton Otel’de, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Son ziyareti yaptığımız Güney Amerika… Bize ne kadar uzak, bizimle ne kadar ilgisiz gözüküyor değil mi? Non stop 14 saat uçuşla ulaştık Kolombiya’ya. Halbuki tam tersi… Amerika kıtasının tamamı gibi Güney Amerika’da da 1800’lü yıllardan itibaren bu coğrafyadan göçüp oralara yerleşmiş yüzbinlerce kardeşimiz var. Belki milyonlarca… Bu insanlar üzerinden oluşturacağımız ünsiyet bile tek başımıza orada var olmamızı sağlayacak.

Aynı şekilde Güney Asya… Oysa Osmanlı döneminde oralarda çok önemli ilişkiler tesis etmişiz. Kısa süre önce Etiyopya, Cibuti ve Somali’ye gittik. Buralara dünyanın en güçlü ülkeleri gitmiyor, biz gidiyoruz. Gittiğimiz yer bizimle farklı bir ilişki içine girecektir ama gitmediğimiz yerde olmayacaktır. Balkanlar, Orta Asya, Ortadoğu bir parçamız. Gönül sınırlarımızın kapsama alanı çok geniş. Yeter ki oralara ulaşalım, gerisi gerçekten çok kolay.

Merhametini yitirmiş bir dönemde bizler aynı zamanda merhametin temsilcisi, vicdanın sesi olmak zorundayız. Bizim farkımız bu. Batı ülkeleri zenginlik, refah bakımından çok ileri düzeydeler. Afrika’da bambaşka bir manzara… Biz asla garibin, mazlumun, masumun, mağdurun, ezilmişin sırtından bir refah düzeni kurmayız, kuramayız. Ne inancımız, ne kültürümüz, ne de tarihimiz izin verir.

Biz başkalarının emeğini ve kaynağını sömürmek üzerine kurulu bir medeniyet inşa etmeyiz, edemeyiz. Gözyaşıyla ıslanmış ekmek bizim boğazımızdan geçemez. Kan bulaşmış para bize mutluluk getirmez.

Evine gitmek için bindiği otobüste yakılan kızımız karşısında susanlar, eylem sırasında ölenler için Türkiye'yi ayağa kaldırmaya çalıştılar. Hunharca katledilen Özgecan'ımızın ölümünü dans ederek güya protesto ediyorlar. Bu ne biçim iştir ya, sen biliyorsan bir fatiha oku. Ailesine bir başsağlığı dile. Dans ediyor. bunun bizim kültürümüzdeki yeri nedir, adeta bu ölümden zevk alıyor. Ölüm karşısında dans etmek nedir bizim kültürümüzde? Belli, tabi ateş düştüğü yeri yakar. Özgecan kızımıza ben bir kez daha rahmet, bütün milletimize başsağlığı diliyorum.

'Dans edeceğine...'

Bu canice vahşice yapılan bu katlin failleri yakalandılar. İnşallah hak ettikleri cezayı da en ağır şekilde almaları için bizzat davanın takipçisi olacağım. Şu anda da zaten takip ediyorum. Kadına şiddet ülkemizin kanayan yarasıdır. Yaradılmışların en şereflisidir. Erkek denmiyor, kadın denmiyor, çocuk denmiyor, insan deniyor. Bizim kültürümüzde de kadının ayrı ve özel bir yeri vardır. Osmanlı'yı anarken Haymana'yı Nilüfer hatunu anmadan geçemeyiz. Zübeyde hanımı anmadan Gazi Mustafa Kemal'i anlayamayız. Cumhuriyetin kuruluşunda da kadınlarımız önemli roller üstlenmişlerdir.

Şu cüzdanlarımızdaki 50 liralık banknotu hazırlarken dedim ki, bir de biz tarihimizde başarılı hanımlarımız var onlardan bir tanesinin resmini buraya koyalım. Buna rağmen kimi zaman töre denilerek kadının şahsiyetinin yok edildiğine, çağdaşlık denilerek kadının metalaştırıldığına şahit olduk.

Kadını zayıf görerek, aciz görerek ona şiddet uygulayan her kim olursa olsun alçaktır zavallıdır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim