• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Halk idam diyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Halk idam diyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Alman ARD televizyonuna röportaj verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan darbe girişiminin siyasi hayatının en kritik anısı olduğunu açıkladı. Erdoğan, 'idam' sorusu üzerine, "Demokrasilerde halkın dediği olur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Alman ARD televizyonuna mülakat verdi.

15 Temmuz darbe girişimi için açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Bu benim siyasi yaşamımın en kritik anıydı." dedi. Erdoğan, gündemdeki idam cezası tartışmaları için de "Dünyanın birçok yerinde idam cezası var. Demokrasilerde söz halka ait. Halk idam diyor" şeklinde konuştu. Öte yandan Erdoğan, Avrupa Birliği'nin mülteci bağlamında sözünü tutmadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

FETÖ darbe girişimi ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesine yapılan hava saldırısına ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, Külliye'nin ilk defa böyle bir silahlı darbe saldırısıyla karşı karşıya kaldığını anımsatarak., "Hemen önümüzdeki bölgede atılan bombalar neticesinde 5 kişi orada şehit oldu ama onun 200 metre aşağısında yine bir kavşak noktası vardı, oraya da yine uçaklar bomba attılar, orada ölüm olmadı. Böyle bir saldırıyla karşı karşıya kaldık.Tabii sadece burası değil, hepsinden öte Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosuna bombalar yağdırıldı" dedi.

"Siyasi yaşamımın en kritik anıydı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu darbe ve saldırıların siyasi yaşamının en kritik anı olup olmadığı yönündeki bir soruya da şu cevabı verdi:

Siyasi yaşamımın en kritik anıydı diyebilirim, yani şu ana kadar 14 sene içerisinde böyle bir anı yaşamadık. Tabii en büyük üzüntümüz, bu şahsımdan öte milletime karşı yapılmış bir darbeydi, bir saldırıydı. Çünkü parlamentolar nerenin temsilcisidir? Milletin temsilcisidir, milletin vekillerinin olduğu yerdir.

Mesela benim daha önce Başbakanlık odam olarak kullandığım yer tamamıyla adeta şu anda yok oldu ve Parlamentonun Genel Kurul binasının dışında hemen hemen her yer şu anda harabe halinde. Bu bir demokrasiye saldırıdır ve bu demokrasiye saldırıya da milletimiz çok sert karşılık vermiştir.

NORMALLEŞME OLURSA OHAL'E GEREK KALMAZ

Gelişen şartları göz önünde bulundurmamız gerekiyor, eğer bir normalleşme olursa OHAL için ikinci bir süreye ihtiyacımız kalmaz. Fransa'da herhangi bir darbe bile olmadı. Türkiye'de olanlarla kıyaslayamazsınız. Burada devlete karşı yapılan girişimle kıyaslayamazsınız. Biz şu anda 3 aylık bir süre verdik, ve 3 ay içinde normalleşme görürsek o zaman bu süreyi uzatmaya ihtiyaç duymayız.

HALK İDAM İSTİYOR

Bazı gerçekleri görmek gerekiyor, dünya gerçeklerinden uzaklaşamayız. Dünyanın ne kadar ülkesinde ölüm cezası var, bunu görmemiz gerekiyor. Sadece AB üyesi ülkelerde ölüm cezası yok, yoksa dünyanın birçok ülkesinde var. Bu bir gerçek. Biz 53 senedir AB kapısındayız, ölüm cezasını kaldırdık, ne değişti? Demokratik hukuk devletinde söz halka ait, halk idam cezası istiyor.

Parlamentoda bu talep yapılır, Meclis kararı kendi verir. Bu adım atılmazsa yapılacak bir şey yok. Bu darbe girişimi başarılı olsaydı, ölenlerin sayısı binlerce olurdu. Çok şükür ki başarılı olmadı. Bu olup bitenleri görmezden gelemeyiz. Halk diyor ki "ölüm cezası istiyoruz", siyasetçi olarak "kabul etmiyoruz" diyemezsiniz. 

BEN MİLLETİN SEÇTİĞİ CUMHURBAŞKANIYIM

Ben kral değilim, ben sadece Cumhurbaşkanıyım. Milletin seçtiği bir cumhurbaşkanıyım. Türkiye'de krallık yok, demokratik hukuk devleti içinde halkın taleplerini görmezden gelemezsiniz.

Güçlü olmak yasalara aykırı davranma hakkını doğurmaz ama halkı da dinlemeniz, onları hissetmeniz gerekiyor. Eğer halkı dinlemeseydim beni yüzde 52 ile cumhurbaşkanı seçmezdi.

Siyasetçi sürekli halkla birlikte hareket etmeli, bu da parlamenter meclisin bir özelliği.

AVRUPA BİZE SAMİMİ DAVRANMIYOR

Avrupa'daki hükümetler bize samimi davranmıyor. Avrupa Birliği mülteci bağlamında sözünü tutmadı. Bugüne kadar yaptığımız harcamalar 12 milyar dolar. STK'ları da hesaplarsak, bir o kadar daha tutar. Bu paralar devletin bütçesine girmeyecek, Suriyeli mülteciler için kullanılacak. Komşu ülke vatandaşlarına kullanılacak. Tabii ki Suriyeli kardeşlerimiz bizim komşularımız, Batılı ülkeler neden sorumluluk almıyor, neden sorumluluğu bizle paylaşmıyor? Batı bize dürüst davranmadı.

Şunu görmek lazım, bu röportaj umarım kesilmez, şunu açık açık söylemek istiyorum: Biz mülteciler konusunda verdiğimiz sözlerin arkasında dururuz.

Avrupalılara sorum şu; az önce bahsettiğim rakamlar ortada, Avrupalı siyasetçilerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyordu. Biz bu insanları serbest bıraksaydı Avrupa ne yapardı? Şu an kim borçlu? AB üyesi ülkeler de para toplayıp Türkiye'ye aktarmak istiyordu, örneğin Yunanistan mali bir kriz yaşıyor, onlara 4 milyar euro üzerinde bir ödeme yapıldı.

Biz bu parayı kendimize istemiyoruz, mülteciler için istiyoruz. Para gelsin gelmesin önemli değil, biz yine Suriyeli ve Iraklı mültecilere yardım etmeye devam edeceğiz ama toplam AB üyesi ülkeler insani açıdan bakıldığında şunu kendilerine sormalı: Şu ana kadar yaşanan durum doğru mu acaba? Hangi dili konuştuklarının bence hiçbir önemi yok ki.

2015 YILINDA VİZE SERBESTİSİNİN BAŞLAMASI GEREKİYORDU

2013 yılında bu karar verildi. 2015 itibariyle vize serbestisinin başlaması gerekiyordu. Ama vize liberalizasyonu olmadan geri kabul anlaşması konusunda böyle bir seviyeye gelinemedi. Sözler yerine getirilmiyor. Hala bu vize serbestisi gerçekleşmedi. Biz sözümüzün arkasındayız, ben Cumhurbaşkanı Erdoğan olarak hükümetimle uyum içerisindeyim. Hangi sözü verdiysek yerine getireceğiz, AB de yerine getirmeli.

EKONOMİ İYİ DURUMDA

Ekonomik olarak baktığımızda, 24 Temmuz'a baktığımızda çok daha iyi bir konumdayız. Ülkenin durumu gayet iyi. Büyüme rakamlarına baktığımız zaman Türkiye, birçok AB ülkesine kıyasla çok daha iyi bir seviyede.

Döviz rezervleri iyi durumda, ihracat sayılarımız yükseliyor.

RUSYA İLE NORMALLEŞME DEVAM EDİYOR

Rusya ile olan ilişkilerimiz düzeliyor, burada da tekrar normalleşme içerisinde çaba gösteriyoruz. Türkiye kendi atmış olduğu adımlarla birlikte bu süreci güçlenerek devam edecektir ve bu durumdan kazanımlı olarak çıkacaktır. Şu an iş dünyasındaki bankalarımız iyi durumda, finans dünyasında bankaların herhangi bir sorunu yoktur. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açacağız, Boğaz'ın altında ikinci bir tünel açacağız, bu ekonomik durumu gösteriyor.

BÜTÜN İNSANLAR DEMOKRASİ İÇİN MEYDANLARDA

Neye dayanarak bunları söylüyorsunuz bilmiyorum ama, Türkiye'nin dört bir yanında televizyonu açtığınızda haberlere bakarsanız insanların meydanlarda demokrasiyi savunmak amacıyla, bütün etnik gruplarla bunu görüyor olmanız lazım. Alman televizyonlarının bunu gösteriyor olması lazım. Bütün insanlar demokrasi için o meydanlara çıkıyorlar. Meclis'te mevcut 4 siyasi parti darbe girişimini aynı şekilde eleştirdi. Medya dürüst olmalı bu konuda ve dezenformasyon olmamalı. İnsanlar her akşam meydanlarda toplanıyorlar. Türkiye'de bir sorun var demeniz demokrasiyle ilgili, endişe verici olur.

TERÖR BİR DİNE MENSUP OLAMAZ

Ben Almanya'daki saldırıları İslami saldırı olarak görmüyorum ve böyle adlandırmamak gerekiyor. İslam ile terörü bir araya getirdiğinizde, İslamcı dediğiniz zaman yanlış bir ifade oluyor. Terör bir dine mensup olamaz. Biz herhangi bir Hristiyan terörden bahsediyor muyuz?

Ben hep anti-semitizme karşı olduğumu ifade ettim. Böyle yaparsanız bütün Müslümanlar teröristmiş gibi ifade ediliyor. İslami terörden bahsedemezsiniz.

Ben bir Müslümanım. Halkının büyük bir çoğunluğu Müslüman olan bir ülkenin Cumhurbaşkanıyım. 35-40 yıldır teröre karşı mücadele ediyoruz. Teröristler Almanya tarafından destek görüyor. Ben Sayın Merkel'e dosya verdiğimde, "yargı süreci devam ediyor" dedi. Bakın Almanya'da, Belçika'da gelişmeleri görüyorsunuz. Dolayısıyla istihbari bilgileri paylaşmamız gerekiyor. Teröre karşı birlikte hareket edilmesi gerekiyor. Ortak mücadele vermezseniz bütün Avrupalı ülkelerde sorunlar yaşanacaktır.

Burada din, ırk, dil ayrımı yapmamamız gerekiyor. Bu şekilde barış sağlanmalı. Biz zaten bu mücadelenin içindeyiz, biz DAEŞ'e karşı, PKK'ya, PYD'ye karşı mücadele veriyoruz ama bizim dost ülkelerimizde bu mücadele yok. Almanya'da insanlar endişesiz hayatlarını sürdürebiliyorlar. Terör örgütleri mensupları ve bunlar serbestçe hareket edip para topluyor, nasıl mücadele edeceğiz?

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim