• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

‘Çok Satanlar’ın dönüşü

Muazzez Tahsin Berkand, Halide Nusret Zorlutuna, Mehmet Seyda, Suat Derviş.. 1930 sonrasının romancılarının bir dönem ‘çok satan’ kitapları olan Küçük Hanımefendi, Gerçek Dışı, Benim Küçük Dostlarım ve Fosforlu Cevriye tekrar yayımlanıyor.
Cumhuriyet sonrası Türk Edebiyatı’nın şehir ‘romans’ları olan 1930 ve sonrasının bestsellerleri geri dönüyor. 1970’li yıllarda edebiyatta politikanın etkisi, 1980’lerde kimlikler üzerine kurulu kitaplar ile 1990 ve 2000’lerde batı bestseller dönemiyle birlikte yavaş yavaş unutulmaya başlayan eserler yeniden basılıyor.
 
HALA GÜNCEL BİR KİTAP
 
Halide Edip Adıvar’a büyük hayranlık duyan Muazzez Tahsin Berkand, ününü romanlarıyla sağladı. Berkand, modern Türk Edebiyatı’nda kadın gözünden şehirli kadını anlattı,“Küçük Hanımefendi” ilk kez 1945’te yayımlandı ve çok geniş bir okuyucu kitlesi buldu. Kitap ardı ardına yeni baskılar yaptı. Bu yıl da Elips Yayınları tarafından yeniden yayımlandı. Roman, mantık evliliğinin nasıl tutkulu bir aşka dönüştüğünü anlatıyor. Kitap, konusuyla birlikte günümüz hala güncelliğini koruyor.
 
VARLIĞINI HİSSETSİNLER
 
Ses, Tan, Yenigün dergilerinde yazılar yazan, ‘Ne Ekersen’ romanıyla Yunus Nadi Ödülleri’nde derceye giren yazar Mehmet Seyda’nın ‘Gerçek Dışı’ romanında kahramanlar okuyucuya yakınlığıyla biliniyor. Madam Mari’nin pansiyonunda Feride’yle birlikte hayatını paylaşan Ali Muhsin ve arayışlarını konu alıyor. Yazar romanda elbisesiz insanları, doğallığın kıyafetiyle süslüyor. Kitabın yayınevi Bilgi Kültür’den Adnan Mecit Yüksel: “Günümüz çocuklarının fantastik edebiyata eğilimi var ancak fantastik eserler çoğunlukla yabancı yazarlardan çıkıyor ve onların değerlerini, bakışlarını yansıtıyor. Oysa bizim çocukluğumuz şimdi geri dönüşün yaşandığı eserlerle geçti. Bu yüzden yazarlarımıza sarılıp onları yaşatmak ve gençlere fantastik kitaplar yanında eski yazarlarımızın varlığını da hissettirmek istiyoruz” diyor. 
 
EDEBİYATIN GERÇEK ÇALIKUŞU 
 
Şair, yazar ve öğretmen olan Halide Nusret Zorlutuna, ‘kadın yazarların annesi’ olarak biliniyor. Aynı zamanda Pınar Kür’ün de teyzesi olan yazarın 1948’de çıkan ‘Benim Küçük Dostlarım’ adlı hatıra kitabı ise Timaş Yayınları tarafından yeniden yayımlandı. Kitap yazarın yaşamış olduğu hikaye tarzı anılardan oluşuyor. Zorlutuna kitabında mesleğine ve öğrencilere olan sevgisini işliyor. Timaş Yayınları Yayın Yönetmeni Emine Eroğlu şunları söyledi: “Halide Nusret Zorlutuna Türkiye’nin gerçek Çalıkuşu’dur. Osmanlı’nın en zor zamanlarında Anadolu’da öğretmenlik yapmıştır. Gençlere örnek olması açısından eserini bastık. Telifini satın aldığımız bir eser. Okullar tarafından da çok tercih edilen bir kitap”
 
DEĞERİ YENİDEN TANIMLAMAK 
 
İlk şiiri 13 yaşındayken Nazım Hikmet tarafından yayımlanan, 16 yaşında ilk kitabı ‘Kara Kitap’ ile edebiyat dünyasında adını duyuran Suat Derviş’in 1968’de yazdığı ‘Fosforlu Cevriye’ romanı büyük yankı bulmuştu. İki yüzlülüğe ironik yaklaşımıyla dikkat çeken roman perşembe günü İthaki Yayınları tarafından yeniden yayımlanacak. Yayınevi kitabı neden tekrardan gündeme getirdiğini şu sözlerle açıkladı: “Bugünlerde iyice gün yüzüne çıkan “kadın sorunu”nun ve ataerkinin tüm veçhelerini erkenden yapıtlarında ele almaya çalışan ilk kadın yazar. Yapıtlarının derli toplu bir basımı dahi gerçekleştirilmemiş. Değerlerin yeniden tanımlanmasının zorunlu olduğu bu kavşakta Derviş’i bugünün okur ve yazarlarıyla buluşturmak istedik.” 
 
Filme ve tiyatroya da konu olan Fosforlu Cevriye toplumun dışına itilmiş, “öteki” olarak konumlandırılan bir fahişenin hayatını anlatıyor.  1969’da sinemaya uyarlanan filmde ‘Fosforlu Cevriye’yi Türkan Şoray oynamıştı. Roman, sonrasında devlet ve özel tiyatrolar tarafından da çok kez sahneye taşınmıştı.
 
Muazzez Tahsin Berkand’ın ‘Küçük Hanımefendi’ kitabı  beyazperdeye aktarılmıştı. Başrollerini  Belgin Doruk ve Ayhan Işık’ın paylaştığı film çok tutulmuş ve devamı da çekilmişti. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim