• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Çocuklarda Ateşe Dikkat

Çocuklarda Ateşe Dikkat
Uzmanlar, kış aylarında enfeksiyon hastalıklarıyla birlikte çocuklarda sıkça görülen ve bazen de önemli hastalıkların belirtisi olabilen ateşe müdahale...

Uzmanlar, kış aylarında enfeksiyon hastalıklarıyla birlikte çocuklarda sıkça görülen ve bazen de önemli hastalıkların belirtisi olabilen ateşe müdahale edilmediğinde, ciddi problemlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Yaver, bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş 3 yaşın altındaki çocuklarda enfeksiyon hastalıklarının sık görüldüğünü, ateşin vücudun farklı virüs, bakteri ve diğer mikroorganizmaları tanımlama ve onlarla savaşın sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi.

Uzm. Dr. Recep Yaver, kış aylarında enfeksiyon hastalıklarıyla birlikte çocuklarda sıkça görülen ve bazen de önemli hastalıkların belirtisi olabilen ateşe müdahale edilmediğinde, ciddi problemlere yol açabileceği uyarısında bulundu. Yetişkin insanlar için normal vücut ısısının ortalama 37 derece olduğunu bildiren Dr. Yaver, çocuğun vücut ısısının makatta 38, kulakta 37.5, koltuk altından ise 37.5 derecenin üzerinde ölçülmesi halinde "ateşli" kabul edildiğine dikkat çekti.

Ateşin görülme sebeplerinin başında enfeksiyonların geldiğini hatırlatan Dr. Yaver, çocuklarda ilk 6 yaş içinde viral enfeksiyona bağlı ateşli hastalık geçirme riskinin fazla olduğunu dile getirdi. Ateşten şüphelenildiğinde, çocuğun vücut ısısının mutlaka ölçülmesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Recep Yaver, "Alına dokunularak hissedilen vücut ısısı güvenilir olmayıp, elden daha hassas termometreler gerçek vücut ısısını ölçerler. 3 ay ve altındaki tüm bebekler mutlaka tıbbi açıdan değerlendirilmeli ve susuzluğu engellemek için vücut sıvısının eksik bırakılmaması gerekir. Yüksek ateş, özellikle küçük çocuklarda hızlı su kaybına neden olarak "dehidratasyon" oluşturabilir" dedi.

ATEŞİN DÜŞÜRÜLMESİ YÖNTEMLERİ

Ateşin düşürülmesi için yapılması gereken yöntemleri de anlatan Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Recep Yaver, şöyle devam etti:

"Alın, şakaklar, koltukaltı, kasıklar ve bacak arkalarına ıslak ve ılık kompres uygulanması ateşi düşürmede oldukça etkili bir yöntemdir. Soğuk su ve alkol, ateşin yükselmesine sebep olabilecek ve titremeye sebep olacağından kesinlikle kullanılmamalıdır. Uygulanan kompresler sık sık değiştirilmelidir. Aşırı kıyafet giydirme ateşin daha fazla yükselmesine sebep olabileceğinden, çocuklar çok az giydirilmeli, giysiler uyurken daha da azaltılmalıdır. Terletme yöntemi ile ateş düşürülemeyeceği gibi, daha fazla zarar verebileceği unutulmamalıdır. "Reye sendromu" olarak bilinen ani karaciğer ve beyin hasarı ile seyreden hastalığa neden olduğu için, 12 yaş ve altındaki çocuklarda aspirinin, ateş düşürücü olarak kullanılmamalı."

Ateşin çocuğun yaşına, mevcut hastalığına ve diğer bulguların varlığına göre değişiklik gösterdiğini anlatan Dr. Recep Yaver, hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda Ateşe Dikkat

Çocuklarda Ateşe Dikkat

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim