• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

Çocuk istismarı 5 yılda yüzde 400 arttı

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, çocukların cinsel saldırılardan korunması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Milliyet'in haberine göre, Dibek ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, "Yaşanan ensest vakalarının çoğunun ortaya çıkmadığı göz önüne alındığında bu konuda öğretmenlerin eğitilmelerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Ensest vakalarını en kolay tespit edecek konumda olan sınıf öğretmenlerine bu konuda uzmanlarca eğitim verilmesi birçok ensest vakasının ortaya çıkmasını sağlayacak ve bu sayede gerekli önlemler alınabilecektir" denildi.

Çocuklar yeterince rehabilite edilemiyor

Dibek ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesi, Türkiye'de çocukların cinsel saldırılardan korunması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulmasını içeriyor. Önergenin gerekçesinde, Türkiye'de çocuğa yönelik cinsel istismarın son 5 yılda yüzde 400 oranında arttığına işaret edilerek, "Cinsel saldırı oranının sürekli artması, bunun önüne geçilememis ve cinsel saldırıya maruz kalan çocukların doğru ve yeterince rehabilite edilememesi, eve dönen çocukların ailesel şiddete uğraması sorunu daha da büyütmektedir" denildi. Gerekçede, şunlar kaydedildi:

Uzman olmayan hekimlerce kontrol

"Çocuğa cinsel saldırı Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. 2008'den 2013'e kadar olan sürece cinsel saldırı suçlarının yüzde 400 artması sonucu, yaklayık 660 binden çok çocuk cinsel taciz ve tecavüze maruz kalmıştır. İstismara uğrayan çocukların uzman olmayan hekimlerce kontrol edilmeleri de çocukların psikolojilerinde ciddi travmalara neden olmaktadır. Yeterince personelin olmadığını belirten Adli Tıp Kurumu uzmanları, bu nedenle çocukların birden çok kez muayene edilmek zorunda kaldığını ve bu nedenle psikolojilerinin daha da bozulduğunu belirtmektedir.

Pedofili takibi ve ensest

Çocuk istismarında genellikle tanıkların olmaması ve çocukların beyanlarının delil olarak sayılmaması yaşanan olayların ortaya çıkmasına engel olmaktadır. Pedofililerin takibinin yapılması ve bu şahısların çocuk yurtlarına yaklaşmalarının engellenmesi yaşanan cinsel istismarların önüne geçilmesi konusunda önemli bir adım olacaktır. Yaşanan ensest vakalarının çoğunun ortaya çıkmadığı göz önüne alındığında bu konuda öğretmenlerin eğitilmelerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Ensest vakalarını en kolay tespit edecek konumda olan sınıf öğretmenlerine bu konuda uzmanlarca eğitim verilmesi birçok ensest vakasının ortaya çıkmasını sağlayacak ve bu sayede gerekli önlemler alınabilecektir."

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim