• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

Çocuğunuzun Sağlığını Tehdit Eden Besinler

Çocuğunuzun Sağlığını Tehdit Eden Besinler
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, çocukların sağlıklarını tehdit eden besinler hakkında bilgi verdi.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, çocukların sağlıklarını tehdit eden besinler hakkında bilgi verdi.

Her annenin çocuğunun sağlıklı beslenmesini istediğini belirten Tutar, şu bilgileri verdi:

"Fast-Food Besinler: Gün geçtikçe tüketim sıklığı artan ve yaygınlaşan bir beslenme tarzına dönen fast food besinler başta bizler olmak üzere hepimizin hayatını tehlike altına almakta. Hatta bununla ilgili yurt dışında sıklıkla belgesel seyredebilirsiniz. Bu kadar sağlıksız olduğunu bile bile neden çocuklara yedirilir fast food besinler? Çünkü pratiktir ve çocuklar çok rahat tüketirler. Bu anneler için bir avantaj gibi görünse de çocuğunun kilolu olmasına hatta ileriki yaşlarda kalp hastalıklarını tetiklediklerini unutmamalıdırlar. Çok çalışan anne olabilirsiniz, eve geç geliyor bu nedenle yemek hazırlayacak zamanınız bile olmuyor olabilir. Bu durumlarda hafta sonundan sebze yemekleri hazırlayabilirsiniz. Hatta en kötü ihtimal (ki çok sağlıklıdır) çocuğunuza akşam bile kahvaltı yaptırabilirsiniz. Omlet, menemen, peynir, sebze ile birlikte gayet ideal bir yemek olur. Ayrıca fast food besinlere göre sağlıklı olduğu da kesindir. Fast food besinleri haftada 1 öğün olmak koşulu ile çocuklarınıza tükettirebilirsiniz. Tabi burada da seçim yaparken yine sağlıklı olan ızgaraları, ince hamurlu pizzaları, ayran veya taze sıkılmış meyve sularını tercih etmelisiniz.

Şeker içerikli besinler: Çocuğunuz için sağlıksız bir besin grubu daha! Boş enerji kaynağından başka bir şey olmayan bu grup aynı zamanda çocuğunuz için sağlıklı olan besinleri tüketmesini de engeller. Kilo almalarına neden olur. Ayrıca insülin direnci, şeker hastalığı, kalp hastalıkları hatta kanseri bile tetikler. Bunları çocuğunuza tükettirmek yerine daha sağlıklı olan meyve, kuru meyveleri tercih edebilirsiniz. Hatta muz, kuru incir ve süt ile karışımlar hazırlayarak tatlı yerine tükettirebilirsiniz.

Yağı yüksek yiyecek ve atıştırmalıklar: Şeker içeriği yüksek olan besinler kadar yağ içeriği yüksek olan besinlerde tehlikelidir. Kalp-damar hastalıklarının temelini oluşturan bu besinleri çocuklarınızdan mümkün olduğunca uzak tutmalısınız. Bu konuda yapmanız gereken ilk şey evdeki abur cubur çekmecesi veya dolabını yok etmektir. Bu dolap içerisi genelde yağ içeriği yüksek olan kraker, cips, bisküviler ile doludur. Çocuğunuz bu besinleri kesinlikle isteyecektir. Ama siz konuyu dağıtmaya çalışın kesinlikle unutacaktır. Yağ içeriği yüksek olan kızartılmış besinlerde artık sağlıklı besin değildir. Balık tüketirken pişirme yöntemi çok önemlidir. Kızartma ile hazırlanmış bir balık artık yeterli seviyede omega 3 içeriği olmaz. Patatesi kızartmak yerine atın fırına bu şekilde çocuğunuza hazırlamayı tercih edin.

Kolalı ve Asitli İçecekler: Son 6 yıldır Çin'de obezite oranı ciddi seviyede artmaya başlamıştır. Temel nedeni araştırıldığında ise son yıllarda insanlar ellerinde yeşil çay ile gezerken günümüzde asitli içecekler ile gezdiği gözlemlenmiştir. İçeceğiniz bitki çayları, ayran, taze meyve suları ve süt içerisinde bazı vitamin ve mineralleri içerirken asitli içecekler boş enerjiden başka bir şey içermemesinin yanı sıra birde vücuttan vitamin ve mineral kayıplarına neden olur. Özellikle de asit içeriği nedeni ile çocuklarınızın dişlerine ciddi zararlar vermektedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim