• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

Çin'de uzun bacaklı kuş benzeri dinozor fosili bulundu

Çin'de uzun bacaklı kuş benzeri dinozor fosili bulundu
Çin'in Fucien eyaletinde uzun bacaklı ve kuşa benzeyen küçük bir dinozora ait fosil bulundu.

CNN'nin haberine göre, "tuhaf Fucien'li avcı" anlamına gelen "Fujianvenator prodigiosus" adı verilen dinozorun, Geç Jura Dönemi'nde (148-150 milyon yıl öncesinde) şimdiki Çin'in Fucien eyaletinde yaşadığı belirtildi.

Söz konusu dinozorun, çoğu dinozorda görülenin tersine, uyluklarının iki katı uzunlukta alt bacakları olduğu vurgulandı.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın baş yazarı, Pekin'deki Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Min Wang, sülün boyutlarında, yaklaşık 640 gram gelen dinozorun keşfinin önemli olduğunu, keşfin fosil kayıtlarında kuşların kökenine dair boşluğu doldurduğunu açıkladı.

Min, "Eşsiz iskelet biçimi göz önüne alındığında Fujianvenator, morfolojik evrime, kuşların en erken evrim dönemine yeni bir ışık tutuyor." dedi.

Fosilde tüy bulunamamasına rağmen Fujianvenator'un büyük olasılıkla dinozor aile ağacındaki en yakın akrabaları gibi tüylü olabileceğini belirten Min, fosilden elde edilen bilgilere göre kuşa benzeyen dinozorun uçup uçamayacağının belirlenemediğini sözlerine ilave etti.

Fujianvenator, hızlı koşabilen bir canlı olabileceği gibi bataklıkların yakınlarında da yaşıyor olabilir

Araştırmada, bugünün hayvanlarında uzun bir alt bacağın hızlı koşabilen türlerde görülmesi, Fujianvenator'un yüksek hızlara çıkabilen bir koşucu olabileceğini düşündürdüğü kaydedildi.

Öte yandan, günümüzde uzun bacakların, leylek ve turna gibi su kıyısında yaşayan kuşlarda da görüldüğü, Fujianvenator'un bataklık veya su ortamında da yaşamış olabileceğine işaret edildi.

Fosilin, kaplumbağalar ve ışıklı yüzgeçli balıklar da dahil olmak üzere diğer suda yaşayan ve amfibik hayvanların fosilleriyle birlikte bulunduğu, bunun da dinozorun bataklıklarda zaman geçirdiğini gösterdiği belirtildi.

Araştırmada, bilinen diğer erken dönem kuş benzeri dinozorların ağaçlarda yaşadığı ve doğaları gereği uçabildikleri vurgulandı.

Kuşların, Jura döneminde iki bacaklı "Teropod dinozorlardan" (Tyrannosaurus Rex'in (T-Rex) ait olduğu grup) türediği düşünülüyor, ancak erken evrimsel döneme ait fosillerin göreceli az olması nedeniyle bu konuda çok fazla bilgi bulunmuyor.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim